Potila Tuotanto Oy:llä on vahva usko tulevaisuuteen

06.05.2015 // Eero Pajulahti

Korkeaa satoa ja hyvää laatua kannattaa aina tavoitella, ja siksi perinteinen kylvömuokkaus tulee pitämään pintansa. Potila Tuotanto Oy pyrkii olemaan markkinoiden paras kylvömuokkauskoneiden valmistaja.

Potilan äkeitä on valmistettu vuodesta 1967 lähtien yli 40  000. Yrityksen perustajan, Mikko Potilan, ensimmäinen innovaatio oli nostolaiteäkeen patentoitu vetolaite, joka yhdessä varpajyriin perustuvan työsyvyyssäädön kanssa teki äkeen ominaisuuksista ylivoimaiset muihin sen aikaisiin verrattuna. 

Nykyisin Potila on yksi Suomen tunnetuimmista maatalouskoneiden tuotemerkeistä. Valmistusohjelma koostuu erilaisista joustopiikki­äkeistä, tasausäkeistä sekä kultivaattoreista. Lisäksi Potila valmistaa erilaisia liikenneväylien opasteissa käytettäviä teräsrakenteita.
Potilan kotimaan myynnistä vastaavalla Jukka Särösalolla konekaupan kokemusta on kertynyt jo lähes neljä vuosikymmentä. Pesti Potilalla alkoi vuonna 1984. 

– Vahvuutemme on keskittyminen kylvömuokkauksessa käytettävien koneiden valmistukseen. Onnistunut kylvömuokkaus on hyvän sadon perusedellytys ja meidän koko mallistomme tukee tätä tavoitetta. Kannattaa pyrkiä olemaan markkinoiden paras siinä minkä parhaiten osaa, Särösalo kiteyttää.

Äkeet kasvavat

Äkeiden tehokkuusvaatimukset alkoivat kasvaa1980-luvun puolivälissä, ja pyörä-äkeet tekivät tuloaan markkinoille. Potila lähti kehitykseen pienellä viiveellä. Perusteellisen tuotekehityksen ja testauksen jälkeen ensimmäiset hinattavat Potila SPH-äkeet tulivat myyntiin vuosikymmenen lopulla. Aluksi työleveydet olivat neljästä kuuteen metriä, kasvaen 90-luvulla viidestä seitsemään metriin.

Ensimmäiset Potila Magnum -äkeet valmistuivat keväälle 1992. Pitkässä rungossa oli viisi piikkiriviä ja seitsemän sentin piikkiväli. Hydrauliset etuladat olivat vakiona, ja myös sivulohkoissa oli hydrauliset kannatuspyörät. Pari vuotta myöhemmin Magnumeihin lisättiin kuudes piikkirivi. Kaksoisetuladat tehostivat ja helpottivat äkeen käyttöä vaihtuvilla maalajeilla.
Toimiva piikki on keskeinen osa äestä ja hyvää muokkaustulosta. 

– Hinattavissa malleissamme korvasimme melko nopeasti 12x32 S -piikin omaan suunnitteluun pohjautuvilla Potila 10x45 ja 11x45 millimetrin piikeillä. Ne ovat edelleenkin tuotannossa, Särösalo kertoo.

 

Viennillä keskeinen merkitys

Särösalon mukaan Potilalla on tarjota tänä päivänä markkinoiden monipuolisin äesmallisto. Pienintä päätä edustavat nostolaitekiinnitteiset SK-äkeet, ja ­hinattavia malleja Classic Plus sekä Master ja Maxer. Kahdessa jälkimmäisessä piikit ovat kahdeksalla rivillä. Master Pro ja Maxer Pro -mallit ovat monipuolisesti varusteltuja, raskaan sarjan tehomuokkareita; Maxer Pro on varustettu korkeilla, 12x70 millimetrin piikeillä ja se soveltuu erinomaisesti myös sänkimaiden kylvömuokkaukseen. Koko mallisto kattaa työ­leveydet välillä 4,5–12 metriä. 

– Malliston kehityksessä olemme aina pyrkineet kuuntelemaan  asiakkaiden ideoita ja palautetta, muistuttaa Särösalo. 

– Mitä menestymisen reseptiin tulee, niin varmaankin juuri asiakkaiden kuuntelemisella, hyvällä myyjäyhteistyöllä, ongelmien vastuullisella hoidolla sekä varmoilla rakenneratkaisuilla on tärkeä merkitys tässä kokonaisuudessa.

Potilan äkeiden laatu ja muokkausominaisuudet on huomioitu myös maailmalla. Äkeitä viedään kymmeneen maahan, ja yritys menestyy Skandinavian todella kilpailluilla markkinoilla. Vuonna 2009 alkaneen viennin osuus Potilan liikevaihdosta on nyt noin 35 prosenttia, ja tulevan kasvun kannalta viennillä onkin keskeinen merkitys.

 

Saappaat savessa

Vaikka juuri nyt konekaupan yleinen tilanne Suomessa ei ole paras mahdollinen, niin Särösalo uskoo vahvasti tulevaisuuteen ja Potilan menestymiseen.

– Korkeaa satoa ja hyvää laatua kannattaa aina tavoitella, ja siksi perinteinen kylvömuokkaus tulee pitämään pintansa. Markkinoita on toki kuunneltava herkällä korvalla ja pyrittävä ennakoimaan muun muassa EU:n tukipolitiikan vaikutukset viljelymenetelmiin.

Maataloudesta ja kaikesta siihen liittyvästä tekniikasta kiinnostunut Särösalo jaksaa edelleen painaa tien päällä. Hän nauttii asioimisesta viljelijöiden ja kaupan väen kanssa.

– On eduksi, että on itselläkin saappaat savessa niin osaa paremmin asennoitua palvelemaan asiakkaitaan, hän toteaa lopuksi. 

 

Potila tuotanto Oy

  • Konepaja Sastamalan Kiikoisissa
  • Liikevaihto noin 5 miljoonaa euroa
  • Työntekijöitä 35
  • Viennin osuus 35 prosenttia
  • Tuotannossa muokkauskoneet ja erilaiset teräsrakenteet
  • Alihankintatyönä muun muassa hitsausta

Uusin lehti

Lue verkkolehti

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita