Akkukoneilla työtehoa ja mukavuutta

02.11.2016 // Vesa Vainio

Monipuolinen sähkötyökaluvalikoima ja kehittynyt akkuteknologia tarjoavat toimivan yhdistelmän tuotantotilaan, konehalliin, rakennuskohteeseen, pellolle ja pihaan. Asianmukainen toiminta on avain laitteiden pitkään käyttöikään.

Jokapäiväinen arki maatilalla sisältää tuotantotoiminnan nopeita korjaustilanteita, suunniteltuja huoltotoimenpiteitä, asennustöitä, rakentamista sekä pelto- ja pihamiljöön yllä­pitämistä. Kaikissa työtehtävissä on tarve käyttää työkaluja, joissa korostuu varmatoimisuus ja käyttö­mukavuus.

Akkukäyttöiset laitteet ovat kehit­tyneet viimeisen kymmenen vuoden aikana kovaa vauhtia. Yksi tärkeä kehitysaskel on se, että sama akku käy useaan eri laitteeseen. Johtaviin merkkeihin kuuluva Makita tarjoaa tällä hetkellä samaa 18 voltin akkua jo yli 140 laitteen energialähteeksi.

Tuotepäällikkö Henri Lahti kertoo, että valikoimasta löytyy suorituskyvyltään toimiva setti jokaisen maatilan työkaluarsenaaliksi. Yksi­löllinen kokoonpano määräytyy ­tilan tuotantosuunnan ja tarpeiden ­mukaisesti.

– Laitteiden eri teholuokat, reilusti kasvanut laaja akkukapasiteetti, älykäs ja joustava latausjärjestelmä sekä käyttömukavat, turvalliset ja tehok­kaat laitteet kattavat suurimman osan maatilan tarpeista.

Kulmahiomakone Makita DGA508Z.

 

Akuissa isoja harppauksia

Lithium-ion-akut ovat syrjäyttäneet nikkeli-kadmium-akut markkinoilta. Tekninen kehitys on ollut huimaa, saman kokoiseen akkukennoon mahtuu nyt paljon enemmän kapasiteettia, määrä on kaksinkertaistunut neljässä vuodessa.

Makitan akkukapasiteettihaitari on välillä 1,5–6,0 ampeerituntia (Ah). Lahden mukaan painotus käytössä alkaa olla isoimpien akku­jen puolella. Pienemmän akun etuna on sen keveys, ja se ­soveltuu hyvin esimerkiksi koko päivän kestävään ruuvaustyöhön. Painoeroa akuilla on 250 grammaa.

– Siinä missä akkujen tekniikka ja kapasiteetti kipuavat ylös, hinnat tulevat vastaavasti alas. Aiemmin 100 eurolla sai 3,0 Ah:n akun, nyt samalla rahalla saa 4,0 tai 5,0 Ah:n akun, Lahti kertoo.

Taustalla on älykästä teknologiaa, jossa yhteen akkuun on kytketty kaksi viiden kennon ryhmää. Molemmissa ryhmissä kennot ovat sarjaan kytkettynä ja ryhmät vielä keskenään rinnan kytkettynä. Akuissa on myös näkyviä, käyttöä parantavia muutoksia.

– Isomman kapasiteetin akuissa on mukana varaustilan näyttö, jolloin akun vaihtotarvetta on ­parempi ennakoida.

Puukkosaha Makita DJR187RTE.

 

Yksilöllisen älykästä latausta

Aiemmin akku oli jo ohjeidenkin perusteella tapana ajaa tyhjäksi. Lithium-ion-akuille tällainen käytäntö ei sovellu ja tyhjäksi ajamista estämään niihin on rakennettu syvä­purkauksen estotoiminto. Käyttäjä huomaa akun vaihtotarpeen koneen nopeasti aleneva ­tehona tai akun merkkivalosta.

Ohjeellinen latausaika 1,5 Ah:n akulle on 15 minuuttia, 6,0 Ah:n akulla vastaava aika on 55 minuuttia. Akun tapaan latauslaite sisältää tänä päivänä paljon viisautta.

– Laturi valvoo kennoja yksilöllisesti, huomioi akun käytön ja ­lataa akkua niin, että akun käyt­töiästä tulee maksimaalinen. Normaalin yhden akun pikalaturin rinnalla löytyy kahden akun malli, jolla lataa kaksi 5,0 Ah:n akkua 45 minuutissa. Laturissa on lisäksi USB-liitin älylaitteiden lataamista varten. Maatilakäyttöön Lahti suosittelee neljän akun massalaturia.

– Maatilan moninaisessa ja joskus nopeatempoisessa käytössä on hyvä varmistaa, että on täysi akku aina käytettävissä. Maatilalla riittää normaalisti neljästä viiteen ­akkua.

Perussetillä pärjää pitkälle

Kun Lahti alkaa koota maatilan laitevalikoimaa, hänen katseensa kääntyy ensimmäiseksi porakoneeseen. Laitetta löytyy kolmea eri teho­luokkaa, pienin soveltuu hyvin ruuvinvääntöön, isoin on käypä peli raskaaseen käyttöön.

– Keskikokoinen on toimiva yleiskone kaikenlaisiin tarpeisiin ja sillä pärjää pitkälle. Tai sitten voi ottaa pienen ruuvauskoneen ja ison, järeän pora­koneen.

Hiljattain markkinoille tullut, porakoneeseen liitettävä rasvaprässi on saanut hyvän vastaanoton. Käyttökohteita on runsaasti ja akkukäyttöisyys takaa joustavan käytön paikasta riippumatta.

Iskevät ruuvin- ja mutterinvääntimet ovat maatilalla välttämättömyys. Suurimmasta mutterinvääntimestä löytyy 1 000 newtonmetriä (Nm) vääntö­voimaa, jolla onnistuu jo isommankin renkaan vaihto.

Kolmantena Lahti nostaa peruspakkiin kulmahiomakoneen, jonka suosio on kovassa nosteessa.

– Akkukäyttöisen laitteen teho vastaa 700 wattia, joten vaativatkin katkaisut, hionnat ja teroi­tukset onnistuvat niin pellolla kuin verstaassa. Laitteiden käyttö­mukavuus ja turvallisuus on ykkös­luokkaa.

Makitan iskevä akkumutterinväännin DTW450Z on kätevä työkalu pellolla.

 

Rakentamista ja maisemanhoitoa

Vaikka uudisrakentamistarvetta ei olisikaan, maatilan rakennukset tarvitsevat kunnossapitoa ja tilojen päivittämistä. Makitan akkukäyttöiset laitteet sopivat yhtä lailla ammattirakentajille kuin omatoimisesti rakennustöitä tekeville. Henri Lahti listaa nopeasti muutamia rakennustöissä tarpeellisia laitteita.

– Pisto-, puukko-, pyörö- ja jiiri­saha, poravasara, peltileikkuri ja hiomakone ovat tarpeen sekä rakennuskohteessa että osin verstaalla.

Isommat pyörö- ja jiirisaha sekä poravasara ovat laitteita, joissa käytetään kahta akkua sarjaan kytkettynä. 36 voltin laitteena ne vastaavat hyvin teholtaan verkko­sähkökäyttöistä konetta.

Kahta akkua käyttää myös isoin siimaleikkuri, joka ­katkoo jopa pikkusormen vahvuista ­tavaraa. Aidanvierten ja aitausten siistimiseen sopivan siimaleikkurin etuna polttomoottorikäyttöiseen koneeseen verrattuna on ­vähäisempi ääni, tärinä ja haju sekä nopea "tankkaus" akkua vaihtamalla.

Puiden karsintaan, polttopuun tekoon ja rakennustöihin toimiva laite on puolestaan kahden akun ketjusaha. Joulukuusenkasvattajia Lahti vinkkaa oksasaksesta, joilla kuusten hoitaminen palstalla on sangen kätevää.

Lehtipuhallin sopii nimensä ­mukaiseen käyttöön, mutta sillä puhdistaa kätevästi vaikkapa puimurin tai perävaunun irtoroskista. Pienempi puhallin toimii kuivurissa, koneiden puhdistuksessa sekä sosiaali- ja työtiloissa. Tuuletin saa tarvittaessa aikaan kaivattua ilmankiertoa.

 

Turvallisuutta ja käyttömukavuutta

Valoa työkohteeseen tai tilaan tuottaa käsi- tai aluevalaisin ja työvalo, joihinkin malleihin on liitettävissä myös verkkovirta. Työviihtyvyyttäkään ei saa missään nimessä unohtaa.

– Akkukäyttöisestä radiosta löytyy myös bluetooth-malli tai pelkkä kaiutinversio, ja kahvinystäville on kahvinkeitin. Kaksi USB-liitintä ­sisältävän adapterin avulla ­lataa älylaitteet, otsalamput ja riista­kamerat sujuvasti.

Käyttömukavuuden rinnalla Lahti painottaa työturvallisuutta ja terveysvaikutuksia. Pöly, melu, ­tärinä ja vaikeat työskentelyolosuhteet ovat maatiloilla usein läsnä. Lahti korostaa oikeiden käyttötottumusten lailla oikeaoppista suojautumista, johon Makita panostaa monella tapaa.

– Laitteisiin integroidut pölynpoistoyksiköt sekä laitteiden alhaiset tärinä- ja meluarvot ovat ­Makitan keino edistää työterveyttä laitevalmistuksen kautta.

Käsitteitä ja käyttöohjeita

Akkujen ampeerituntimäärä sekoitetaan usein ­koneen tehoon. Henri Lahti korostaa, että Ah-määrä kertoo akun kapasiteetin eli käytössä olevan energiamäärän. Laitteen teho perustuu taas jännitteeseen ja moottorikokoon.

Moottorit ovat olleet perinteisesti hiiliharjamoottoreita, joissa hiilet ovat kontaktissa moottoriin ja tuottavat lämpöä, mikä syö akun energiaa. Markkinoille tulee yhä enemmän laitteita hiiliharjattomilla moottoreilla, joissa on modernimpi elek­troninen ohjausjärjestelmä.

– Kitkaa ja lämpöä ei synny, jolloin akusta saa irti 30 prosenttia enemmän käyttöaikaa. Laitteen tehoon tällä ei ole vaikutusta.

Lämpötilan vaikutus

Akun optimikäyttö- ja latauslämpötila on 15 asteen tienoilla, liiallinen kuumuus ja kylmyys eivät ole akulle hyväksi. Mitä kylmempi sää on, sitä nopeam­min akku tyhjenee. Liiallinen kuumuus voi puolestaan rikkoa akun. Normaalia kuumenemista varten nykylatureissa on akun jäähdytystoiminto, joka ­nopeuttaa lataamista.

Kun ottaa pakkasessa olleen akun käyttöön, ­tulee ensin pyörittää laitetta tyhjillään, jolloin akku alkaa luovuttaa virtaa ja lämpenee. Yleisohjeena Lahti kehottaa säilyttämään akkuja ja laturia lämpimässä tilassa ja noudattamaan käyttöohjeita.

– Oikea kone oikeaan käyttöön, ei ylikuormitusta, akkujen ja laitteiden huolellinen käyttö ja puhdistus sekä hyvät olosuhteet mahdollistavat jopa yli 1 000 latausta yhdelle akulle. 10 vuotta käytössä olleita akkuja on yhä täydessä toimintakunnossa.

Lisäksi Lahti muistuttaa, että kun käyttää kyseiseen laitteeseen tarkoitettuja tarvikkeita ja osia, niin välttyy monelta harmittavalta virhetilanteelta.

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita