Kivistä tai laatoista syntyy kestävä terassi

23.03.2016 // Teija aaltonen

Terassi on kesäkodin olohuone. Kivi on materiaalina kestävä ja helppohoitoinen ja materiaalivaihtoehtoja löytyy joka lähtöön. Terassielämään kuuluvat myös grillit ja rennot kalusteet.

Terassi on kotipihan toiminnan keskipiste ja aurinkoinen olohuone. Se on myös viihtyisä kesäkeittiö, jossa grillataan perheen kesken ja istutaan iloista iltaa ystäväporukalla. Terassin suunnitteluun kannattaa siis panostaa. Nyrkkisääntönä voi pitää, että terassi ei voi olla liian suuri, sillä siihen keskittyy koko kesäelämä. Toisaalta rivitalon pikkupatio voi olla suven suloinen paratiisi.

Suomalaiset pihakivet ja laatat on suunniteltu Pohjolan vaativiin sääolosuhteisiin. Niistä syntyy kaunis ja kulutusta kestävä terassi, joka on helppo lakaista, huuhtaista tai pestä perusteellisesti painepesurilla. Materiaali kuivuu nopeasti ja tasainen alusta on tukeva pinta kalusteille.

Tarjolla on laaja kattaus kivi- ja laattavaihtoehtoja jokaiseen pihaan. Kivistä tai laatoista ladottu terassi voi olla toteutukseltaan yksinkertaisen tyylikäs tai taidokkaasti sommiteltu. Muotoja, värejä ja pintakuvioita on runsaasti, lisäksi monia kiviä ja laattoja voi sovitella keskenään kuvioiksi. 

Valmistajien verkkosivuilla on asennusohjeita sekä ladontavinkkejä, joista voi poimia parhaat palat omaan terassiin. Kivi- ja laattaterassia on myös helppo myöhemmin jatkaa tai peräti muuttaa ladontamallia. Kivistä ja laatoista syntyy myös kauniita kulkuväyliä, pengerryksiä, muureja ja kukkapenkkien rajauksia.

 

Pohjatyöt huolellisesti

Huolellisesti tehty pohjatyö varmistaa kestävän kiveyksen. Varmasti pitävällä perustalla routa ei pääse liikuttelemaan terassin pintaa. Maaperän laatu kannattaakin tutkia ennen laatoituksen aloitusta. Painuva maa-aines (esimerkiksi savi ja hiesu) poistetaan riittävän syvältä ja korvataan routimattomalla kiviaineksella. 

Perustamistöihin kuuluu tarvittaessa myös salaojitus. Pihan kaadoista ja kallistuksista on huolehdittava, jotta hulevedet virtaavat hallitusti pois pihalta ja rakennuksen perustuksilta. Lopuksi sorakerroksen päälle levitetään asennushiekka. Isot asennustyöt ja haastavat pohjatyöt kannattaa teettää ammattilaisella.  

 Vapaamuotoisilla liuskekivillä terassin tai kulkuväylän kiveys onnistuu ilman massiivisia pohjatöitä, sillä liuskekiveys kestää hyvin routimista. Mikäli liuskekivet saavat hieman elää routimisen mukana, noin 20 sentin maakerroksen poistaminen riittää. Hulevedet tulee johtaa hallitusti pois tässäkin tapauksessa.

Vapaamuotoisten liuskekivien asentaminen onnistuu myös amatööriltä, latoa voi juuri niin tarkasti kuin itse haluaa ja muotoilu sujuu tavallisella timpurinvasaralla. Muotoon valmiiksi sahattujen liuskekivien etuna ovat kapeat saumat ja tasainen pinta. Kotimaisten liuskekivien värivaihtoehdot ovat musta, valkoinen ja pronssi.

 

Kaasugrillit pitävät pintansa

Terassitoiminnan keskipiste on kuumana tirisevä grilli. Tilanteet ja aikataulut vaihtelevat, joten terassille istahdetaan lyhyen tai pitkän kaavan mukaan. Huolettomat ja nopeakäyttöiset kaasugrillit ovat säilyttäneet asemansa Suomen suosituimpina grilleinä, mutta hiiligrillaus ja savustaminen kasvattavat suosiotaan. 

Hiiligrillaus onkin slow foodia parhaimmillaan, ruoan hienostunutta aromia on vaikea päihittää. Nykyaikaisilla sytytysvälineillä grilli syttyy ja ruoka maistuu ilman sivumakuja. Tarjolla on myös hybridigrillejä, esimerkiksi Napoleon LE1 -kaasugrilliin saa lisävarusteena hiilikaukalon.

Sähkögrilli on siisti vaihtoehto, monin paikoin esimerkiksi parvekkeilla se voi olla ainoa sallittu grilli. Kotimaisen Opa Muurikan Sähkögrilli-Savustin Nokkelan siirrettävä vastus mahdollistaa savustamisen ja sähkögrillaamisen.

Unelmien terassin kupeessa komeilee kokonainen kesäkeittiö kätevästi työtasoon upotettuinen built-in-grilleineen. Grilliraamin rakentajan kannattaa huomioida mitoitus: built-in-grilleillä on vakio­ulkomitat.

Mustanpuhuvan rosteriset grillit ovat suomalaisten suosiossa, mutta voisiko grilli olla reilusti värikäs? Weberin Q1200-kaasugrillin erikoiserän kansien väreissä on pirteästi valinnanvaraa.

 

Kesäkalusteilta vaaditaan
tyylikkyyttä ja kestävyyttä

Uudet kesätuulet puhaltavat terasseille vaaleita sävyjä. Myös terassielämän muhkeasti pehmustettuun mukavuuteen satsataan reilusti. Sisätilojen mukavuudesta nautitaan myös ulkona.

Helppohoitoisten terassikalusteiden nimissä vilisee outoja termejä: polyrottinki, aintwood, nonwood, polywood ja polysementti. Termiviidakosta ei kannata hämääntyä, sillä kaikki kalusteet on tehty kestämään. Polysementti on kiviseosperäinen ja muovilla vahvistettu kaluste, muut ovat kokonaan muovipohjaisia tuotteita.  

 Puukaluste on terassiklassikko. Valikoimista löytyy oma suosikki sekä kotoisten mäntykalusteiden että eksoottisten puulajien ystäville. Puukalusteet olisi hyvä öljytä kerran tai kaksi kauden aikana sekä ennen talvisäilytystä. Puupuhtaan pinnan voi lakata tai maalata. 

Kepeät kangaskalusteet ovat auringonpalvojan kavereita, sillä ne on helppo siirrellä auringon liikkeiden mukaan. Jokaisen kesän varma hitti on perinteinen ja edullinen Marble-aurinkotuoli. Uusinta uutta edustaa textilene-kankaalla varustettu trendikkään harmaa Miami-aurinkotuoli.

 

Puu sopii pihaan

– Puu taipuu sekä perinteiseen että moderniin makuun. Tarjolla on mukavasti vaihtoehtoja: lehtikuusta, lämpökäsiteltyä mäntyä, kestopuuta vihreänä ja ruskeana sekä puukomposiittia, luettelee Rautakeskon tuoteryhmäpäällikkö Jari Tyynismaa.

Terassirakentamisen trendit elävät ajassa. Nyt uudet tuulet tuovat pihoille yhä leveämpiä puisia terassilautoja. Yksikköhinnaltaan edullinen kestopuu pitää hyvin pintansa.

Helppohoitoinen ja kierrätysmateriaaleista valmistettu komposiittilauta kiinnostaa kuluttajia. Terassilautana se on luja, ei tarvitse pintakäsittelyä eikä ole märkänäkään liukas. Sävykartta ulottuu tummasta vaaleaan. Tulossa on puun pintaa jäljitteleviä  komposiittilautoja. 

 

Suojaa ja väriä pintaan

Terassin rakentaminen onnistuu lähes jokaiselta omatoimirakentajalta, mutta perustuksia ja runkoa tekemään kannattaa ehkä kutsua ammattilainen. Persoonallista puupintaa kaipaava saattaa suunnitella eri puulajien yhdistelyä terassin rakenteissa, mutta sitä Tyynismaa ei suosittele.

– Eri puulajit elävät ja patinoituvat eri tavoin sään armoilla. Yleensä terassit tehdään myös samasta materiaalin dimensiosta (paksuus, leveys) ja profiilista. Ilmettä saadaan kuitenkin luotua esimerkiksi kaiteilla ja rimoilla.

Puuterassin pintakäsittelyyn sopivat sävytetyt ja sävyttämättömät puuöljyt, kuultavat ja peittävät puunsuojat sekä ulkokäyttöön tarkoitetut lateksi- ja öljymaalit. Ruskea väri on haluttu, myös tyylikkäitä harmaan sävyjä kysytään yhä enemmän. 

– Jos terassi halutaan harmaannuttaa luonnollisesti, se jätetään harmaantumaan puupuhtaaksi ilman pintakäsittelyä 1–3 vuodeksi. Sitten käsittelyn voi tehdä värittömällä puuöljyllä tai vastaavalla.

 

Huoltotoimet hanskaan

Puuterassi pysyy kauniina hoitamalla. Kun lehdet ja muu irtoaines harjataan pois, pesun tarve vähenee. Puuterassien pesuun on omat pesuaineensa, komposiittiterassin voi puhdistaa perusteellisemmin painepesurilla.

Terassin kunto ja pintakäsittelyn tarve on syytä tarkistaa joka kevät, värin haalistuminen ja puun halkeilu viestivät huoltotarpeesta. Uusi pintakäsittely on hyvä tehdä samalla aineella kuin vanha, jotta jälki olisi tasaista. Komposiittia ei pintakäsitellä.

– Kestopuun pintakäsittelyn oikea-aikaisuus on tärkeää. Puu on oltava riittävän kuivaa, sillä kostealle puulle tehty pintakäsittely hilseilee pois. Keväällä rakennettu kestopuuterassi on loppukesällä riittävän kuiva maalattavaksi, korostaa Tyynismaa.

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita