Aktiivisille koirille

27.09.2016 // Mia Segercrantz

Metsästyskoirat kuluttavat paljon energiaa ja tarvitsevat hyvän ja tasapainoisen ruokinnan.

Pihalla kuuluu vaimea koiran haukku ja silloin tällöin kyyhkyjen ja kanojen putputus. Erivärisiä ja -kokoisia koiria juoksee ympäriinsä. Laitisen Lea, kuten hän itsensä esittelee, työskentelee Biofarmin edustajana alueenaan Länsi- ja Pohjois-Suomi.

Laitinen on myös koiraharrastaja. Hän kasvattaa koiria kennelnimellä Tangrams, metsästää ja käy säännöllisesti näyttelyissä hakemassa lisämeriittejä koirilleen. Pääasiallisen kasvatettava rotu on karkeakarvainen unkarinvizsla, joita hänellä on kuusi. Kotona on myös kaksi lyhytkarvaista kaniinimäyräkoiraa sekä kiharakarvaisen noutajan pentu.

Lean kasvatustyössä tavoitteena on kansainvälistä vertailua kestävä koira, joka on mainio metsästyskoira sekä erinomainen ulkonäöltään. Lean kuudesta unkarinvizslasta viisi on palkittu kansainvälisellä sertifikaatilla, CACIBilla. Kuudes koira onkin vielä niin nuori, ettei sitä ole voitu sillä palkinnolla palkita.

– Yksi omista kasvateista on myös palkittu Maailman Voittaja -tittelillä sekä useita omia koiria ja kasvatteja mannermaisten kanakoirien erityiskokeessa KAERissa, tasaveroisena muun muassa saksanseisojien kanssa, Laitinen kertoo tyytyväisenä.

Saksanseisojia pidetään lintukoirien kuningasrotuna, joten ymmärtää kuinka arvokas palkinto on!


 

Tiivistä harjoittelua

Suurin osa Laitisen vapaa-ajasta menee harjoitteluun, haulikkoammuntaan kahdesti viikossa ja loppu aika koirien metsästyskoulutukseen ja itse metsästykseen tietenkin. Sorsastuksessa ja kyyhkysjahdissa Lea käyttää molempia rotuja, unkarinvizslaa ja kiharakarvaista noutajaa.

– Kanalintumetsästyksessä käytän yleensä pelkkiä seisojia eli vizsloja. Unkarinvizslat ovat siitä kätevä rotu, että ne sekä seisovat että noutavat.

Viikonloput vietetään usein näyttelymatkoilla ympäri Suomen, Baltian ja Euroopan. Näyttelyreissuja kertyykin vuodessa noin kymmenkunta.

– Tulevaan metsästyskauteen valmistaudun kesällä uittamalla koiria ja heti helteiden väistyessä lisäämällä juoksutreeniä. Normaali ruokinta koostuu Jeppe Kana-Riisistä. Mutta kauden lähestyessä siirrytään rasvaiseen ruokaan, Jeppe Aktiivi Plussaan, asteittain ja varovasti, rasit­tamatta ruoansulatus­järjestelmää.

Tiineet nartut ruokitaan normaalisti kunnes tiineys tode­taan, sen jälkeen valitaan ruoka lihavuusasteen mukaan. Pennut syövät Jeppe Pentua vähintään kuuden kuukauden ikäisiksi.

– Jeppe Pentu on maistuva nappula, sitä syövät pienet kaniinimäyräkoiran pennutkin mukisematta. Energiatarpeen kasvaessa lisätään joukkoon rasvapitoisempaa nappulaa kuten Jeppe Aktiivia tai Aktiivi Plussaa. Myös sisäloishäätö pentuvaiheessa on erittäin tärkeää, jotta saadaan terveitä koiranpentuja, muistuttaa Laitinen.

 

 

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita