Perhosniittomurskain jylhille pelloille

01.11.2015 // Eeva-Kaisa Pulkka ja ELHO

Kevyt, helposti käsiteltävä ja hyvin kivet väistävä Elho Arrow 9000 -perhosniittomurskain sopii hyvin satoja kainuulaisia hehtaareja niittävän urakoitsijan koneeksi.

Sotkamolaisen Ville Karjalaisen viime talvena hankkima Elho Arrow 9000 -perhosniittomurskain on joutunut heti todelliseen testiin. Märät pellot, hyvin vaihtelevat kasvustot ja tiukat aikataulut sateiden sävyttämällä korjuukaudella ovat näyttäneet, että siihen voi luottaa hankalissa olosuhteissa.

Sotkamolaisen maitotilan pellolla niittomurskainta pyörittelevä Sami Härkönen kiittelee koneen keveyttä ja helppoa käsiteltävyyttä. Ominaisuudet ovat olleet tarpeen peltojen vesilammikoita kiertäessä.

Ensimmäistä säilörehusatoa oli haastatteluhetkellä niitetty noin sata hehtaaria. Koko kesän aikana Karjalainen arvioi koneelle tulevan niittohehtaareja vähintään 700.

Vaikka lohkot ovat osin olleet pieniä ja märkiä, on työsaavutus tyydyttänyt Karjalaista.

 

Kivisuojaus vakuutti

Karjalainen hankki uuden niittomurskaimen osaksi neljän tilan urakointiyhteenliittymää, joka tarjoaa niiton, karhotuksen sekä silppurikorjuun tai paalauksen. Perhosniitto­murskaimen erityinen panostus kivisuojauksen suunnitteluun ja toteutukseen vakuutti Karjalaisen.

– Kainuussa kivisiä peltoja riittää, vaikka kiviä kuinka kerätään, aina joku jää pellon pinnalle.

Elhon HydroBalance-kevennysjärjestelmä väistää kivet tehokkaasti. Esteeseen osuessaan kone siirtyy taaksepäin ja siinä oleva ­hydraulisylinteri päästää paineen nostosylinterille, joka nostaa teräpalkkia ylös. Myös itse teräpalkki on hyvin suojattu.

Etunostolaitteeseen niittomurskain kiinnitetään perinteisestä ketju­kiinnityksestä poiketen hydraulisella työntövarrella, mikä vetää konetta hieman ylös ja auttaa näin väistämään esteitä. Etukone voi väistää iskun sattuessa taakse, sivulle ja ylös.

– Tässä koneessa mahdollisen kiviosuman voima on saatu kohdistumaan vähemmän herkkiin kohtiin. Varsinkin etukone väistää esteitä hyvin.

 

Hyvä niittojälki vaikeissa oloissa

Toki niittolaitteen valinnassa painoivat kevennysjärjestelmän ohella työsaavutus ja niittojälki. Kotimaisuudellakin oli merkitystä.

– Tehtaalle on 300 kilometriä. Tiukan paikan tullen hyppää autoon ja käy hakemassa osan, niin se on nopeammin paikallaan kuin postin kautta tilaamalla.

Työsaavutukseen Karjalainen on tyytyväinen, vaikka niitettävissä lohkoissa on pieniä ja hankalan muotoisiakin.

– Sata hehtaaria vuorokauteen on ihan hyvä saavutus, ja kuskikin on ehtinyt nukkua.

Niittojälki on ollut hyvä, vaikka kasvustot ovat olleet märkyydestä johtuen kirjavia. Myös sateista laon­neet kohdat on saatu niitettyä kiitettävästi, eikä pitkiä sänkitupsuja ole juuri jäänyt. Isoilla, säännöllisen muotoisilla lohkoilla yhden napin takaa traktorista toimiva päisteautomatiikka nopeuttaa työtä.

Karhotus ennen korjuuta tehdään Elhon V-Twin 750 Super -karhottimella.

Koneen huolloksi Karjalainen sanoo sesonkiaikana riittävän liikkuvien nivelien päivittäisen rasvauksen ja kevennysjärjestelmän tarkistuksen. Teriä vaihdetaan tarpeen mukaan.

Takakoneen leikkuuosan kiinnityksessä runkoon oli ongelmia jo ennen niittokautta, mutta Elho korjasi tilanteen nopeasti uusilla vahvemmilla osilla, mistä Karjalainen antaa yritykselle täydet pisteet.

 

 

 

Uusin lehti

Lue verkkolehti

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita