Maakunnat näyttävät taas voimaansa

02.11.2016

Maaseudun Tulevaisuuden 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi pääkirjoituksen kirjoittaja on tällä kertaa Maaseudun Tulevaisuus -lehden päätoimittaja Jouni Kemppainen.

Pääkaupunkikeskeinen suomalainen ­media on viime vuosina antanut omituisen kuvan maaseudusta. Muun muassa Helsingin Sanomat kertoi jokin aika sitten laajassa artikkelissaan maakuntien väen valuvan pääkaupunkiseudulle, koska täällä on "pöhinää". Maakuntien aliarvioimisella ja pääkaupunkiseudun arroganssilla on toki pidemmät juuret, mutta juuri nyt tämän vastakkainasettelun vaaliminen tuntuu erityisen omituiselta.

Suomen talouden veturi on monella tavalla mitattuna maakunnissa. Metsä­teollisuus tekee taas vahvaa tulosta ja on Suomen viennin, ja monella tavalla myös hyvinvointiyhteiskunnan, ­veturi. Biopolttoaineet ja niiden ympärille syntyvä yritystoiminta vauhdittaa talouskasvua, erityisesti maakunnissa. Työllisyyskin kehittyy tällä hetkellä monessa maaseutukunnassa Uuttamaata paremmin. Turun talousalueella Meyerin telakoiden tuottama toimeliaisuus on tästä aivan äärimmäisen hyvä esimerkki.

Myös Uudenkaupungin autotehtaan ja muutenkin monipuolisen elinkeino­rakenteen luoma elintaso on rohkaiseva esimerkki monelle muullekin paikkakunnalle. Esimerkkejä riittää myös erikoisemmille toimialoille. Suomea nostetaan nyt lamasta jopa viinan voimalla: Napue Gin ja englantilaisen ison kauppaketjun valikoimiin ponnistanut Koskenkorva ovat tästä eksoottisia esimerkkejä.

Vaikka perinteinen maatalous tällä hetkellä elää edelleen poikkeuksellisen vaikeaa aikaa, myös myönteisiä merkkejä on havaittavissa. Luomu- ja lähi­ruoka kasvattavat suosiotaan. Suomen pohjoiset olosuhteet antavat meille vientivaltteja sekä ekologisen ja ruuan puhtautta korostavan trendin vahvistuminen tuottaa uusia mahdollisuuksia myös kansainvälisille markkinoille. Yksi esimerkki tästä on käynnistymässä oleva sianlihan vienti Kiinan valtaville markkinoille.

Maaseudun ja maakuntien elämästä ei puutu pöhinää. Kun suomalaisilta on kysytty suosikkipaikkakuntaa, pääkaupunkiseutu ei ole välttämättä kärjessä. Sinänsä on totta, että muun muassa valtion hallinto työpaikkoineen on sijoitettu sinne ja työn perässä monen on tietysti asuinpaikkansa valittava.

Joka tapauksessa Helsingille lähikuntineen on syytä toivoa kaikkea ­hyvää. Samalla kannattaa muistaa maakuntien arvo koko Suomen kannalta. Juuri nyt maakunnat näyttävät monessa mielessä voimaansa Suomen noustessa taantumasta.

Jouni Kemppainen

Maatilan Pirkan toimitusneuvosto ja lehti lukijoineen onnittelee 100-vuotiasta Maaseudun Tulevaisuutta.

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita