Puutarha kukoistamaan

01.04.2015

Vielä ehtii pistää siemenet ja unelmat idulle, sillä puutarhavuosi on vasta aluillaan. Tartu toimeen ja puutarha kohenee kesäkuntoon kuukausi kuukaudelta.

 

MAALIS-HUHTIKUUSSA

RIPOTTELE SIEMENIÄ ITÄMÄÄN. Saat edullisesti paljon kasveja. Usein jo muutama siemenpussi riittää täyttämään ikkunan pielet kylvöksillä ja terassit taimilla. Kylvä tomaatti hetimiten, huhtikuussa ehdit kylvää ­esimerkiksi basilikan, kaalit ja samettikukan.

LEIKKAA OMENAPUITA. Kevättalvea on pidetty parhaana ajankohtana leikata omenapuut. Vaikka nykyoppien mukaan niitä voi leikata kesälläkin, lehdettöminä puiden jyrkät oksakulmat ja toisiaan hankaavat oksat ­erottaa paremmin. Kevättalvella saksitaan myös kuusiaita. Samoin keväällä harvennettavat tai alasleikattavat ­lehtipensaat leikataan lepotilaisina, ennen silmujen puhkeamista.

VARJOSTA IKIVIHREITÄ, ellet ole sitä jo tehnyt. Etenkin aurinkoiseen paikkaan istutetut nuoret taimet ovat nyt alttiita kuivumaan ja ruskettumaan. Lajeista kartiovalko­kuuset, tuijat, marjakuuset, hemlokit, mahonia ja alppiruusut ovat arimpia. Kiedo ne kevyesti juuttikankaaseen tai kaksinkertaiseen varjostusverkkoon. Poista suojat vasta, kun maa on sulanut.

LEVITÄ TUHKAA HANGELLE. Se sulattaa lumia ja kalkitsee maata. Tuhkaa ei kuitenkaan pidä levittää viettävään maahan, josta se voi sulamisvesien mukana valua ojiin. Käytä vain puhdasta puun tuhkaa ja levitä sitä lähinnä nurmikoille ja koriste­kasveille.

LAITA KASVIHUONE KUNTOON poistamalla vanhat kasvustot ja pesemällä huone huolellisesti. Lisää tuoretta multaa vanhan päälle tai vaihda pintakerros. Jos kasvu on edellisenä kesänä ollut kituliasta, voi olla tarpeen vaihtaa koko multakerros.

ISTUTA PIRTEITÄ PIKKUNARSISSEJA. Tête-à-tête-­narsissi ei oikkuilevia säitä säikähdä. Sen sanotaan kestävän jopa kymmenen asteen pakkasen, kunhan se on hyvin kasteltu ja totutettu kylmään vähitellen.

 

TOUKOKUUSSA

VIRKISTÄ NURMIKKO haravoimalla sitä reippain ottein, kun maa on hieman kuivunut. Vauhdita uuden ruohon kasvua tarvittaessa lannoittamalla ja kalkitsemalla. Pistele tiiviiseen maahan talikolla reikiä, sillä nurmikon juuret viihtyvät ilmavassa maassa. Tee tarvittaessa paikkauskylvöjä.

SIIVOA PERENNAPENKKI katkomalla ja pilkkomalla ­talventörröttäjät joko penkin kateaineeksi tai kom­postiin. Lannoita ja kalkitse tarpeen mukaan. ­Lisää penkkiin tuoretta multaa noin viiden sentin ­kerros. Nauhuksille, kuunliljoille ja muille kosteutta ja ­ravin­teita vaativille perennoille voit lisätä myös nurmi­silppua. Jaa syksyllä kukkivat perennat tarvittaessa.

MUOKKAA KASVIMAA kylvökuntoon, kun olet levittänyt siihen maanparannusaineet, lannoitteet ja kalkin. Kylvä ensimmäisenä härkäpapua, tilliä, retiisiä ja ­salaattia. Idätä myös siemenperunat ja istuta ne. ­Kasvimaana voi toimia myös viljelylaatikko, -säkki tai ­seinälokerikko.

KARAISE ESIKASVATETTUJA TAIMIA tottumalla niitä viileään. Siirrä ne vähitellen kasvamaan kasvihuoneeseen tai ulos. Varaudu suojaamaan taimia moninkertaisella hallaharsolla kylmän ilman uhatessa.

ISTUTA MONIVUOTISIA KASVEJA. Hyödynnä maan kevätkosteus ja istuta ihania uusia puita, pensaita, köynnöksiä ja perennoja. Istuta paljasjuuriset aitataimet lepotilaisina, astiataimien istutusaika jatkuu läpi kesän.

SIIVOA PARVEKE, terassi, kesäkeittiö ja muut oleskelupaikat. Pese muovikalusteet sekä pese ja öljyä puukalusteet. Öljyä myös terassilaudoitukset. Istuta ruukkuihin orvokkeja ja juhlista kesäkauden alkua pienillä kekkereillä.

 

KESÄKUUSSA

KOMISTA PIHA KESÄKUKIN, sillä nyt jo uskaltaa täyttää loputkin amppelit ja piharuukut. ­Varaudu kuitenkin peittämään ne hallan lähestyessä. Hoida kukkia säännöllisesti kastellen, lannoittaen ja joitakin lajeja nyppien.

JATKA TÖITÄ HYÖTYMAALLA. Istuta kurkun ja kesä­kurpitsan taimet sekä kylvä papu ja herne, kun maa ja ilma ovat lämmenneet. Kesäkuussa pääsee jo harventamaan ensimmäisiä juuresrivejä ja kylvämään uudestaan salaattia ja retiisiä.

LEIKKAA JA KITKE. Puutarha kasvaa kohisten. ­Ruohonleikkurin saa käynnistää säännöllisesti ja kaikenlaisille kitkemisvälineillekin on käyttöä. Nujerra rikkakasvit alkuunsa, niin loppukesällä pääset helpommalla.

TYPISTÄ VUORIMÄNTYJEN VUOSIKASVAIMET ­juhannuksen tietämillä pitääksesi ne matalina ja alhaalta tuuheina. Saksi pois puolet tai kolmasosa vuosikasvaimen pituudesta. Voit harventaa myös kukkineiden koristepensaiden oksia. Siten esimerkiksi norjanangervon ja jasmikkeiden kasvutapa pysyy kauniina.

 

HEINÄ–ELOKUUSSA

TASOITA PENSASAITOJEN KASVUA juhannuksen jälkeen. Myös mahlaa vuotavat puut, kuten kirsikka- ja luumupuut leikataan juhannuksen jälkeen, ennen syyskuun puoliväliä.

KASTELE pitkän poutajakson aikana ­nurmikkoa ja monivuotisia kasveja. 

RYHDY TORJUNTATOIMIIN, jos huomaat ­kasvi­tauteja tai -tuholaisia.

LEVITÄ SYYSLANNOSTA monivuotisille kasveille elokuussa. Se antaa eväitä talvehtimiseen ja seuraavan vuoden kukintaan. Monivuotisia ei pidä enää ravita voimakkaasti typpi­pitoisella lannoitteella. 

 

Valitse multa kasvin mukaan

Siemenille ja pienille taimille kannattaa valita niukkaravinteinen kylvö- tai taimimulta. Se saattaa sisältää myös juurtumista edistäviä hyötymikrobeja. Isot taimet voi istuttaa puutarhan yleismultiin, jotka ovat -peruslannoitettuja ja -kalkittuja.

Yleismullat sopivat lähes kaikille kasveille. Alppiruusu, hortensia, pensasmustikka ja muut happaman maan kasvit viihtyvät tosin paremmin havu- ja rodomullassa. Yrteille voi valita yrttimullan, ja kesäkukillekin on tarjolla oma seoksensa. Kesäkukkamulta sisältää vettä varastoivia kiteitä, joiden ansiosta kastelu helpottuu.

Oma kompostimulta sopii puolikypsänä puuvartisten kasvien tyvelle kateaineeksi ja kypsänä kaikille kasveille maanparannukseen.

 

Kausi alkuun uutuusorvokilla

Kesäkukkakauden aloittaa orvokki. Tänä vuonna tuo -viileiden päivien sulostuttaja on erityisen ilmeikäs.

– Frizzle Sizzle -orvokilla terälehdet ovat poimuttuneet. Se on hyvin hauskannäköinen, Rautakeskon valikoimaneuvoja KRISTINA JOKIO kuvailee uutuuskasvia.

Toinen, jo äitienpäiväksi kauppoihin ehtivä piha-ruukkujen komistaja on hortensia.

– Hortensiat ovat todella upeita. Niillä on helppo tehdä näyttäviä istutuksia. Yksi iso hortensia aina -ruukkuunsa, ja se on siinä, Jokio sanoo. 

Hortensia kukkii koko kesän, kun sen sijoittaa -valoisaan paikkaan, lannoittaa miedosti ja kastelee -tasaisesti. Sitä voi yrittää talvehdittaa eteläisimmässä Suomessa. 

Viimeistään kesäkuussa ruukkuihin pyrkijöitä on jo ruuhkaksi saakka. Lajeja voikin nykymuodin mukaan -istuttaa iloisesti sekaisin.

– Ohjenuorana voi pitää, että samantyyppisissä k-asvupaikoissa viihtyviä istuttaa aina yhteen, mutta muuten kesäkukkien joukkoon voi istuttaa syötäviä, perennoja, heiniä ja jopa patiopuita.

 

Uusin lehti

Lue verkkolehti

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita