Maatilan päärakennuksella monta roolia

27.01.2016 // Tuomas Lehtonen

Maatilan päärakennus on parhaimmillaan moneksi muuntuva talo, jossa sujuu arki ja maatilatoimiston askareet. Avara Omatalo palvelee perheen kaikkia asumistarpeita.

Nykyaikaisen maatilan elämä on kiireistä ja työntäyteistä. Lomaa on harvoin, joten vapaahetkistä pitäisi nauttia mahdollisimman mukavissa ja levollisissa olosuhteissa, tuumaili lypsykarjatilaa Koski TL:ssä luotsaava isäntä Pauli Ylösmäki, kun tilan vanha päärakennus alkoi käydä ajan kuluttamaksi.

– Uusi päärakennus nosti asumismukavuuden aivan toiselle tasolle. Tarkoin tarpeiden mukaisesti suunniteltu talo ilahduttaa joka päivä, mikä edistää hyvinvointia ja jaksamista. Olen pitänyt tilaa 26 vuotta, ja lehmien kanssa on oltava toimessa seitsemänä päivänä viikossa. Ajattelen taloa palkkiona päivittäisestä aherruksesta. Satsaus ehdottomasti kannatti.

Ylösmäki valitsi uudeksi päärakennuksekseen räätälöidyn Omatalon, joka on luonteva yhdistelmä uusinta asumismukavuutta ja suomalaiseen maisemaan hyvin istuvaa perinteistä ulkoasua. Tilan rakennusperinne ikivanhan pihatammen katveessa jatkuu, sillä uusi rakennus sai värinsä vanhalta. 

Tupakeittiön toiminnallisuus ja eleetön tyylikkyys ilahduttavat käyttäjän arkea.

Samalla tontilla sijaitseva vanha päärakennus oli hyvä apu, sillä uutta saattoi suunnitella ja rakentaa kaikessa rauhassa kolmen vuoden aikana. Ei ollut kiirettä muuttaa. Pitkästä tavarasta Ylösmäki ei kuitenkaan ryhtynyt rakentamaan.

– Pitkästä tavarasta rakentaminen on iso operaatio, eikä enää edes saa tehdä taloa leimaamattomasta puusta. Energiatehokkuus sekä kosteusvaurioiden välttäminen ovat tärkeitä laatuseikkoja, joiden hallinta vaatii ammattimaisuutta. Laadukkaan talotoimittajan kanssa toimiessa voi keskittyä omaan työhön eli maatilan pitoon, Ylösmäki sanoo. 

Olohuoneen varaava tulisija komeilee tuvan sisäänkäynnin vieressä. Tuvan pitkän pirttipöydän ääreen mahtuu paljon kahvivieraita.

Neliöt asukkaiden
palvelukseen

Avarassa Omatalossa huoneistoalaa on yhdessä kerroksessa 202 m2. Tulevaisuuden tilatarpeiden optioksi jätettiin rakentamaton yläkerta ja eteishalliin suunniteltiin porrasvaraus.

– Pidän erityisen tärkeänä suunnitella neliöt tarkoituksenmukaiseen käyttöön eli juuri sinne, missä asukkaat niitä todella tarvitsevat. Tässä talossa vierassisäänkäynti avautuu avaraksi eteishalliksi, johon mahtuu suurikin saapuva vierasjoukko mukavasti kerralla, kertoo arkkitehti SAFA ja diplomitalomyyjä Päivi Vuori Forssan Rautia K-Maataloudesta. 

Pääsuunnittelijan työssään Vuori törmää usein piintyneisiin tilankäyttöratkaisuihin, joita olisi hyvä tuulettaa. Uusien mahdollisuuksien avaaminen yllättää asiakkaat yleensä positiivisesti: tuota emme tulleetkaan ajatelleeksi! Ammattilaisen ehdotukset säästävät virheratkaisuilta ja ilahduttavat perhettä vielä vuosienkin päästä.

Pääsisäänkäynnin eteinen voidaan sulkea oleskelutiloista pariovin

– ’Master bedroom’ eli vanhempien makuuhuone on hyvä esimerkki. Se on usein tarpeettoman suuri eli sen neliöille ei ole todellista käyttöä, samalla lasten huoneet saattavat olla pieniä kopperoita. Kun keskustelen asiakkaiden kanssa asiasta, moni ilahtuu oivalluksesta. Lasten leikkeihin ja teini-ikäisten kaverikokoontumisiin tarvitaan todellakin reilusti tilaa, Vuori hymyilee.

Tarkoin suunniteltua
toimivuutta

Maatilan päärakennuksella on erityistarpeensa: talon suunnittelijan on sovitettava yhteen asuminen ja maatilayrittäjyys. Ylösmäen Omatalossa molemmat toteutuvat. Samaa monitoimista tilanjakoa voi soveltaa moneen muuhunkin kodin ja yritystoiminnan yhdistelmään.

Vierassisäänkäynti hallitiloineen on helppo pitää aina edustuskunnossa. Koko vierassiipi on erotettavissa muusta talosta parilasiovilla. Kokonaisuuden kaksi huonetta voi valjastaa vierashuoneiksi tai esimerkiksi kotona toimivan yrityksen asiakastapaamisiin neuvottelu-, odotus- tai kahvihuoneiksi.

Arkisisäänkäynti on niin kätevä, että sellaisen soisi jokaisen maatilan iloksi. Sisäänkäynnin vieressä on tyylikkäästi laatoitettu kurapiste suihkuineen. Se palvelee navetta- ja kurasaappaita – myös lapsi- ja koiraperheissä kurapiste on mainio.

Oven vieressä sijaitsevassa isännän toimistossa on helppo piipahtaa tarkistamassa asioita tietokoneelta vaikkapa työhaalarit päällä. Mapit, lehtipinot ja muut toimistoissa yleensä näkösällä pursuilevat paperit piiloutuvat koko seinän mittaisen liukuoven taakse. Toimiston yleisvaikutelma on aina moitteettoman siisti.

Huoltotilojen helposti huuhtaistavat laattalattiat on varustettu lattiakaivoilla. Pesutoimien aiheuttama kosteus kulkee varmasti pois, sillä koko talossa on lattialämmitys ja kosteusanturi käynnistää tehostetun tuuletuksen automaattisesti tietyn arvon ylittyessä. Energialähteeksi Ylösmäki valitsi puun ja pelletin, sillä oma metsä tuottaa puuta.

Myös lattiakaivon kansi voi olla tyylikäs.

Saunan pukuhuoneen paneeliseinä luo lämminhenkistä mökkitunnelmaa. Puun pinta on luonnollisen kaunis.

Hankesuunnittelu
ajoissa ja harkiten

Ylösmäen päärakennus onnistui tismalleen toiveiden mukaisesti. Sekä isäntä että arkkitehti Vuori korostavat hyvin hallitun hankesuunnittelun merkitystä.

– Hankesuunnittelu pitäisi aloittaa jo hyvissä ajoin ennen talotilausta. Suosittelen lähtemään liikkeelle suunnittelusta jopa vuotta ennen tilausta. Asiakkaan pitää saada miettiä rauhassa toiveitaan, keskustella perheen kanssa ja muuttaa myös mieltään. Siten syntyy punnittu lopputulos koko perheen kodiksi, Päivi Vuori sanoo. 

Forssan Rautia K-Maatalouden talomyyjä Ilkka Vuori suosittelee perehtymään ennalta rakentajien työn jälkeen eli kysymään suosituksia.

– Suosittelemme aina vähintään kahta timpuriryhmää, joiden väliltä asiakas voi päättää. Kannattaa mennä omin silmin katsomaan ja kyselemään referenssikohteisiin, joissa ammattilaiset ovat töissä, hän sanoo. 

Arkisisäänkäynnin vieressä sijaitsee isännän toimisto, johon sopii piipahtaa tarkistamaan tietokoneelta asioita vaikka kesken työpäivän ulkohaalareissa.

 

Omatalo muuntuu moneksi
Joustavasti räätälöitävä tyyppitalo
Kattava valikoima 1-, 1½- ja 2- kerroksisia taloja.
Muuntuu rakennuspaikan mukaan. Pohjaratkaisut myös rinnetontille ja loivaan rinteeseen. 
Useita ulkoasutyylejä, esimerkiksi klassinen tai skandinaavisen moderni.
Valmiusasteen eli oman rakennustyön osuuden voi valita oman ajankäytön ja osaamisen mukaan. 
Kiinnostuitko? Tutustu Omataloon K-raudan ja Rautian ammattilaisten opastuksella.

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita