Vakaa ja turvallinen Predator-lavetti

25.03.2015 // Visa Vilkuna

Joutsalainen Pentti Kuitunen päätyi Predatorin lavettiin pitkällisen tuotevertailun tuloksena. Helppokäyttöinen ja tukeva lavetti tulee otetuksi kaivurin alle jo muutaman sadan metrin siirtoa varten.

Mieskonmäessä Predatorin valintaan vuonna 2014 oli monta hyvää syytä: sen hydrauliset rampit olivat erinomaiset ja vakiovarusteiden lista vakuutti, sillä aisajousitus, hydrauliset jarrut kaikkiin pyöriin sekä räikkämallinen seisontajarru tulevat automaattisesti mukaan. Joutsan Mieskonmäessä maatilayhtymän töissä avustava Pentti -Kuitusen mielessä kävi myös kaksiakselinen malli, mutta Kuitusen kaivurin paino erikoisleveillä ­teloilla ja kauhalla on lähempänä 16 tonnia. Kolmiakselisessa mallissa on myös hyvin tilaa lisäkauhoille ja muille tar­vikkeille.  

 

Järeä ja varusteltu

Kolmiakselisessa Predatorissa on vakiona kahdeksanpulttiset Granning-akselit, joissa on 12 x 215/75/17,5 J-renkaat. Kaikkien kolmiakselisten mallien kantavuus on peräti 22 tonnia. Lavettien pituus on valittavissa 30 cm välein aina 9,9 metriin asti. Lavetin käyttöä helpottaa ja monipuolistaa sen vaatimaton 91,5 sentin korkeus. Lisävarusteena saatavalla kolmiolla lavan takaosa voidaan muuttaa tasaiseksi, jolloin vaunu sopii mainiosti pyöröpaalien tai suursäkkien kuljettamiseen.  

Predatorin Luxus-mallissa on vakiona hydraulisesti nousevat ja laskevat viiden millimetrin -levyllä päällystetyt HD nelipalkkirampit.

 

Helppo kiinnittäminen

Reilusti lavan ulkosyrjällä olevat tukevat kiinnityssakkelit helpottavat ketjujen kiinnitystä ja kiristämistä. Kuitusen havainnon mukaan joissakin merkeissä sakkelit ovat hankalasti lavan pinnassa. 

Kaivurilla on ollut erittäin moni­puolista käyttöä maatalouden töissä ja rakentamisessa tilan alueella. Oman metsäpalstan hoidossakin koneen siirtoja on tullut eteen tavan takaa. Pentti Kuitusen mukaan helppokäyttöinen ja tukeva lavetti tulee otetuksi kaivurin alle jo muutaman sadan metrin siirtoa varten. Lavetti on ollut myös pyöröpaalien kuljetuksessa yli 30 kilometrin taipaleen takaa.

Reilusti alle metrin korkuinen lavetti on monipuolinen ja helposti kuormattava.

 

Ketterä kokonaisuus

Lavan etusermin oikeassa laidassa oleva selkeälukuinen painemittari kertoo etutelin asennon ja kuormituksen. Kokonaisuus saa Pentiltä kiitosta, sillä se lisää lavetin ketteryyttä ja säästää maaperän vaurioitumista tyhjänä vekslailtaessa. Sillä saa myös vetokoukulle lisää painoa hankalissa paikoissa.

Ainut asia, mikä Pentti Kuitusta hieman harmittaa, on muutaman sentin liian lyhyt työkalulaatikko. Itse laatikko on tilava ja sinne mahtuu niin ketjut kuin kuorma­liinat vaivatta, mutta pistolapiolle se on auttamatta liian lyhyt. 

– Hyvin ja rauhallisesti Predator kulkee eikä vie traktoria missään tilanteessa. Olen vetänyt lavettia satahevosvoimaisellakin traktorilla ongelmitta, Kuitunen kertoo. 

 

Vakiomallin Predator:

  • Kantavuus 15–22 tonnia
  • Kaksi- tai kolmiakselinen
  • Renkaat 215/75/17,5
  • Kahdeksan D-sidontakoukkua
  • Lavan korkeus noin 91 senttiä
  • Lavan pituus 7–9,9 metriä (30 sentin jaolla)
  • Lava 50-millistä painekyllästettyä lankkua
  • Jousitettu vetoaisa
  • Hydrauliset jarrut
  • Räikkämallinen käsijarru

 

 

 

 

Uusin lehti

Lue verkkolehti

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita