Tehokasta urakointia Hardin uutuusruiskulla

20.09.2015 // Essi Saarinen

– Hintaero tavalliseen ei hirvitä, kun tietää hyödyt, urakoitsija Pekka Koskela kommentoi uutta Hardi Commander Twin Force -ruiskuaan. Ilma-avuste mahdollistaa ruiskutuksen tuulisemmallakin säällä. 

Reisjärvisellä Pekka Koskelalla riittää tekemistä. Hänellä on sadan hehtaarin tilatöiden lisäksi ruiskutus-, kylvö-, niitto-, puinti- ja kalkitusurakointia. Apuna ovat molemmat pojat. Rauli on juuri valmistunut agrologiksi, Jarno auttaa, minkä metsäkoneen ajolta ehtii. Kasvinsuojelu-urakointia miehet tekevät 2 500 hehtaaria vuodessa.

Miehillä on vahva kokemus­ Hardeista. Uusi Commander on kolmas samaa mallia, yhteensä heillä on ollut kuusi Hardia. Vankka puomisto on vakuuttanut urakoitsijat. 

– Käytön jälkiä ei näkynyt edellisen Commanderin puomissa, vaikka sillä oli ajettu jo 10 000 hehtaaria, Pekka Koskela kuvailee. 

Lisäksi vastaavaa ilma-avustelisävarustetta ei ole saatavissa muihin ruiskuihin. 

Tuuli ei haittaa

Ruiskun puhallusominaisuus lisää urakoitsijalle ajotunteja. Hardin Twin Forcessa ilman tuottaa kaksi puhallinyksikköä, jotka varmistavat riittävän ilmapuhalluksen. Puhaltimien tuottama suuri ilmamäärä mahdollistaa tehokkaan ruiskutuksen vaikeissakin olosuhteissa. 


Urakoitsijat Rauli (kesk.) ja Pekka (oik.) Koskela valitsivat Hardi Commander Twin Force -ruiskun, koska hyvä ruiskutustulos saadaan tuulisemmallakin säällä ja vain sadan litran vesimäärällä. Kuvassa mukana kauppias Tuomas Reinikainen.

– Pystymme jatkamaan kasvinsuojelua päivällä, kun muut joutuvat lopettamaan tuulen vuoksi, Rauli Koskela kuvailee. 

Puhalluksen suuntaa voi säätää ajon aikana tuulta vastaan. Ilmaverho pakottaa ainesuihkun kasvustoon, eikä tuulikulkeumaa synny. Puhalletun ilmamassan synnyttämä liike kasvustossa parantaa aineen leviämistä. Myös pidempiin ja tiheämpiin kasvustoihin pystytään ruiskuttamaan, koska ilmamassan aiheuttaman liikkeen ansioista ­matalien rikkakasvien pinnalle saadaan ainetta. Kasvitautiaineella taas saadaan peitto myös alempiin lehtiin ja jopa korteen, kun puhallus avaa kasvustoa ruiskutuksen ­yhteydessä. 

Puhallinruiskulla ruiskuttaessa riittää alhaisempi vesimäärä, joten yhdellä säiliöllisellä ruiskuttaa suuremman alan. 

– Tämä on ehdoton etu urakoitsijalle, Rauli sanoo. 

Koskeloiden Hardissa on 24-metrinen puomi. Leveämpää ei ole järkevää hankkia, sillä urakoitsijalla on monenlaisia lohkoja ajettavanaan. Suuttimina käytössä ovat keltaiset viuhkasuuttimet.

– Ajonopeus on meillä noin kymmenen kilometriä tunnissa, Pekka kertoo. 

Tasaisella voidaan ajaa hieman nopeamminkin. Maantieajossa 50 kilometrin tuntivauhdissa ruisku kulkee yllättävän tasaisesti hydraulisen jousituksen ansioista. 


SafeTrack eli kääntyvä taka-akseli varmistaa, että ruisku seuraa traktorin jälkiä.

Jyrkkiäkin käännöksiä

Puomi on jaettu Koskeloiden Hardissa seitsemään lohkoon. Yhdessä ajo-opastimen kanssa lohkoautomatiikka sulkee puomin lohkoja automaattisesti siten, ettei päällekkäisajoa synny. 

– Toimintoa on kokeiltu keväällä glyfosaattiruiskutuksilla ja hyvin on toiminut, Rauli kuvailee. 

Kasvustot ovat ruskettuneet tasaisesti. Hardin lohkoautomatiikan lisäksi miehillä on traktorissaan AgLeader on Track 3 -jälkiasenteinen automaattiohjaus. 

Koskelat käyttävät ohjauksessa ilmaista Egnos-signaalia, ja he ovat olleet sen tarkkuuteen tyytyväisiä. Rauli toteaa AgLeader on Track 3 -laitteen helpottavan selvästi ruiskutusta. Pekka lisää sen olevan perusedellytys heidän työssään. Miehet kehuvat ohjauksen olevan uudessa laiteyhdistelmässä entistä toimivampi.

Reisjärvellä Commanderissa on myös lisävarusteena Safe Track -runko-ohjaus, jossa tietokone valvoo jatkuvasti ajonopeutta ja kääntö­ympyrää. Se mahdollistaa jyrkät mutta turvalliset käännökset. Käännettäessä ruisku seuraa kissamaisesti traktoria samoja ajouria pitkin ja vähentää siten tallaantumista. Lisäksi Safe Track varmistaa, että puomisto on suorassa kulmassa ajouriin nähden. 


Twin Force -ilma-avuste tekee ruiskusta 30 prosenttia muita kalliimman, mutta toiminnon tuomat hyödyt vakuuttavat.

Kaikkia ruiskun toimintoja ohjataan HC 9500 -ohjainkeskuksella, joka toimii hipaisutekniikalla. Pekka epäili aluksi ohjauskeskuksen käyttöä vaativaksi, mutta se on osoittautunut helpoksi. Laite on suomenkielinen ja selkeä käyttää. Lisäksi erillinen automaattiohjaus toimii samassa näytössä omalla välilehdellään. Koneen hallinta tapahtuu joystickillä, johon on keskitetty lohkojen sulut, puomin kallistus, sivulohkojen erillinen nostelu ja manuaalinen ruiskutuksen käynnistys. 

Hardin rasvavoideltu kalvopumppu on toiminut moitteettomasti. Urakoitsijoilta kiitosta saa myös DynamicFluid4-määränsäädin. Erittäin nopeasti toimiva uusi venttiilisysteemi säätää ruiskutusmäärän neljän anturin avulla, jotka mittaavat pumpun kierrosnopeutta, venttiilien asentoja, tuottoa ja painetta. 

Koskeloiden ruiskun tilavuus on 3 300 litraa. Lisäksi ruiskussa on 500 litran huuhtelusäiliö. Säiliön täyttö tapahtuu FastFillerin avulla muutamassa minuutissa urakoitsijoiden siirtosäiliöstä. Kemikaalit lisätään ChemFillerillä, joka on kehitetty suurten pulveri- ja nestemäisten torjunta-ainemäärien käsittelyyn. Suuri teho saadaan aikaan alipaineen ja nestepyörteen yhdistelmän ansiosta. Tuotepakkausten huuhtelu tapahtuu säiliössä pyörivän suuttimen avulla. Täyttö toimii hyvin eikä vaahtoutumisongelmia ole, Rauli kertoo.

Hardi Commander twin 3300

Twin Force -ilma-avuste kahdella puhaltimella    

  • säiliön tilavuus: 3 300 l
  • puhdasvesisäiliö: 500 l
  • puomin leveys: 24 m
  • GPS ohjattujen lohkojen lkm: 7

HC 9500 -ohjainkeskus

  • hydraulinen jousitus
  • Safe Track -runko-ohjaus
  • ChemFiller -kemikaalintäyttö
  • DynamicFluid4 -paineensäätöventtiili

FastFiller-säiliön täyttö

  • painetyhjennys

 

 

Uusin lehti

Lue verkkolehti

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita