Viljelyohjelma on taloudellisesti kannattava ratkaisu

11.02.2015 // Milla Välisalo

Kasvukausi 2014 osoitti jälleen, että Viljelyohjelma on kannattava ratkaisu. Kasvin­suojeluaineiden yhdistäminen ja sopivan paketin tekeminen onnistui tavallista haastavammasta kasvukaudesta huolimatta. 

 

Viljelyohjelmakokeissa tutkitaan minimikäsittelyn ja Viljelyohjelman vaikutuksia satoon ja sadon laatuun uusimmilla lajikkeilla. Minimikäsittely sisältää perus rikkatorjunnan, kun taas Viljelyohjelma sisältää kasvinsuojelun asiantuntijoiden kokoaman paketin, jolla pyritään mahdollisimman hyvään ja laadukkaaseen satoon. Kustannuksia tarkasteltaessa Viljelyohjelma on yleensä ollut myös taloudellisesti kannattava ratkaisu. 

Kasvukauden olosuhteet

Kasvukausi 2014 oli tutkijan näkökulmasta erityisen mielenkiintoinen vaihtelevan sään johdosta. Viljelijöille vuosi on varmasti ollut samasta syystä vaikea ja työläs, ennustettavuutta kun säissä ei juuri ollut. Vähälumisen ja leudon talven jälkeen lämmin kevät alkoi aikaisin, kylvöt päästiin aloittamaan jo pääsiäisen jälkeen ja kevätviljojen Viljelyohjelmakokeet kylvettiin 30.4. Kylvöä seurasi kuitenkin kylmä jakso, mikä hidastutti orastumista ja vauhditti kasvitautien esiintymistä. Ensimmäisiä verkkolaikun oireita näkyi kevytmuokatulle, ohrataustaiselle lohkolle kylvetyllä ohralla jo ensimmäisissä lehdissä. Peittaus piti näinkin vaikeissa olosuhteissa oraat terveinä, mutta oletettavasti monet viljelijät tekivät ensimmäisen tauti­torjunnan jo rikkakasviruiskutusten yhteydessä, mikä on varmasti ollut kannattavaa.  

Touko- ja kesäkuun sää oli koetilan alueella poikkeuksellisen sateinen, toukokuun loppupuolella raju ukkosmyrsky runteli lisäksi oraita melkoisesti, mutta lämmin jakso kesäkuun alussa pelasti tilanteen. Heinä­kuussa alkaneet helteet ehtivät kuivattaa lohkoja taas jo lähes liikaakin. Yhteenvetona kasvukaudesta voi todeta, että se suosi kasvitautien ja rikkakasvien esiintymistä ja runsastutti kevätviljojen pensomista. 

 

Kokeiden tuloksista

Kevätviljoilla runsaimmat rikkakasvit olivat kuluneena vuonna pihatähtimö eli vesiheinä, peippi sekä pelto-orvokki. Rikkakasvien torjunta onnistui sekä minimiohjelman että Viljelyohjelman aineilla hyvin. Minimissä rikkatorjuntaan käytettiin K-MCPA:ta. Viljelyohjelmassa ohralla ja kauralla käytettiin seuraavia: Tooler (tritosulfuroni) + Tomahawk (fluroksipyyri) + kiinnite ja vehnällä Mustang Forte (florasulaami, + 2,4 D + aminopyralidi).

Viljelyohjelmalla teho oli huomattavasti parempi, mikä olikin odotettavissa. Myös sääolosuhteet olivat tällä kertaa aineiden apuna, sillä rikkakasvit eivät muodostaneet rikka-aineiden tehoa heikentäviä vahakerroksia lehtiensä pinnalle, kuten saattaa tapahtua, jos alkukesä on kovin kuiva. 

Kasvitauteja oli erityisesti ohralla ja kevätvehnällä runsaasti, ja myös kauralla esiintyi selvästi tavallista enemmän lehtilaikkutautia. Tautien runsaus toi erittäin hyvät tehot tautitorjunnalle (ohra ja kaura: Comet Pro + Prosaro ja vehnä: Comet Pro + Juventus) verrattuna ruiskuttamattomiin kasvustoihin. Torjunta nosti satotasoa kevätviljojen viljelyohjelmakokeissa jokaisella lajikkeella keskimäärin 10–20 prosenttiyksikköä.

Sateisena kesänä hivenlannoituksen teho ei näkynyt sadossa yhtä selvästi kuin kuivempina kasvukausina, mutta sadon laatu parani. Kauralla erityisesti kannattaa mainita myöhäiset lajikkeet, joita kokeissa olivat Bettina sekä Avanti, joka ei vielä ole ehtinyt markkinoille asti. Ne hyötyivät hivenaineruiskutuksesta merkittävimmin, ja niillä tuhannen jyvän paino ja hehtolitrapaino nousivat eniten. Esimerkiksi Bettinalla TJP nousi minmikäsittelyn 35,8 grammasta Viljelyohjelman 38,1 grammaan, ja hehtolitrapaino nousi 1,2 kg. 

Yhteenvetona Viljelyohjelmakokeista voidaan todeta, että ”teoria todettiin käytännössä”. Kasvin­suojeluaineiden yhdistäminen ja sopivan paketin tekeminen oli siis onnistunut tavallista haastavammasta kasvukaudesta huolimatta. 

 

Rikkatehot olivat viime kesänä sekä minimikäsittelyllä että Viljelyohjelmalla riittävät, mutta Viljelyohjelmalla teho oli kuitenkin parempi. Hyvä rikkateho johtui kesän olosuhteista, kun rikkakasvienkin voi nähdä ”stressanneen” vaihtelevista säistä.  

Kasvustoissa näkyi jopa ohran lentonokea, joka on helppo torjua kylvösiemenen peittauksella. Viljelyohjelmakokeissa tähän käytettiin Baytan Universal -valmistetta. 

Uusin lehti

Lue verkkolehti

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita