Tehokas ja tilava kuivuri suuren tilan tarpeisiin

20.09.2015 // Jaana Tapio

Vahvasti kasvaneella Pietilän siipikarjatilalla kuivuria laajennettiin jo kolmatta kertaa. Uusin laajennus mahdollistaa myös tuoreen viljan ostamisen muualta. 

Hiekkatie mutkittelee kullankeltaisten viljapeltojen välissä Loimaan Alastarolla. Pietilän kananmuna- ja broileritilan massiiviset rakennukset kohoavat edessäpäin. Laajennetun kuivurin siilot kiiltävät uutuuttaan. 

Kuivurin ylimmästä kerroksesta avautuu näkymä pitkälle Loimijokilaaksoon. Kolme elevaattoria on sovitettu samaan tilaan siten, että niiden väliin jää tarpeeksi tyhjää. 

– Koneiston nostaminen paikoilleen nosturilla oli aika urakka, kun ylimmän kerroksen lattiaa ei siinä vaiheessa edes ollut, Simo Pietilä kertoilee rakennusurakasta. 

Pietilän tila on yksi Tammiaisten kylän seitsemästä vanhasta kantatilasta. Ensimmäinen munintakanala rakennettiin vuonna 1995, ja toimintaa on laajennettu muutaman vuoden välein. Nyt Simo Pietilän poika Tuomas auttelee mukana tilan töissä. 

Uusinta kuivurin laajennusta alettiin rakentaa keväällä 2014. Suurin syy oli maatilan laajeneminen.


Pystyruuvin tekniikka eroaa muista vastaavista siten, että pystyruuvissa on spiraalissa alhaalta puoleen väliin asti tuplalehti. Näin estetään tukokset. 

– Kasvatamme itse myös poikasia, ja kaikki vilja menee lintujen rehuksi. Lisäksi täytyy toinen puoli ostaa muualta. Kanarehujen raaka-aineet varastoidaan täällä kuivaamolla, josta myllyauto tekee ne kätevästi rehuksi, Simo Pietilä kertoo. 

Uuden laajennuksen myötä tilalle on mahdollista ostaa viljaa myös tuoreena. Ennen tuoreena ostamista rajoitti se, ettei ostoviljaa ollut helppo saada kuivumaan omien kuivausten väliin. 

– Monella viljelijällä ei ole itsellä varastotiloja. Jos ajatellaan hiilijalanjälkeä, tämäntyyppinen ratkaisu on mahdollisimman järkevä, kun pyritään ostamaan lähistöltä kaikki vilja. Parempi tuoda se suoraan tähän, kun tässä tehdään rehukin. Puimurista suoraan loppu­käyttöpaikalle, Pietilä sanoo. 

Puhdasta nestekaasua

Uusimmassa kuivurissa lämmönlähteenä toimii nestekaasupoltin. Vanhojen kuivureiden lämmönlähteenä on polttoöljy, eikä toimivia laitteistoja ollut tarpeen uusia. 

– Nestekaasu on tämän mittaluokan kuivureissa Suomessa vielä harvinainen, mutta itämarkkinoille niitä on tehty paljon. Alku on pientä opettelua, mutta kunhan kaikki säädöt on saatu kohdalleen, tämä toimii varmasti, kertoo myyntineuvottelija Janne Matintalo viljankäsittelylaitteet toimittaneelta Mepulta. 


Kuivurin vanhat osat toimivat polttoöljyllä, mutta nestekaasussa Simo Pietilää houkutteli muun muassa edullinen hinta energiayksikköä kohden. 

Nestekaasun etuna on se, ettei yhtään lämpöenergiaa mene hukkaan. Siinä missä polttoöljyn savukaasut pitää ohjata ulos, nestekaasu on niin puhdasta, että kaikki voidaan ohjata viljan läpi. Näin hyötysuhde on täydet sata prosenttia. 

– Lisäksi säädettävyys on helpompi kuin öljyllä. Poltin on tosi tehokas, ja sen perustamiskustannus suhteessa öljykattilaan on edullisempi, Simo Pietilä kertoo. 

Vaikka laitteisto olisi ollut mahdollista myös automatisoida, on virheet pyritty eliminoimaan siten, että viljasta otetaan manuaalisesti kosteusnäyte ennen tyhjentämistä. 

– Kuivureiden automaation yhteensovittaminen olisi ollut konstikas juttu. Varastosiilot ovat sen verran isoja, että jos kuitenkin tulee joku virhe ja menisi märkää viljaa kuivan päälle, se olisi paha tilanne, Pietilä pohtii. 

Mekaanisessa järjestelmässä on sekin etu, että mekaanista vipua osaa kääntää useampi kuin ohjelmoida automatiikkaa. 

Tuomas Pietilä on tehnyt kaavion, josta näkee koko putkiston systeemin. 


Sähköinen jakaja helpottaa kuivurin­käyttäjän työtä. Enää ei tarvitse nousta portaita ylös kääntämään vipua, kun sama hoituu napin painalluksella alhaalta. 

– Olisi liian riskialtista, jos väsyneenä koittaisi miettiä, mistä vivusta milloinkin pitää kääntää. Elevaattorien käydessä ei välttämättä edes kuule tai tunne tärinästä missä menee vilja. Kun elevaattoreita on kolme, vilja kulkee aina jossain, Tuomas Pietilä sanoo. 

Järkevämmät työtunnit

Uusi kuivuri helpottaa työskentelymukavuutta muutenkin. Sähköisten jakajien avulla saa nappia painamalla valittua alhaalta, mihin säiliöön haluaa viljan. Portaita ei tarvitse olla kiipeämässä jatkuvasti. Yksi ihminen riittää ajamaan viljaa ja käyttämään kuivuria, eikä kuivuria varten tarvita erillistä käyttäjää.

Kuivuri myös mahdollistaa vähän järkevämpiä työaikoja kuin ennen. Enää ei tarvitse välttämättä kuivata yöllä. 

– Isolla tilalla puintiaika kestää kuukaudesta puoleentoista. Jos täytyy vielä vaihtaa kuivauseriä joka yö, vahingon vaara kasvaa valvomisesta, Simo Pietilä sanoo.

Pietilän tilan kuivuriratkaisu

  • Kuivurin malli S5-81
  • Viljatilavuus 81m3
  • Puhaltimien teho 2x15 kW
  • Suorakaasupolttimen teho 2,2 MW
  • Twister-siilot B44-12, 1859 m3, HB22-8, 336 m3 sekä kolmen metrin nelikanttisiiloja 

 

 

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita