Unelmien koti eläkepäiville

20.09.2015 // Teija Aaltonen

Kultasen pariskunta valitsi yksilöllisen Kimara-hirsitalon eläkepäivien toimivaksi ja viihtyisäksi kodiksi. Jokioisilla sijaitseva kohde edustaa kauniisti Rautian personoitua rakentamista. 

Valkokylkiset koivut reunustavat tonttia, joka on suoraan Suomi-neidon kuvakirjasta. Komea hirsitalo katsoo maisemaa metsän reunustaman mäen päältä, jolta näkymät avautuvat myös pihkantuoksuiseen mäntymetsään sekä kauemmas naapurin hevoshakaan. Isäntäpari Taina ja Timo Kultanen myhäilevät hyvää mieltä kertoessaan kevättalvella valmistuneen Kimara-talon vaiheista.   

– Hirsitalo oli meille itsestään selvä valinta, kun tilan sukupolvenvaihdoksen myötä tuli tilaisuus hankkia toiveiden koti eläkepäiville. Olemme todella tyytyväisiä valintaamme sekä koko suunnittelu- ja rakentamisprosessiin, pariskunta toteaa. 

– Talon suunnittelusta vastannut Rautia Forssan talomyynnin arkkitehti Päivi Vuori toteutti toiveemme oivaltavasti. Talomyynnin ja rautakaupan yhteistyö oli saumatonta: koko koti saatiin Rautiasta. Meitä palveli sama myyjä kaikissa rakennusvaiheissa, joten asiointi oli vaivatonta ja nopeaa.


Kimara muuntuu asukkaiden toiveiden mukaiseksi. Kultaset halusivat huonekorkeuden normaalia suuremmaksi (2700 mm). Hirsirakentamisessa korkeutta lisätään helposti hirsikertoja lisäämällä.

Ekologisia, kotimaisia ja maamme olosuhteisiin luonnollisesti sopivia Kimara-hirsitaloja on tehty vuodesta 1996 alkaen. Vuoden 2013 Hyvinkään asuntomessuilla yleisö äänesti Kimaran Aurinkorinne-talon materiaalit, sisustuksen ja ulkonäön messujen taloista parhaiksi. 

Kultasten talo on vaikuttavan vankka, kaunis ja arvokas ulkonäöltään, mutta komea ei välttämättä tarkoita kukkarolta karkaavia kustannuksia. Kimaran vapaasti muunneltavassa ja monipuolisessa mallistossa on otettu huomioon monenlaisten rakentajien tilatarpeet. Mallisto on myös kehittynyt kustannustehokkaaseen suuntaan eli tarjolla on uusia, noin sadan neliömetrin talomalleja.

Kätevästi ja yksilöllisesti rakentamaan

Palvelu, yksilöllisyys ja joustavuus ovat Kimaran avainsanoja. Tilaaja voi suunnitella talon itse arkkitehdin avustuksella tai se voidaan valita valmiista mallistosta. Osat voidaan kerätä peräti 16 erilaisen hirren joukosta, esimerkiksi Kultasten talon seinät on tehty 243 x 275 hirrestä. Puu on pohjoisen tiukkasyistä ja kunnolla kuivattua mäntyä. Oman Kimara-talonsa voi rakentaa sekä perinteisen että modernin tyylin kannattaja. 


Arkkitehti Päivi Vuori ja talon isäntä Timo Kultanen tutkivat talon piirustuksia.

– Hirsitalo nauttii suurta suosiota. Luonnonmukaisuus ja luonnonmukaiset materiaalit ovat suosiossa. Sisäilmaongelmat ovat viime vuosina puhuttaneet, joten ihmiset arvostavat terveesti hengittäviä hirsirakenteita ja hyvää sisäilmaa. Hirsiseinään tulee harvoin kosteusvaurioita, kunhan se tehdään oikein ja suojataan pitkillä räystäillä. Kesällä hirsitalot ovat viileitä, talvella ne varaavat lämpöä. Ja ennen kaikkea ne sopivat täydellisesti monenlaiseen maisemaan, Vuori luettelee.

Kimara-hirsitalon suunnittelussa tilaaja ja talopaketin rakennuttaja ovat yhteistyössä joskus jo tontin hakuvaiheessa ja usein koko rakennusprojektin ajan. Vuori kävi Kultasen tontilla kymmenisen kertaa, ja viimeksi vielä kutsuvieraana tyytyväisten asukkaiden tupaantuliaisissa.

Kokenut omatoimirakentaja pystyttää Kimaran helposti teollisen mittatarkkojen osien ja tarkan kokoamisohjeistuksen ansiosta. Halutessaan talon voi tilata myös valmiiksi pystytettynä, avaimet käteen -periaatteella valaistussuunnitelmia myöten ja vaikkapa täydellisesti sisustettuna. Tällöin apuna käytetään yleensä paikallisia toimijoita. Myös autotallit ja muut pihapiirin rakennukset saadaan tyyliltään sopimaan taloon, Kultaset tilasivat kahden auton autotallin. 

Suunnittelua asiakkaan ehdoilla

– Minulle on äärimmäisen tärkeää, että talo todella sopii tontille ja rakentajaperheelle. Annan aina kaiken ammattitaitoni hankkeille, sillä talon rakentaminen tai rakennuttaminen on ihmisille yleensä elämän suurin hankinta. Neuvonkin aina asiakkaitani vaatimaan parasta sijoitettavaan pääomaan nähden, ei kannata tyytyä ratkaisuihin, jotka ovat melkein hyviä, hymyilee Vuori. 


Kultasen pariskunnan Kimara-hirsitalo sopii väreiltään ja materiaaleiltaan Jokioisten maalaismaisemaan. 

Moni arastelee ennalta arkkitehdin suunnitteleman talon kustannuksia, mutta Vuoren mukaan yksilöllisesti suunniteltu talo ei välttämättä maksa enempää kuin valmismalli. Jokaiseen taloon syntyy hyvällä suunnittelulla hyvä hinta-laatusuhde. Vuori kuittaa huumorilla myös ennakkoluulot arkkitehdin suunnittelemista taloista, joissa ei ole muka koskaan räystäitä. 

– Olen ylpeä Kimara-talon ­hyvin suojaavista 90 cm:stä räystäistä! Pitkät, muotoillut räystäät ovat talossa vakiona, samoin detaljeilla viimeistellyt otsa- ja vuorilaudat perinnemalleissa. Ulkovalaistus on osittain upotettu räystään alle, osittain sijoitettu seinälle klassiseen riviin. Komea hirsitalo on edukseen myös iltavalaistuksessa, ja valaistus on myös tärkeä turvatekijä.

Talon suunnittelu tehtiin puhtaalta pöydältä kahdella luonnoksella. Ensimmäinen luonnos syntyi heti tarvekartoitustapaamisen jälkeen, jossa Kultaset kertoivat näkemyksensä talon ulkonäöstä ja huonejaosta. Esimerkiksi keittiön paikka, sisäänkäynnin rappusten vieminen säänsuojaa räystään alle sekä kuistin ja talon yhteinen kattoratkaisu olivat toiveita, jotka jäivät toiseen luonnokseen. Toisesta luonnoksesta saatiinkin jo lopulliset piirustukset.


Taina ja Timo Kultasen Kimara on isojen lukujen hirsitalo: räystäät ulottuvat 90 cm mitalle, seinät on rakennettu 243 x 275 hirrestä.

– Huonekorkeus haluttiin normaalia suuremmaksi (2700 mm), mikä hirsirakentamisessa on hyvinkin helppoa hirsikertoja vain lisäämällä, toteaa Vuori. 

– Samalla ikkunoista suunniteltiin myös normaalia korkeammat, jotta ne ovat suhteessa talon korkeuteen. Näköala onkin Kultasille erityisen tärkeä. 

– Asun itse maatilalla, joten maatilatyön asettamat vaatimukset talon tilaratkaisuille ovat hyvin tiedossa, esimerkiksi sisäänkäyntien ja vaatehuollon osalta. Kultasilla lasikuistin yhteyteen suunniteltiin oma työvaatehuone, jonne voi viedä saappaat ja työulkovaatteet, Vuori kertoo. 

Kimaran hirsitalo

  • Kimara on Rautakeskon oma hirsirakennustuotemerkki, Suomen markkinoilla vuodesta 1996. 
  • Kimara on myynnissä kaikissa K-raudoissa ja Rautioissa.
  • Perusmallistossa on sekä modernimpia että perinteisempiä tyylejä. Perusmallia voi mukauttaa lisäämällä siihen pelkistettyä tyylikkyyttä vai taidokasta koristelua.
  • Saatavilla on 16 erilaista hirsimallia, tiukkasyistä pohjoisen mäntyä, pyöreitä sekä kantikkaita.
  • Koko projektin ajan palvelee sama osaava ja luotettava talomyyjä.
  • Arkkitehdin avulla voi räätälöidä ja muunnella malleja. 
  • Tontin yhtenäisen tyylin voi viimeistellä Kimaran Pihapiiri-rakennuksilla.    

Rautian palvelevat taloammattilaiset

Rautian Talomyynnin ammattilaisten avulla voi valita mallistosta parhaan kodin tai räätälöidä sen täysin yksilöllisesti. Koko talonrakennusprojektin materiaalit, tarvikkeet ja neuvot saa saman katon alta, omalta luottomyyjältä. Rautian talomyyjät ympäri Suomen tuntevat alueensa vaatimukset ja parhaat rakentamisen ammattilaiset.

 

Uusin lehti

Lue verkkolehti

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita