Draco 4000 – erilainen Tume

27.09.2016 // Eero Pajulahti

Uusi Draco 4000 -kylvölannoitin on varsin erilainen kone verrattuna Tumen nykymallistoon. Poikkeavia ominaisuuksia ovat muun muassa integroitu etumuokkain, suuret kannatuspyörät koneen alla ja niiden takana kylvövantaat.

Dracon suunnittelu lähti käyntiin vientimarkkinoiden tarpeista, sanoo Tume-Agrin markkinoinnista ja tuotekehityksestä vastaava Heikki Sola. Euroopassa vieroksutaan yleisesti takapyöräkoneita, kolmen metrin kuljetusleveys on ehdoton vaatimus leveille työkoneille, ja lannoitteetkin yleensä levitetään hajalevityksenä. Vientipainotuksesta huolimatta Draco soveltuu erinomaisesti myös kotimaan kylvöoloihin.


Dracon uusi kylvökonsepti sopii hyvin vaihteleviin kylvöoloihimme.

– Erityisesti syysviljan viljelijöille kylvövantaiden sijainti kannatuspyörien takana on hyvä asia. Kosteissa oloissa koneen tallaamisvaikutus on takapyöräkoneita vähäisempi, jatkaa Sola.

Uutuudella on takanaan useamman vuoden suunnittelu ja testaus sekä viimeksi yli tuhannen hehtaarin käyttöominaisuustestit käytännön kylvöillä Bulgariassa. Sarjatuotanto on käynnistynyt ja Suomeen saatiin myytiin ensimmäinen kone kevään kylvöille. Saatavana on myös pienempi, työleveydeltään kolmen metrin malli ilman taitto-ominaisuuksia.


Kompakti kuljetusasento mahdollistaa kuljetuksen kapeillakin tilusteillä.

 

Helppo kiertokoe

Risto Kanninen Nastolan Uusikylästä kiinnostui heti Dracosta saatuaan siitä vihiä viime syksyn näyttelyissä. Erityisesti kiinnosti suuri kylvökapasiteetti yhdistettynä kolmen metrin kuljetusleveyteen, koska osalle pelloista ei ole menemistä leveällä koneella.

– Minulla on pitkä kokemus Tumen JC- ja Nova Combi -koneista, joten luottoa löytyi tähän uutuuteenkin, sanoo Kanninen.

Kannisella on viljelyssä kevätviljoja noin 150 hehtaaria. Osa lohkoista kultivoidaan syksyllä, osa sänkimaista avataan keväällä Tumen CultiPack-lautasmuokkaimella, jonka jälkeen levitetään emakkosikalan kuivalanta ja virtsa. Kaikki lohkot kylvömuokataan Potilan äkeellä, sillä Draco ei ole tarkoitettu suorakylvöön.

 

– Koneen käyttöönotto ja kylvösäädöt ovat verraten yksinkertaiset ja sähkötoimisten syöttölaitteiden ansiosta kiertokokeiden teko on erityisen helppoa, toteaa Kanninen.

Dracon kylvöelektroniikan toimittajaksi on valit­tu kotimainen Epec, jonka sovelluksia käytetään myös metsä- ja kaivoskoneissa. Epec-ohjaimella ohjataan, valvotaan ja säädetään kaikkia koneen toimintoja mukaan lukien kiertokokeet ja koneen kylvö-/kuljetusasentoon muuttaminen. Koneen takana on myös valvontakamera, jonka avulla voidaan tarkkailla kylvö­jälkeä ja jälkiäkeen toimintaa.

Kaksoiskiekkovantaiston Autolevel-toiminto pitää kylvösyvyyden tasaisena.
 

Autolevel valvoo kylvösyvyyttä

Dracossa lannoite levitetään maahan etumuokkaimen kiekkojen avulla, koska koneessa ei ole erillisiä vantaita. Työ-/lannoitussyvyyttä säädetään yksinkertaisesti rajoittamalla säätöpaloilla korkeutta säätävän sylin­terin iskua. Kanninen on tyytyväinen muokkaimen toimintaan. Lannoite sekoittuu maahan todella hyvin, pintaan ei jää rakeita.

Kahdeksan isoa kannatuspyörää on sijoitettu porrastetusti koneen keskelle ajosuunnassa. Kannisen mukaan pyörät eivät lähde työntämään maata edellään kevyillä multa­maillakaan, ja toisaalta pyörät tiivistävät maan sopivasti kylvövantaille.

Siemenvantaat sijaitsevat kannatuspyörien takana. Jokaisella kaksoiskiekkovantaalla on oma työsyvyydensäätöpyöränsä, mutta työsyvyys säädetään neljästä lohkosta lisäämällä tai vähentämällä järjestelmään kuuluvien rajoitinkarojen säätöpaloja. Tume Dracon kylvövantaistossa on vakiona Autolevel-valvontajärjestelmä. Järjestelmä estää automaattisesti kylvön liian syvään, ja toisaalta ohjain kertoo selkeästi, jos vannaspainotusta pitää lisätä ajon aikana.

Helppokäyttöinen ja toimintavarma Epec-kylvöelektroniikka.

– Ajonopeutta on ollut noin 13–15 kilometriä tunnissa ja hyvin on järjestelmä toiminut, kertoo Kanninen.

Viimeisenä tuleva jälkiäes viimeistelee kylvön. Epec-ohjaimen avulla jälkiäes voidaan myös jättää päisteajossa alas kuohkeuttamaan pyöränjäljet.

Koneen säiliötilavuus on 4,3 kuutiota ja täyttökorkeus on 2,2 metriä. Säiliön tyhjennyksen helpottamiseksi kaikissa neljässä kulmassa on erilliset tyhjennysaukot, joiden kautta säiliöihin jäänyt tavara saadaan vaivattomasti pois.

Risto Kanniselle yksi koneen tärkeimmistä ominaisuuksista on kuljetusleveys. Kuljetusasentoa varten etumuokkain taittuu keskeltä ylös ja siemenvantaiston kummaltakin puolelta kolme vannasta sekä yksi kannatuspyörä kääntyvät koneen sivulle. Epec-ohjaimesta valitaan toiminto ja käännöt tehdään 2-toimisella hydrauliikkaventtilillä.

– Kaiken kaikkiaan Draco on täyttänyt hyvin ne asiat, joita ostopäätöstä tehdessä puntaroin, sanoo Kanninen lopuksi.

Draco 4000

 • Työleveys 4 m
 • Kuljetusleveys 3 m
 • Säiliötilavuus 4 250 l
 • Peruskoneen paino 6 300 kg
 • Koneen paino säiliöt täynnä noin 9 900 kg
 • Korkeus säiliön reunaan 2,2 m
 • Koneen pituus 7,9 m
 • Siemenvantaita 24 kpl
 • Riviväli 16,7 cm
 • Vannaspaine /vannas 20–100 kg
 • Kannatuspyörät 420/55–17, 8 kpl
 • Työsyvyyden säätöpyörät 330 x 65
 • Vetotehontarve noin 150–200 hv

 

 

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita