Vaman varusteet talven tienhoitoon

20.01.2015 // Matti Kallio

Hyvin varusteltu maataloustraktori on varteenotettava vaihtoehto tienhoitoon.

Koneurakoitsija Sami Korhonen on juuri palannut auraus- ja hiekoituskierrokselta. Joulun alla lunta ja pikkupakkasia on ollut sopivasti. Teille on kertynyt hiukan tasoittavaa polannetta, ja koneet ovat iskussa.

Korhonen hoitaa itse Koillis-Savon kyläteiden kunnossapidon noin 65 kilometrin pituiselta osuudelta. Teiden lisäksi Korhonen urakoi myös taajamien talvikunnossapitoa 1–2 koneen ja kuskin voimin.

 

Aurausta kotimaisen kaluston voimin

Aurauskaluston pohjakoneena on Massey Ferguson 6475 (50 km/t), jossa on Dyna6-vaihteisto. Alla on palarenkaat ja MF 966 -etukuormaajaan kiinnitettävä alueaura. Linko on usein mukana tasapainottamassa yhdistelmää.

Vama EA 3800km -alueaura on Korhosella käytössä toista vuotta. Vaman siipiauraan päädyttiin kokeilujen ja kollegoiden suositusten perusteella. 

– Eikä ole tarvinnut katua, Korhonen kertoo.

– Ajossa lumi lähtee nousemaan alle 20–25 kilometrin tuntinopeudesta ja liukuu aurasta kevyesti. Yhdistelmän paino ja teho ovat hyvin tasapainossa, vaihtelevissakin paikoissa nopeus pysyy 30–55 km/h välillä. 

Leveämpi aura ei voisi ollakaan. Nyt aurakalustolla mahtuu kapeillekin teille, ja kahteen suuntaan kuljettaessa tulee isompikin tie puhtaaksi.

Korhonen käyttää aurassaan tuplaterää. Etummainen on suora ja takimmainen pinnan karhentava verkkoterä. 

– Tuplaterä toimii myös sohjokelillä mainiosti ja kestää, samoilla terillä ajettiin koko viime talvi, Korhonen kiittelee. 

Osa kestävyydestä menee myös auran hyvien jalkojen ja portaattomien säätöjen piikkiin.

Vama EA3800km -alueaura ja hinattava 5,5 kuution TH2500H -hiekoitin ovat kumpikin osoittautuneet tasapainoiseksi pariksi MF 6475:n kanssa.

Kätevää hiekoitusta

Hiekoituksessa käytetään suola­hiekkaa ja hinattavaa 2,5-metristä Vama TH2500H -hiekoitinta. Säiliöllinen hiekkaa riittää noin 20 kilo­metrin pituisen matkan jatkuvaan hiekoittamiseen, pisteittäin huomattavasti pidemmälle.

– Hiekoittimen hydraulista tela­syöttöä on helppo käyttää ja säätää. Säiliön sekoitusakseli estää holvaamiset, mutta sulaa ja puhdasta hiekan on oltava, Korhonen toteaa.

Hiekka haetaan suoraan varastolta, eikä hankalia välitankkauksia tarvita. 

– Täydellä säiliöllä painoa on sen verran paljon, että jarrut hiekoittimessa ovat paikallaan, Korhonen muistuttaa. 

 

Koneurakointi Sami Korhonen 

  • Rautavaaralta 100 kilometrin säteellä toimiva maanrakennus- ja traktori-urakoitsija. 
  • Massey Fergusson 6475:n jatkona on laaja työlaitevalikoima auraukseen ja hiekoitukseen, harjaukseen, polanteen poistoon, pientareiden niittoon ja vesakoiden murskaukseen.
  • Maanrakennustöihin on 16 t telakone. 
  • Siirrot tehdään Predatorin 20 t lavetilla ja 16 t maansiirtoperävaunulla.

 

 

Uusin lehti

Lue verkkolehti

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita