Miksi ternimaito on vastasyntyneelle vasikalle niin tärkeää?

28.03.2016 // Ann-Helena Hokkanen

Vasikka syntyy maailmaan täysin ilman taudinaiheuttajilta suojaavia vasta-aineita ja hyvin vähäisin energiavarastoin. Elintärkeät vasta-aineet ja varsinkin lämmöntuotantoon kipeästi tarvittava energia saadaan vasta emän tuottamasta ensimmäisestä maidosta, ternimaidosta. Tärkeä ternimaito onkin oikeaa tehoainetta, sillä se sisältää paljon tavallista maitoa enemmän vasta-aineita, muita valkuaisaineita, sokeria, rasvaa, kivennäisaineita, vitamiineja sekä kasvutekijöitä ja emän valkosoluja. 

Taudinaiheuttajilta suojaavat vasta-aineet eivät siirry naudan istukan läpi tiineyden aikana emän verestä vasikan vereen. Siksi vastasyntyneen vasikan elimistössä ei ole vasta-aineita syntymähetkellä ja se on altis sairastumaan. Emän ternimaitoon tuottamat vasta-aineet on tarkoitettu suojaamaan vastasyntynyttä vasikkaa sen ensimmäisten elinviikkojen ajan, kunnes vasikan oma vasta-ainetuotanto käynnistyy pikkuhiljaa. 

Vasikka saa ternimaidosta myös paljon energiaa, vitamiineja ja muita vasikan kasvulle ja terveydelle hyvin tärkeitä aineita. Ternimaidon saamisella on kiire, sillä vasikka altistuu taudinaiheuttajille heti synnyttyään. Lisäksi suurikokoiset vasta-aineet imeytyvät ternimaidosta vasikan suoliston seinämän läpi sen elimistöön vain rajoitetun ajan ja imeytyminen heikkenee nopeasti syntymän jälkeen. Siksi on sitä parempi, mitä nopeammin vasikka saa ternimaidon syntymänsä jälkeen.

Aina vasikka ei saa ternimaidosta tarpeeksi vasta-aineita elimistöönsä ja sen vastustuskyky jää heikoksi. Näin voi käydä, jos vasikka saa liian vähän ternimaitoa, emän ternimaidossa on matala vasta-ainepitoisuus tai juominen myöhästyy, jolloin vasta-aineet eivät enää kunnolla imeydy. 

Vasikalle juotetun ternimaidon laatu kannattaakin tuntea. Nykyään laadun voi mitata helposti navetassa käytännöllisellä mittarilla. Optinen 0–32 prosentin asteikolla varustettu refraktometri soveltuu hyvin ternimaidon tutkimiseen. Refraktometrin tulos 22 prosenttia vastaa hyvänä pidetyn ternimaidon laboratoriossa mitattua vasta-ainepitoisuutta. Mitä korkeampi lukema on, sitä enemmän maidossa on vasta-aineita. 

Vasikan terveydelle on eduksi, mitä enemmän ternimaitoa ja vasta-aineita se saa, joten vasikalle kannattaa juottaa hyvälaatuista ternimaitoa niin paljon kuin se vain haluaa juoda.

Ternimaidon laatu vaihtelee lehmien ja poikimakertojen välillä. Tämän vuoksi ternimaidon laatu kannattaa mitata. Vasta-ainepitoisuusmittarilla laadun määritys käy nopeasti ja kätevästi. Asteikon näyttäessä yli 22 ternimaidon laatu on hyvä.
 

Hyvälaatuiseksi mitattua ternimaitoa kannattaa pakastaa, sillä aina emä ei tuota tarpeeksi kunnollista ternimaitoa. Esimerkiksi pahaan utaretulehdukseen sairastuneen lehmän maitoa ei kannata koskaan juottaa vasikalle. Pakastettavaksi aiottu ternimaito lypsetään puhtaaseen astiaan ja pakastetaan mahdollisimman pian lypsämisen jälkeen, jotta maitoon ei ehdi kertyä bakteereita. Ternimaito kannattaa pakastaa pieniin astioihin, sillä ennen juottoa se tulee sulattaa ja lämmittää varovasti alle 40-asteisessa vesihauteessa. Varotoimi on tarpeen, koska vasta-aineet ovat valkuaisaineita ja ne tuhoutuvat liian kuumassa.

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita