Weckman Steel Oy – perheyrityksellä takana pitkä historia

21.09.2015 // Maija Kyrö

Traktorin perävaunuja, teräshalleja sekä katto- ja seinätuotteita valmistava perheyritys Weckman Steel Oy on Keskon ja K-maatalouden pitkäaikaisimpia yhteistyökumppaneita. 

Toimitusjohtaja Heli Alanko ja hallituksen puheenjohtaja Juha Weckman Weckman Steel osakeyhtiöstä pitävät yhteistyötä K-ryhmän kanssa erittäin merkittävänä.  

Kaikki yrityksen kotimaassa myytävät hallit ja suurin osa traktorin perävaunuista kulkee K-maatalouden kautta Tuhti-tuotemerkillä. Katto- ja seinätuotteiden huomattavin myyntikanava ovat K-ryhmän rautakaupat. Tärkeän kotimarkkinan ohella suuri osa halleista ja perävaunuista menee vientiin. 

Kotimaan kaupan taustalla on Keskon kanssa vuonna 1969 solmittu myynnin ja markkinoinnin yhteistyösopimus. 

– Kesko pyysi useilta tahoilta tarjousta 500 yksiakselisen perä­vaunun toimittamisesta. Me saimme toimeksiannon, ja samana vuonna valmistimme vielä tuhannen vaunun lisäeränkin, Heli Alanko muistelee. 

Koko 45-vuotisen yhteisen toiminnan aikana Weckman on valmistanut kotimaahan yli 100 000 kipillistä maatalousperävaunua. Halleja tehdään vuosittain kolmisen sataa. 

Weckmanin oma historia ulot­tuu 1700-luvulle, kyläseppien aikaan. Nyt ohjaksissa on jo kahdeksatta ja yhdeksättä omistajasukupolvea.  


Hallituksen puheenjohtaja Juha Weckman ja toimitusjohtaja Heli Alanko korkeaprofiilihallissa. 

Perävaunuja moneen tarpeeseen

Tänä päivänä Weckman valmistaa seitsemää erilaista viljavaunua avattavilla laidoilla, joukossa yksiakselisia ja telivaunuja. Kiinteälaitaisista vilja- ja monitoimivaunumalleista kaikki ovat telivaunuja. Lisäksi tehdään muun muassa maansiirto-, paali- ja minivaunuja.

Vuosien mittaan eniten on valmistettu yksiakselisia, mutta Juha Weckmanin mukaan suunta on kiinteälaitaisiin. 

– Ne ovat helpompia käyttää. Esimerkiksi hydraulisen takalaidan saa auki traktorin ohjaamossa.

Weckmanilla on aina kuunneltu herkällä korvalla käyttäjien kommentteja. Prototyyppejä kehitetään sitä mukaa, kun palautetta tulee.

– Oikeastaan joidenkin mallien viimeistely on pitkälti käyttäjien kokemusten tulosta. Juuri tällä viikolla pohdimme tuotekehittelijämme kanssa saamamme ehdotuksen soveltamista tuotteeseemme, Weckman ja Alanko pohtivat. 

Lähialueella viljelevä koekäyttäjä on ottanut tehtäväkseen ajaa uusia vaunumalleja äärirajoilla, jotta nähdään esimerkiksi mäkisen maaston tai maksimipainoisen kuorman vaikutukset ajoturvallisuuteen. Tämä on tärkeää palautetta, joka on mahdollista saada vasta käytännön töiden kautta.    


Yli puolet perävaunuista menee vientiin. Työnjohtaja Tero Palola listaa runkonumeroita tulliasiakirjoja varten seuraavana päivänä Norjaan lähdössä olevista WS 110 M -mallisista perävaunuista.

Hallit uudehkoa tuotantoa

Teräshallit tulivat Weckmanin tuote­valikoimaan 1980. Yhtiöstä oltiin käymässä ruotsalaisen tytär­yhtiön yhtiökokouksessa ja siellä ruotsalaiset isännät ehdottivat ­teräsrakenteisten hallien valmistusta. Ruotsissa niille olisi kysyntää.

Weckmanilla innostuttiin asiasta. Ensimmäiset kolminivelkehäiset hallit saatiin valmiiksi jo samana vuonna. Niitä menee edelleen Ruotsiin, Norjaan ja tietysti Suomeen. 

Hallien nykymalleina löytyy sekä pulpetti- että harjakattoisia, kylmiä ja lämpöeristettyjä. Eläinsuojiksi sopivat pihattohallit, jotka voidaan helposti myös puuverhoilla.  

Perheyhtiölle kotimaisuus on tärkeää. 

– Pyrimme mahdollisimman sinivalkoiseen jalanjälkeen. Esimerkiksi 1970-luvulla yksiakselisen perävaunun valmistukseen tarvittavat ulkomaiset osat sopivat pieneen kassiin, mutta nyt renkaat joudutaan tuomaan ulkoa. Suomessa niitä ei enää valmisteta, Weckman ja Alanko pahoittelevat. 

 

Weckman Steel Oy

Weckmanin suvussa kyläseppiä 1700-luvulta, maatalousperävaunuja 1950-luvulta, perheyhtiö Weckmanin Konepaja Oy perustettu 1962. Nimeksi Weckman Steel Oy 1997.

  • Kehittää ja valmistaa traktorin perävaunuja, teräshalleja ja teräksisiä katto- ja seinälevyjä.
  • Henkilöstö keskimäärin 157.
  • Liikevaihto 2014 noin 32,8 milj. €. 
  • Tehtaat Heinolassa ja Iisalmessa. 
  • Vientiä Pohjoismaihin, Tšekkeihin, Saksaan, Itävaltaan, Sveitsiin, Baltian maihin, Venäjälle, Kazakstaniin, Azerbaidžaniin ja Tadžikistaniin. 
  • www.weckmansteel.fi

Weckman Steel Oy on osa laajempaa Weckman Group -konsernia. Konsernin tuotteita valmistetaan Vierumäellä, Iisalmessa, Saksan Zevenissä ja Viron Viimsissä. Konserniin kuuluvat vanteita ja teräsrakennekomponentteja valmistava Levypyörä Oy Nastolassa ja Weckman Steel CZ s.r.o. Tšekeissä. Orima-Tuote Oy Orimattilassa valmistaa kattoturvatuotteita ja sadevesijärjestelmiä, siinä Weckman on osakkaana.  

 

 

Uusin lehti

Lue verkkolehti

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita