Claas – monipuolisuus vakuuttaa

27.09.2016 // Visa Vilkuna

Vihtiläisellä maanviljelijä Niko Ahlqvistilla oli kuluneena kesänä viljelyssä kaikkiaan 1 300 hehtaaria peltoa. Tilalle tuli keväällä peräti kolme uutta Claas-traktoria.

Eniten Niko Ahlqvistin peltopinta-alasta on ruista, jota oli viljelyssä noin 500 hehtaaria. Viljelyssä on tämän lisäksi kauraa, vehnää ja erikoiskasveja, kuten mansikkaa ja hernettä.

Ensi kesäksi viljelty pinta-ala kasvaa 1 500 hehtaariin. Pinta-ala vaihtelee vuosien välillä, sillä osa pelloista on vuoroviljelyn aikaansaamiseksi vaihdossa naapuritilallisten kesken. Ahlqvist kertoo laajentavansa tilaa, mikäli pellon hinta pysyy kohtuullisena.

Mihinkään hintakisaan vuokrapelloista tai myyntiin tulevista lohkoista ei nykyisillä tuottajahinnoilla ole varaa lähteä. Tilanpidon on perustuttava tarkkaan kannattavuuslaskentaan, olipa kyse pellon hankinnasta tai koneiden ostosta.

Ahlqvistin tilan kolme Claas-traktoria ovat työntekijöiden suosikkeja. Näppärät ja voimakkaat koneet ovat todellisia ”jokapaikan höyliä”.

 

Uutta voimaa

Kevään kynnyksellä Ahlqvist teki kaupat kolmesta Claas-traktorista: kaksi Arion 630 -mallia ja yksi Arion 410. Kolmen traktorin ostoa kerralla Niko ­perustelee seuraavasti.

– Kun kauppaa hierotaan kolmesta koneesta, niin neuvotteluvaraa on hitusen enemmän kuin yhden ­koneen kohdalla. Kolme samaa merkkiä on huollon kannaltakin perusteltua. Myös työntekijät pitävät siitä, et-teivät kaikki traktorit ole erilaisia, Niko summaa.

Tilalla on kaikkiaan 16 traktoria. Isännän ­mukaan käytössä on useampia merkkejä pitämässä kilpailutilannetta terveenä eri konekauppiaiden välillä. ­Ahlqvist ei ole merkkiuskollinen, vaan konekaupat tehdään aina tilalla olevien tarpeiden, tarjolla olevien koneiden teknisten ominaisuuksien ja hinnan perusteella.


Sekä minä että työntekijäni olemme myönteisesti yllättyneitä Claas-traktoreiden monipuolisuudesta ja helposta käytettävyydestä, sanoo vihtiläinen maanviljelijä Niko Ahlqvist.

Mansikkamaan Arion 410

Pienin malli on varustettu kapeilla renkailla, ja niinpä se on ollut koko kesän 20 hehtaarin kokoisella mansikkamaalla pääosin ruiskun edessä. Syyskesästä Arionin perään laitettiin jyrsin, jolla kunnostettiin ja tehtiin penkkejä uutta mansikkamaata varten.

Arion 410:ssa on nelisylinterinen moottori, jonka nimellisteho on 85 hevosvoimaa 2 200 kierroksella ­minuutissa. Vääntöä 4,5-litraisesta moottorista löytyy 405 Nm.

Kaksi isompaa Claasia ovat periaatteessa keskenään samanlaisia, mutta varustukseltaan ne poikkeavat toisistaan huomattavasti. Arion 630:ssä on kuusisylinterinen 6,78-litrainen moottori, joka antaa 2 200 kierroksella 159 hevosvoimaa. Vääntöäkin löytyy ihan mukavat 689 Nm.

Palarenkailla, etuakselin jousituksella ja etunostolaitteella varustetun Arion 630:n huippunopeus on 50 kilometriä tunnissa. Toisessa 630:ssä on tavalliset pelto­renkaat ja 40:n vaihdelaatikko.

– Tilalla on kesäisin töissä paljon nuoria, joilla on pelkkä T-kortti. Sen takia halusin toisen Arion 630:n peruslaatikolla, jotta kaikki voisivat ajaa sillä lain kirjaimen mukaan, Niko Ahlqvist sanoo.

Ahqvistin tila on myös melkoinen työllistäjä, sillä kiireisimpään sesonkiaikaan syyskesällä tilalla työskentelee pyöreästi sata työntekijää. Ympärivuotisesti tila työllistää kymmenen maatalous- ja konealan ammat­tilaista.


Palarenkaat ja etuakselin jousitus tekevät liikennetraktorista hiljaisen ja vakaan myös epätasaisilla teillä.
 

Yleistraktoriksi Arion 630

Kaksi isompaa Arionia ovat pääasiallisesti yleistraktoreina peräkärryn vedossa ja kiinteistöhuollon tehtävissä. Tilan työntekijöiltä tullut palaute on ollut pelkästään positiivista: näppärä ja ketterä, mutta kyllin voimakas vetämään isojakin kuormia. Etujousitus, 50 kmh vaihteisto ja palarenkaat tekevät isojenkin kuormien ajosta miellyttävää ja joutuisaa.

Kiinteistöpuolelle ja peräkärrykuormien vetoon tarkoitetulle traktorille 5,6 metrin kääntösäde on mainio ominaisuus. Claasien polttoainetalouskin on osoittautunut myönteiseksi yllätykseksi. 24/24-portaisen ­Hexasihft-vaihteiston pehmeän jämäkkä ja täsmällinen toiminta on saanut myös kiitosta. Ergonominen ja ilmastoitu ohjaamo auttaa jaksamaan raskaassa työssä pitempään tarkkavaisuuden herpaantumatta.

Kahden isomman Claasin urakka jatkuu talven tultua, sillä niillä on edessään mittavat lumiurakoinnit lähi­alueen teillä ja pihoilla.

Tilan työntekijöistä melkoinen osa on ulkomaalaisia. Mansikan ja herneen poimijat tulevat pääosin ­Uk­rainasta, mutta tilalla on väkeä myös Venäjältä ja Virosta. Tämä kansallisuuksien kirjo aiheuttaa tiettyjä vaatimuksia myös traktoreille.

 

Helppoa koneen hallintaa

– Koneiden käytön on oltava helposti omaksuttavissa. Claasin hallintalaitteet ja ohjelmistot ovat edistyksellisiä, mutta samalla erittäin loogisia ja helppokäyttöisiä. Tämä helpottaa uusien kuskien perehdyttämistä, Niko Ahlqvist kertoo tyytyväisenä.

Ahlqvistin mukaan yhtenä ratkaisevana tekijänä kolmen Claasin hankinnassa oli tehtaan hyvä maine koneiden valmistajana. Ison ja tunnetun kumppanin kanssa on turvallista hoitaa omaa yritystoimintaa. Kone­kannassa on myös oltava varmuutta, kun pinta-alaa on näinkin paljon.

Isännän mukaan saksalainen Claas-laatu on käsite sinänsä. Se kokemuksen perusteella, mitä hänellä on Claasista ja mitä hän on kuullut kentältä, niin Claas yltää mainiosti huippulaatuun.

Varsin lyhyessä ajassa Claas on saavuttanut asemansa yhtenä johtavana traktorimerkkinä Euroopassa. Yhtenä syynä hyvään asemaan on kattava traktorimallisto 76 hevosvoimasta aina 524 hevosvoimaan saakka.

– Claasin hinta-laatusuhde näyttäisi olevan erittäin hyvä. Nyt kun minulla on kesän mittainen kokemus siitä, mitä ostin, niin olen erittäin tyytyväinen. Voin rehellisesti sanoa, että sain parempaa, mitä odotin, Niko Ahlqvist tunnustaa lopuksi.

 

Claas Arion 630

 • moottori 6-sylinterinen
 • iskutilavuus 6,78 litraa
 • teho 159/165 hevosvoimaa
 • vääntömomentti 689 Nm
 • vaihteisto 24/24 Hexashift
 • nopeus 50 km/h tai 40 km/h
 • voimanotto 540/540E/1000/1000E
 • nostovoima 6,9 tonnia
 • hydrauliikan tuotto110 l/min
 • akseliväli 2820 mm
 • kääntösäde 5,6 metriä
 • tyhjäpaino 6 570 kiloa

Claas Arion 410

 • moottori 4-sylinerinen, turbo
 • iskutilavuus 4,5 litraa
 • teho 85/90 hevosvoimaa
 • vääntömomentti 405 Nm
 • vaihteisto 16/16, neljä pikavaihdetta
 • nopeus 40 km/h
 • voimanotto 540/540E/1000
 • nostovoima 4,5 tonnia
 • hydrauliikan tuotto 100 l/min
 • akseliväli 2 489 mm
 • kääntösäde 4,4metriä
 • tyhjäpaino 4 700 kiloa

 

Uusin lehti

Lue verkkolehti

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita