Klapikone järeämpäänkin käyttöön

27.01.2016 // Eeva-Kaisa Pulkka

Hakki Pilke Raven 30 on suomalainen klapikone suomalaiseen tarpeeseen. Kuuteen osaan halkaiseva terä tekee järeämmästäkin puusta käyttökelpoista klapia.

Maaselän koneen uusi Hakki Pilke Raven 30 -klapikone pilkkoo jouhevasti niin hellapuut kuin isommatkin ­lämmityspuut, sillä sen kevyt käyttö ja riittävä halkaisuvoima mahdollistavat myös suurempien puiden halkaisun. Käyttäjäystävällinen ja turvallinen kone soveltuu myös ammattikäyttöön, mutta omimmillaan se on kotitarve- tai yhteiskoneena. Koneeseen on saatavilla lisävarusteita käyttötarpeen mukaan. 

Uutuuskoneen etuna on ­vähäinen voimantarve suhteessa­ työsaavutukseen: 5,5 kW ­sähkö­­käyttöisenä tai 20 hevos­voimaa traktorista. Koneessa on oma hydraulijärjestelmä, joten traktorista tarvitaan vain voimansiirto. Kokonsa ja painonsa puolesta kone on helppo kuljettaa puiden luo eikä siihen tarvita isoa traktoria.

Malli ja lisävarustelu tarpeen mukaan

Raven 30 -klapikoneesta on markkinoilla kolme mallia, joista Deluxe-mallissa puuta syöttävä mattokuljetin ja poistokuljetin toimivat hydraulisesti, ja poistokuljetin on kääntyvä. Basic-perusmallissa on piikkirullasyöttö, poistokuljetin on hihnavetoinen ja eikä sitä voi kääntää. Näiden mallien välistä löytyy Standard, jossa syöttö on mattokuljettimella, mutta ­muuten konevastaa perusmallia. Sähkökäyttöisen koneen saa vain Deluxe-mallisena. 

Polttopuiksi tehdään eniten 10–15-senttistä rankaa, missä Raven 30 on nopeimmillaan. Neljä ja puolimetrisen rankapuun saa pilkkeiksi parhaimmillaan minuutissa. Puun suuretessa halkaisuvoima lisääntyy, jolloin halkaisu hidastuu. Pienestä voimantarpeesta huolimatta kone pilkkoo 30-senttisetkin pöllit. 

Halkaisuterät on jaksotettu siten, etteivät kaikki terät ota puuhun yhtä aikaa. Tällä on saatu vähennettyä halkaisuun tarvittavaa voimaa. Vakiovarusteena on neljään osaan halkaiseva terä, mutta lisävarusteena on mahdollista hankkia kuuteen osaan halkaiseva terä, joka tekee selvän järeämmästäkin puusta. 

Vaivaton huoltaa

Huoltotarpeiltaan Raven 30 on varsin käyttäjäystävällinen: öljyn tarkistus ja vaihto sekä muutaman nipan rasvaus riittää. Muuten ei koneen käyttäjän juuri tekniikasta tarvitse ymmärtää.

Muutenkin huollon vaivattomuutta on ajateltu: öljyä ei esimerkiksi tarvitse kaataa mihinkään, vaan öljykanisteri asetetaan suoraan klapikoneeseen. Öljyn määrän ja lämpötilan voi tarkistaa avaamatta mitään luukkuja.

Raven 30 on hydraulisesti suoraohjattu, ja koneessa on mahdollisimman vähän liikkuvia eli toisin sanoen kuluvia osia. Tämä näkyy hieman myyntihinnassa, mutta toisaalta käyttökustannukset ovat pienet, ja kokonaisuus kääntyy käyttäjän eduksi.

Sopii yhteiskäyttöön

Myös ergonomia ja turvallisuus on huomioitu. Toimintoja ohjaavan kammen liikerata on kädelle luonnollinen ja kevyt, ja halkoja syntyy yhdellä kevyellä kädenliikkeellä.

Turvatoiminnot on suunniteltu siten, etteivät ne haittaa koneen toimivuutta. Raven 30:stä testattu Vakolassa.

Vähäinen huollon tarve ja turvaominaisuudet tekevätkin Raven 30 -klapikoneesta hyvän yhteiskoneen, jonka kanssa uskaltaa toimia tottumattomampikin käyttäjä.  

1.Katkottava puu pysyy hyvin paikallaan.

2. Halkoja syntyy yhdellä kevyellä kädenliikkeellä.

3. Mattokuljetin vetää puuta katkottavaksi.

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita