Kesanto murskaksi italialaisittain

02.11.2016 // Tuomas Rytky

Italiasta tulee hyvännäköisiä punaisia urheiluautoja, jotka ovat voimaltaan petomaisia. Mutta sieltä tulee myös hyvännäköisiä oranssinpunaisia työkoneita, joista ainakin Maschio Gemella on voimaltaan niin ikään petomainen.

Urheiluautot tulevat mieleen, kun seuraa Maschio Gemella -kesantomurskaimen työskentelyä öljyretikkapellossa. Voimaa näyttää olevan. Siinä, missä auto jättää jälkeensä kaksi leveähköä jälkeä, ­Gemella jättää yhden yli kuusimetrisen jäljen. Ja millaisen jäljen! Vaikka retikka on pitkää ja kasvusto sateen liottamaa, Gemellan jäljiltä lohkolle jää lyhyt ja kauttaaltaan murskautunut kasvisilppu.

Retikka kasvaa Tyrnävällä, joka on maamme merkittävimpiä siemenperunan tuotantoalueita. Gemellaa käskyttää Kantolan maatila Oy:n osakas, maatalousyrittäjä Ari Kantola. Yritys kasvattaa siemenperunaa noin sadan hehtaarin pinta-alalla. Lisäksi viljelykierrossa on noin 300 hehtaaria rehuviljaa ja satakunta hehtaaria retikkaa sekä kesantoa.

– Tänä kesänä meillä oli tavallista enemmän muuta kuin perunaa ja viljaa, koska viljan hinta on niin matalalla. Toisaalta pelloille tekee myös hyvää, kun niillä kasvaa välillä eri lajeja. Meillä on entuudestaan pari­metrinen kesantomurskain, mutta retikan pinta-alan kasvamisen takia sillä ei olisi ehditty tehdä kaikkea, Kantola taustoittaa 6,2-metrisen Gemellan hankintaa.

Gemella 620:ssä oli aiemmin vakiona ­Y-terät, mutta Kantolan maatilan koneessa on jämerämmät vasaraterät. Vaihtoon päädyttiin nimenomaan retikan murskausta ajatellen. Vasaraterä ei myöskään ota itseensä yhtä helposti kuin Y-mallinen, mikäli pellosta nousee murskaimen sisään muutakin kuin kasvustoa. Nykyisin vasaraterät ovat vakioina kaikissa Gemella-murskaimissa.

 

Nopeaa murskausta

Gemella on ollut yrityksen käytössä ­kesän ajan. Sillä on murskattu kasvusto reilun sadan hehtaarin alalta, pääasiassa retikkaa, mutta myös nurmea. Tällä kertaa kone muussaa retikkaa naapurin lohkolla.

– Naapuri pyysi murskaamaan, koska kasvusto on päässyt liian pitkäksi. Hihnat olivat alkaneet savuta hänen omassa murskaimessaan. Minäkin kokeilin oman koneen päätyä, mutta ei se ollut edes lämmennyt, Ari Kantola kertoo. Gemellassa voimansiirto tapahtuu viiden hihnan avulla.

Kantola vaikuttaa olevan Gemellaan muutenkin tyytyväinen. Se tuntuu ensinnäkin tarvitsevan selkeästi vähemmän voimaa kuin iso tasoleikkuri, josta tilalla on niin ikään kokemusta.

Murskaimeen saa lisävarusteena tukipyörät, mutta ne jätettiin raksimatta Kantolan tilauksen yhteydessä. Kone kulkee pellolla täysleveän tukirullan varassa.

Retikkaa murskattaessa Gemellan kammion kansi on auki, jolloin silppu lentää koneen taakse. Vähäisemmässä kasvustossa kannen voi sulkea, jolloin silppu on Kantolan mukaan vielä lyhempää.

– Tällaisessa kasvustossa ajonopeus on 7–8 km/h ja jälki on hyvä. Nurmella voi ajaa jopa viittätoista kilometriä tunnissa. Kansi auki ajettaessa varoalue taaksepäin on 50 metriä. Kansi onkin syytä sulkea teiden ja rakennusten lähellä, Kantola sanoo.

 

Murskaus ja lautasmuokkaus, kyntö keväällä

Kantolalla viljelykierto jatkuu retikan tai muun kesannon jälkeen viljalla, jota seuraa aikanaan peruna. Syksyllä murskattu retikkapelto käsitellään vielä ennen talvea lautasmuokkaimella. Aura pääsee kääntämään viilua vasta keväällä.

Kantola sanoo olevansa tyytyväinen Gemellan jättämään jälkeen. Vaikka traktori tallaa kasvustoa, ei ajouria huomaa murskatulla alueella. Silppu on myös lyhyttä ja sen puolesta pellon voisi kyntää murskauksen jälkeen. Kevätkynnön puolesta puhuu kuitenkin öljyretikan vahva paalujuuri.

– Retikalla on pitkä, porkkanamainen juuri. Syyskynnössä juuret nousisivat kaikki pystyyn. Lautasmuokkauksen jälkeen talvi pääsee paremmin käsittelemään peltoa ja ­kevääksi juuret ovatkin hävinneet. Silloin kyntäminen on ­kevyttä ja helppoa, kun maa on täynnä reikiä, Ari Kantola kertoo.

 

Korkea ja suhteellisen kapea

Gemellan 6,2 metrin työleveys kutistuu kammiot pystyyn nostamalla 2,4 metrin kuljetusleveydeksi. Nostolaitteeseen kiinnitetty kolmetonninen kone ei juuri tunnu siirtoajossa. On kuitenkin mainittava, että Kantolalla on koneen edessä yli 400-hevosvoimainen ja reilusti yli kymmenen tonnia painava traktori.

– Onhan traktori iso tämän koneen eteen! Kaksisataa hevos­voimaa pitäisi riittää, mutta emme ole ehtineet kokeilla pienemmällä traktorilla. Jos nostolaitteen unohtaa siirtoajossa kovin ylös, niin matalalla olevia puhelinlankoja pitää varoa. Kuljetusasennossa murskain peittää traktorin valot. On hyvä, että koneen takana on vakiona valot ja heijastimet, Ari Kantola sanoo.

Kantolan maatila on tehnyt videon Maschio Gemellasta retikkapellossa. Se löytyy osoitteesta:
youtu.be/BPqjv_JDck0.

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita