Avanti antoi hyvän sadon

02.11.2016 // Matti Turtiainen

Elintarvikekauran viljelyssä halutaan määrän lisäksi erinomaista laatua. Molempia löytyy Virve ja Juha Montosen viime kesän kokemusten perusteella uudesta Avanti-kaurasta.

Lappeenrantalaiset Virve ja Juha Montonen viljelivät viime kesänä uutta Avanti-kauraa. Reilun 40 hehtaarin viljelyala tuotti sääoloiltaan oikullisena kesänä runsaan sadon, jonka laatukin oli erinomainen.

– Keskisato oli 4 500 kiloa hehtaarilta. Parhaat lohkot antoivat kuitenkin yli 6 tonnin sadon, ­toteaa Juha Montonen tyytyväisenä keittiön pöydän ääressä.

Lokakuussa, kun sadonkorjuu ja syystyöt ovat ohi, on aikaa menneen kesän viljelykokemusten ja -muistiinpanojen läpikäyntiin. Pariskunnan noin 150 hehtaarin viljelyalasta suurin osa oli mallasohralla, mutta kauraakin viljellään tosimielessä elintarvikelaatua ­tavoitellen. Viime kesänä tämä tavoite täyttyi hyvin uudella Avanti-lajikkeella.

– Päädyimme Avantiin sen isojyväisyyden ja myöhäisyyden perusteella. Myöhäinen lajike on yleensä aina satoisampi, Juha kertaa valintapäätöstä.

Lappeenrannan alue sijaitsee aivan viljelyvyöhykkeiden I ja II rajalla, joten myöhäisempiäkin lajikkeita voidaan viljellä. Avantin 102 päivän kasvuaika ei siis ole ongelma.

 

Kevytmuokkaus koko peltoalalle

Montosten peltoalasta puolet on omaa peltoa ja puolet vuokramaita. Montoset ovat yleensä varanneet vaateliaalle mallasohralle parhaat lohkot. Kaura ei ole yhtä herkkä esimerkiksi happamuuden suhteen, joten sille kelpaa viljavuusarvoiltaan huonompikin lohko. Viime kesänä Avanti-lohkoilla pH:t vaihtelivat 5,3:sta 6,1:een. Maalajit ovat multamaata ja hietamoreenia.

– Vaikka pH:t vaihtelivat aika paljon, niin silti lohkojen satoerot eivät selity happamuudella. Näyttää, että Avanti kesti aika hyvin alhaisempaa pH:ta, Juha toteaa.

Montoset eivät enää kynnä peltojaan lainkaan, vaan käytössä on ollut jo vuosia kevytmuokkaus. Sänget ja mahdolliset lopetettavat nurmilohkot ruiskutetaan yleensä syksyisin glyfosaatilla ja muokataan lautasmuokkaimella joko syksyllä tai keväällä. Keväällä tehdään lisäksi joustopiikkiäestys.

Avantin kylvöaika osui viime keväänä toukokuun 23. ja 24. päiviin. Tavanomaisesti muokattujen maiden viljelijät lähtevät yleensä viikkoa aikaisemmin kylvöille.

– Viisainta olisi lähteä siinä vaiheessa viikon ­lomalle, niin ei tulisi mentyä liian aikaisin kylvöille, Juha nauraa.

Juha kertoo, että kauran kylvötiheytenä on tavoiteltu 550 itävää siementä neliömetrille.

– Kevytmuokkauksen takia lisäämme aina vähän siemenmäärää, sillä haluamme varmistaa tiheän kasvuston. Se tuottaa parhaan laadun, kun sivuversojen muodostus jää vähäiseksi, hän perustelee. Avantin suurijyväisyys näkyi heti kylvövaiheessa, sillä kylvömäärä oli 260 kg/ha.

 

Kirvat teettivät työtä

Toukokuun sääolot olivat Kaakkois-Suomessa mainiot ja oraat lähtivät ripeään kasvuun. Kaura lannoitettiin YaraMila Y3:lla, typpeä annettiin 110 kg/ha.

Ruiskutuksissa Montoset ovat käyttäneet yleensä yhden seoksen taktiikkaa. Rikkakasvi-, kasvitauti- ja kirvaruiskutus tehtiin viime kesänäkin samalla kertaa. Rikkakasvit ruiskutettiin Express Gold SX:llä ja kasvitaudit Bumper 25EC:llä.

Kirvojen tarkkailu oli viime kesänä tarkkaa työtä. Monet viljelijät taisivat jättää lopulta kirvaruiskutuksen tekemättä, mikä kostautui syksyn puinneissa.

– Me tarkkailimme kasvustoja päivittäin kriittisessä vaiheessa. Kun kirvoja näytti olevan lopulta torjunta­kynnyksen verran, päätimme lisätä tankkiseokseen Kestacia. Se oli todennäköisesti erinomainen ratkaisu, mutta silti tuli vielä myöhemmin vioitusta. Ilmeisesti kirvat toivat mukanaan viroosin, Juha kertaa.

Montoset ovat pohtineet ruiskutusten ajoitusta ja ruiskutuskertojen määrää huolella. Lopulta on päädytty lähes rutiininomaiseen yhteen ruiskutukseen, vain poikkeustapauksissa pellolla käydään ruiskuttamassa kasvustot kaksi kertaa. Sadon määrän ja laadun perusteella yhden ruiskutuksen taktiikka näyttääkin toimivan.

– Suurimpana syynä tähän on se, että meillä on aika pieniä viljelylohkoja. 150 hehtaarin alalla on toista sataa peruslohkoa. Jos tällä lohkokoolla tekisimme kaksi ruiskutusta, saisi ruiskun kanssa ajella koko kesän, Juha pohtii.

 

Laadukas sato

Avanti-kauraa päästiin puimaan syyskuun 12. päivä. Puintikosteus oli 14–15 % ja sadon laatu on osoittautunut erinomaiseksi.

– Hehtolitrapaino on ollut ensimmäisissä toimitetuissa erissä keskimäärin 58,5 ja seulat 2,5–2,6. Donit ovat olleet vähän päälle 1. Seulonnasta saatiin jopa 8 euroa tonnilta hyvitystä, kertaa Virve analyysituloksia.

Montoset ovat tyytyväisiä Avanti-kauran ensimmäisen viljelyvuoden tulokseen. Vaikka välillä kasvu­kauden säät näyttivät huolestuttavilta, pysyi sadon laatu hyvänä. Aiemmin viljelyssä on ollut kasvuajaltaan aikaisempia kauralajikkeita, mutta niistä saadun sadon laatu ei ole ollut riittävän hyvä.

– Aina on yleensä tullut miinusta jyväkoosta ja DON-hometoksiinitkin ovat usein olleet ongelma, Virve sanoo.

Viime kesän kaurasato päätyy lähes kokonaan elintarvikekauraksi, mutta osa lajitellaan ensi kesän siemeneksi.

– Olemme ottaneet aina yhden kesän siemenet omasta sadosta, sitten ostetaan taas sertifioitua siementä, Juha kertoo.

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita