Saunaremontilla persoonallisuutta

02.11.2015 // Tuomas Lehtonen

Löylyistä halutaan nauttia entistäkin yksilöllisemmässä saunassa. Uudet sisustus­materiaalit ja monipuolistunut kiuastarjonta antavat vapaat kädet saunan suunnitteluun ja remontointiin.

Rautakeskon visual managerin Päivi Laitinen-Slotten mukaan suomalaisten näkemys saunomisesta on viime vuosina muuttunut voimakkaasti. Aikaisemmin löylyhuoneet suunniteltiin tietyn, kulloinkin voimassa olevan tyyli­sapluunan mukaan. Nyt saunaa ideoidaan rohkeasti omien mieltymysten ja toiveiden pohjalta.

Saunasta voidaan yhtä hyvin rakentaa avara kylpylähenkinen kokonaisuus vaaleasävyisine sisustuksineen, suurine lasiseinineen ja runsaine led-valaistuksineen kuin hämyistä savusaunaa mukaileva rauhoittumissoppikin. Valintojen tulee ilahduttaa silmää, mutta vieläkin tärkeämmäksi valintakriteeriksi nousevat henkiset arvot.

– Saunan halutaan tuovan mielleyhtymiä sellaisiin asioihin, jotka ovat elämässä tärkeitä. Matkailun myötä meillä suomalaisilla on muodostunut suhde suureen kulttuurilliseen alueeseen, mikä näkyy myös saunassa. Skandinaavisen ­sisustuksen sijaan saunaan voidaan valita vaikkapa itämaista laattaa, Laitinen-Slotte sanoo.

Saunan halutaan edustavan samaa tyyliä kodin muiden tilojen kanssa. Valitut materiaalit ja väri­sävyt voivat toistua esimerkiksi ulko-ovessa, asuinhuoneiden seinissä, kiintokalusteissa ja saunan sisustuksessa.

– Saunasuojien värikirjo on tuonut aivan uudenlaisia mahdollisuuksia saunatilan suunnitteluun. Tällä hetkellä harmaa, valkoinen ja musta ovat erityisen suosittuja, Laitinen-Slotte kertoo.


Saunian suolamalja on suunniteltu parantamaan ilmanlaatua saunassa. Malja on valmistettu suomalaisesta vuolukivestä. Maljassa käytettävä vuorisuola on louhittu Himalajan puhtailta vuoristo­alueilta.

Viimeistele saunaremontti huolella

Saunaan soveltuvien puumateriaalien valikoima on lisääntynyt. Kuusen, tervalepän ja lämpökäsitellyn haavan lisäksi kaupasta on saatavilla radiatamäntyä ja magnoliaa lämpökäsiteltynä. Paneeleita ja laudelautoja saa myös saunasuojalla käsiteltynä.

– Saunaan halutaan laadukkuutta ja arvokkuutta leveämmillä paneeleilla ja lauteilla sekä erilaisilla paneelin profiileilla. Uutta ilmettä saadaan aikaan ­yhdistelemällä eri materiaaleja, värejä ja profiileja, Rauta­keskon tuoteryhmäpäällikkö Jari Tyynismaa luettelee.

Saunan suunnittelussa hän suosittelee hyödyntämään ammattilaisten osaamista. Näin tilasta saadaan mahdollisimman toimiva kokonaisuus niin teknisesti kuin käytettävyydeltäänkin.

– Ilmanvaihdon ja seinien höyrynsulun on oltava ehdottomasti kunnossa. Seinäpaneelien taakse tulee jättää vähintään 20 millin tuuletusrako, Tyynismaa muistuttaa.

Saunan nikkaroinnin voi tehdä halutessaan itse. Työtä helpottavat rautakaupasta valmiina saatavat laude-elementit, jossa mukana tulee kaikki kiinnittämiseen tarvittavat tarvikkeet. Tyynismaa kehottaa kuitenkin tutustumaan huolella asennusohjeisiin. Tarvittaessa voi olla yhteydessä kaupan myyjään, jolta saa neuvoja ja lisätietoa.

– Laudelaudat voi halutessaan käsitellä laudesuojalla tai parafiini­öljyllä. Erityisesti laudan katkaisupäät olisi hyvä aina käsitellä, sillä sitä kautta kosteus tunkeutuu lautaan helpoiten,
Tyynismaa opastaa.

Tumma, dramaattinen saunatyyli on yhä pinnalla. Seinällä harmaaksi sävytettyä sormipaneelia. Laudematerialina saunasuojalla mustaksi sävytetty kuusi. Selkänoja ja lauteiden alus mustaksi tai harmaaksi sävytettyä kuusirimaa.

 

Valitse kiuas huolella

Kiuas määrää, millainen lämpö saunojia hellii. Siksi lämmönlähde on syytä valita huolella. Rautakeskon tavararyhmäpäällikkö Vesa Saarenheimon mukaan ensimmäinen valinta tehdään sähkö- ja ­puulämmitteisen kiukaan välillä. Tämän jälkeen tarkastellaan, mitkä valittavana olevista kiukaista lämmittävät saunan tehokkaasti. Sitten voidaankin siirtyä ulkonäöllisiin seikkoihin.

– Nykyään kiukaan sisustuksellisuuteen kiinnitetään paljon huomiota. Kiukaan mitat ja malli­kohtaiset suojaetäisyysvaatimukset vaikuttavat siihen, millainen kokonaisuus saunasta muodostuu.

Massiiviset kivikiukaat ovat suosiossa. Niitä on tarjolla puu- ja sähkölämmitteisinä. Kauppansa ­tekevät edelleen myös perinteisempää tyylisuuntaa edustavat metalli­vaippaiset kiukaat. Uusimpia tulokkaita kiuasmarkkinoilla ovat keraamisella ja vuolukivisellä ulkopinnalla varustetut mallit.

– Mitä enemmän kiukaassa on kivimassaa, sitä kosteammat ja lempeämmät löylyt se antaa. Perinteisemmässä, metallivaippaisessa sähkökiukaassa löylyt ovat herkemmin kuivan kipakat, Saarenheimo kiteyttää.

Niin sähkö- kuin puulämmitteisen kiukaankin lämmittämistä helpottamaan on luotu toimivia ratkaisuja. Sähkökiukaisiin on saatavissa erillisiä ohjauspaneeleja, jotka voidaan sijoittaa esimerkiksi pesu- tai pukuhuonetiloihin. Malttamattomat saunojat taas ilahtuvat niin sanotusta aina valmis -kiukaasta, joka lämpiää löylykuntoon vartissa.

Mökkiolosuhteissa käteviä ovat kertalämmitteiset kiukaat. Niiden lämmittämiseen menee tunteja, mutta kuumettuaan kerran kunnolla ne antavat löylyjä pitkään ilman puiden lisäämisen tarvetta. Mökkikiukaaseen integroitu vesisäiliö vähentää lämmitystyötä, mutta suurempaan ­tarpeeseen erillinen pata sopii parhaiten.

Tunnelimallisesta Aito-kiuas lämmittää löylyhuoneen ja tuo takkamaista tunnelmaa pukuhuoneen puolelle.

 

– Puulämmitteisissä kiukaissa mielenkiintoinen uusi malli on tunnelimallinen kiuas, jonka syöttöluukku sijoitetaan näppärästi pukuhuoneen puolelle. Puita voidaan lisätä löylyhuoneeseen menemättä, joten lämmöt eivät saunasta karkaa ja roskiakin tulee vähemmän. Samalla kiukaan lasiluukku luo takkamaista tunnelmaa pukeutumis- tai oleskelutilaan.

Rautialta kiuas joka kotiin

  • Perinteiseen löylyttelyyn: metallivaippaiset sähkö- ja puulämmitteiset kiukaat
  • Lempeää lämpöä lauteilla: massiiviset, sähkö- ja puulämmitteiset kivikiukaat
  • Yhdellä lämmityksellä pitkät löylyt: kerta­lämmitteiset puukiukaat
  • Vartissa käyttövalmiina: aina valmis -sähkökiukaat
  • Valikoimassa suomalaiset Harvia-, Helo-, Narvi-, Kastos-, Kota- ja Aito-kiukaat.

Uusin lehti

Lue verkkolehti

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita