Torjunta-aineet tehokäytössä perunapelloilla

21.09.2015 // Raila Aaltonen

Köyliöläinen Mika Männistö silmäilee perunapeltojaan. Kosteus on vaivannut kasvustoja pitkin kesää ja vienyt terää torjunta-aineiden teholta. Nyt lehdet ovat jo vaalenemassa ja kasvu näyttää loppuvan, vaikka ollaan vasta elokuussa.

Luken satoennuste elokuun viimeiseltä viikolta vahvistaa kokeneen perunanviljelijän havainnot. Sato on jäämässä kymmeneksen tavanomaista pienemmäksi. Ensimmäinen koenosto Männistön pellolla kertoi myös tärkkelyspitoisuuden olevan viime vuoden vastaavaa ajankohtaa pienempi.

Männistön tilalla ovat isännät kolmessa polvessa viljelleet perunaa, Mika Männistö vuodesta 1998. Läpäisevät hietamaat soveltuvat kasville hyvin.  Tänä vuonna vesi on ajoittain lainehtinut vakojen välissä, mutta haraus on pelastanut perunoiden juuret hukkumasta. 

Männistö ei viljele perunaa samalla lohkolla kahta vuotta kauempaa. Kierrossa on viljoja, heinää ja sokerijuurikasta. Männistön mukaan rutto ja lehtipolte eivät tavallisina vuosina aiheuta ongelmaa, kun torjunnasta huolehtii.

– Tämä vuosi on ollut haasteellinen. Normaalisti ruttoa vastaan ruiskutetaan kolmesti, tällä kertaa ruiskutuksia tarvitaan neljä, ehkä viisikin. Aloitan systeemisillä aineilla, ja kasvukauden loppua kohti valitsen kosketusvaikutteisista aineista varoajan mukaan sopivimman.

– Ruiskutukset on pitänyt tehdä päiväsaikaan. Teho edellyttää, että aine ajetaan kuivaan kasvustoon. 


Magnesiumin puute aiheuttaa värimuutoksia perunan lehdissä.

Omaa siemenperunaa

Isolla peltoaukealla Vuorenmaan kylässä kasvaa perunaa monenkin tilan pellolla, ja ruton ruskettamia kasvustoja näkyy. Männistön puolella vain reunimmaisessa perunarivissä näkyy vioitusta, joka isännän mukaan voi johtua muustakin kuin rutosta.

Tärkkelysperuna ei hänen arvionsa mukaan ole yhtä herkkä rutolle kuin ruokaperuna. Viljelyssä on muutaman vuoden ollut Posmo-lajike. Tänäkin vuonna osalla alasta tuotetaan oma siemen ensi vuotta varten.

– Kun viljelee sekä juurikasta että perunaa, tulee ongelmia tiettyjen rikkakasvien kanssa. Pähkämön vuoksi on pidettävä välillä viljavuosia, jolloin torjun rikkoja klopyralidilla. Kesannointi on yksi keino rikkojen kurissa pitämiseen, kasvustoja tarkasti lukeva Männistö kertoo.

Kesän mittaan hän kävelee jokaisen lohkon läpi useaan kertaan muistiinpanovihko ja kynä kourassa. Havaintojen perusteella hän täsmentää torjuntaohjelmaa ja merkkaa ylös huomionsa myös ruiskutuksen jälkeen.

 

Myyjä koeviljelijänä

Viisi vuotta Mika Männistön tila on toiminut Keskon yhteistyökumppanina kokeillen uusia torjunta-aineita käytännön oloissa. Yhteys on luonteva, sillä Männistö työskentelee myyjänä Huittisten K-maataloudessa. 

– Joka vuosi on yritetty joitain uusia aineita. Ei siitä paljoa lisätyötä tule, mutta tietysti kaikki kirjataan huolellisesti ylös, niin toimenpiteet kuin havainnot ennen ja jälkeen torjunnan. Viime vuonna testattiin Banjo Fortea. Se toimi hyvin ruttoa vastaan ja tuli tänä vuonna myyntiin.


Perunan kasvinsuojelu on ollut runsaiden sateiden vuoksi hankalaa. Mika Männistö onnistui varjelemaan tärkkelysperunansa rutolta ja lehtipoltteelta, mutta ajokertoja on tarvittu enemmän kuin tavallisesti.

Tänä vuonna oli tarkoitus kokeilla uutta rikka-ainetta, mutta kasvukausi teki tepposet, eikä ainetta päästy levittämään ajoissa.

Männistö kävelee lohkolla, joka oli pitkään lehmien laitumena ja sen ansiosta multava. Lohko kynnettiin syksyllä, ja keväällä sille ajettiin sianlietettä 25 kuutiota hehtaarille. Sitten äestys ja heti perään jyrsinkylvö 21. toukokuuta. Tärkkelysperunan ykköslannoitetta annettiin 400 kiloa.

Lohko harattiin reilun viikon päästä kylvöstä. Ensimmäinen kasvinsuojelutoimenpide oli rikka­ruiskutus Senkorin ja Sunocon seoksella 22. kesä­kuuta. Ruton torjunta alkoi heinäkuun puolivälissä Epokilla, ja samalla ajokerralla kasvusto sai hivenlannoituksen Yara Vita Solatrelilla.

– Lisälannoituksen ansiosta mukuloiden koko­hajonta jää pienemmäksi ja sadosta suurempi osa saadaan tehtaalle, Männistö toteaa.

Kuun lopussa oli seuraava ruiskutus, nyt Consentolla. Aine toimii paitsi ruttoa vastaan, myös lehtipoltteen torjunnassa. Mukana oli Titus-­herbisidi erityisesti mataraa vastaan sekä kiinnite. 

10.8. isäntä oli jälleen ruiskun kanssa liikkeellä. Tankissa oli Infiniton ja Miradorin seos. Neljäs kerta oli suunniteltu seuraavalle viikonlopulle, aineeksi oli varattu eri tehoaineet sisältävä Ranman Top. Mahdollinen viides kierros ajoittuu syyskuulle, jolloin nosto on jo alkanut.

 

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita