Konehuolto kannattaa tehdä ennen sesonkikautta

03.02.2016 // Hannu Koivisto

Ennakoiva huolto on edullisempaa, kuin keskelle vilkkainta sesonkia osuva remontti, muistuttaa konehuoltaja Petri Kriikkula Kurikasta.

Kurikkalaisen Konehuolto Kriikkulan omistajan Petri Kriikkulan voi melkeinpä väittää syntyneen jakoavain kourassa. Lapsena purettiin isoveljen kanssa mopoja ja korjattiin leluja. Kotona maatalouskoneet huollettiin ja korjattiin aina itse.

Huoltomieheksi ryhdyttyään  Kriikkula vuorotteli aluksi lomittajan töiden ja konehommien välillä. Viimeiset vuodet hän on keskittynyt pelkästään konehuoltoon, sillä miehen mukaan ”niitä riittää”. Maatilojen määrän laskun myötä myös huoltomiesten määrä on vähentynyt. 

– Hevosvoimia on varmaan yhtä paljon kuin ennenkin, kun koneet ovat suurentuneet. Asiakkaita on vähemmän, Kriikkula heittää. 

Huolto turvaa toimivuutta

Ennakoiva huolto tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että kone huolletaan ennen kuin se hajoaa. Koneet tarvitsevat huoltoa joka tapauksessa, mieluiten säännöllisesti. Kun määräaikaishuollot hoidetaan huolto-ohjelman mukaisesti, koneen toimintakuntoon voi luottaa.

– Esimerkiksi traktoreiden etunapojen öljynvaihto on yksi asia, josta ei kannata tinkiä. Ennen ne vaihdettiin moottoriöljyn vaihdon yhteydessä, mutta nykyään sitä laiminlyödään usein. Jäähdytysnestekin pitäisi vaihtaa kahden vuoden välein, Kriikkula muistuttaa. 

Huolto-ohjelmassa on maininta vuosittain tai tietyin välein tehtävästä huollosta. Huoltoväli ei kuitenkaan ole aivan kiveen kirjoitettu: jos koneeseen tulee niukasti tunteja, huolto voidaan tehdä vasta kun tunnit ovat täynnä.   

– Ja jos kone huolletaan itse, pitää olla osaamista, mielenkiintoa ja aikaa vielä viidenkin jälkeen illalla, Kriikkula toteaa.

Yllätysremontti pysäyttää työt

Nykyinen taloustilanteen epävakaus näkyy Kriikkulan mukaan suoraan koneiden huoltoaktiivisuuden laimenemisena. Nuukailu huollossa aiheuttaa lopulta enemmän rikkoontumisia. 

– Jos koneita ei huolleta ajallaan, niitä pitää korjata. Ennakoiva huolto on aina halvempaa.

Kun vaikkapa pyöröpaalaimen kanssa malttaa viettää yhden päivän parin vuoden välein tarkistellen ketjua ja rullia, toiminta on sesonkina paljon varmempaa. Jos ajosilppuri hajoaa kesken kaiken, monta miestä on heti ketjussa kintaat suorana.

– Silloin yksi remonttipäivä aiheuttaa ketjuilmiön, kun kaikki työt siirtyvät eteenpäin, Kriikkula jatkaa.

– Ennakoivaan huoltoon kannattaisi panostaa juuri tähän aikaan, työsesonkien ulkopuolella, hän päättää.

 

Konehuolto Kriikkula
(Jetappi Oy)

omistaja Petri Kriikkula toimii pääsääntöisesti Kurikassa ja Kauhajoella sekä niiden ympäristökunnissa.
Massey Fergusonin ja Claasin sopimushuolto, Keskon hinattavat työkoneet, ilmastointihuollot traktoreihin ja puimureihin
yhteystiedot: Hallikatu 5, 61300 Kurikka, p. 0400 688 832

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita