Oy Feedex Ab – rehunvalmistus toimii pienellä porukalla

01.11.2015 // Jari Hakala

Pedersören Kolpissa toimiva maatalous- ja turkiseläinrehuvalmistaja Oy Feedex Ab hakee pienuudesta etuja. Yrityksen maatila- ja turkiseläinrehulaitosten reseptipankkiin kuuluu kokonaisuudessaan 230 erilaista reseptiä.

Pedersören Kolpissa Pohjanmaalla toimivan maatalous- ja turkiseläinrehuvalmistaja Oy Feedex Ab:n tuotantotiloissa on rehujen valmistuksella pitkät perinteet. Vuonna 1950 Hankkijan aloittama valmistus siirtyi Feedexin hallintaan 1990-luvun alussa.

Alusta alkaen tehtaan nykyaikaistamiseen on investoitu paljon. Turkiseläinrehuille on rakennettu oma tuotantolaitos. Valmisrehusiilojen määrää on lisätty, rakeistuskone vaihdettu viime vuonna, ja tämän syksyn aikana otetaan käyttöön kokonaan uusi säkityslinja. Säkitettyiden tuotteiden osuus valmistuksesta on lisääntynyt vuosi vuodelta.

Oy Feedexin rehuteltaalla Pedersören Kolpissa kuluu rehunvalmistukseen ohraa noin 37 miljoonaa kiloa vuodessa. 

 

Vaikka Feedex ei vuosittain valmistuvalla noin 90 miljoonan rehukilon määrällä ylläkään samaan sarjaan alan isojen toimijoiden kanssa, pysytään isojenkin pelureiden matkassa omilla vahvuuksilla, joiden kulmakiviin kuuluu joustavuus.

– Kun organisaatio on pienempi, tieto kulkee nopeammin eri henkilöiden välillä, eli asiakastasolta myyjän kautta suoraan meille. Byrokratiaa ei ole paljon välissä, kertoo Feedexin myyntiassistentti Marjo Pikkumäki.

Feedexin tuotepäällikkö Mikael Wiklund ja Pikkumäki ovat yhtä mieltä siitä, että rehujen ostopäätökset tehdään pitkälti tunnepohjalta. Jos vain mahdollista, niin kauppaa tehdään mielellään tutun myyjän kanssa.

Tuotepäällikkö Mikael Wiklund analysoimassa rehuja. Wiklundin mukaan raaka-aineostojen oikea-aikainen ajoitus näyttelee tärkeää osaa yrityksen kilpailukyvyn varmistamisessa.

 

Pienuuden myötä valmistuserät pysyvät luonnollisesti pienempinä, joten ne myös valmistuvat nopeammin. Tämä lisää toimitusvarmuutta ja rehuseosten laadukkuutta. Pienempien erien avulla on myös mahdollista tehdä paljon asiakas- ja tilakohtaisesti räätälöityjä seoksia. 

Räätälöinnistä antaa hyvän kuvan se, että Feedexin maatila- ja turkiseläinrehulaitosten reseptipankkiin kuuluu kokonaisuudessaan 230 erilaista reseptiä. Kokonaisvalmistusmäärästä noin puolet on maatilarehuseoksia, jotka kattavat kotieläintuotantopuolen rehuista siipikarjanrehuja lukuun ottamatta kaiken muun, ja toinen puolisko taas turkiseläinrehuja. Muutaman vuoden ajan on Kolpissa valmistettu myös hevosrehuja Speedex-tuotenimellä.

Wiklund pitää yrityksen ykkösasiana tuoteturvallisuutta. Kaikki tekeminen on pyritty saamaan mahdollisimman vaivattomaksi asiakkaan näkökulmasta.

– Asiakas voi luottaa, että rehu on sitä, mitä luvataan, eikä siinä ole mitään ylimääräistä. Se on tuoteselosteen mukainen ja taatusti puhdas, Wiklund sanoo.

Pikkumäen mukaan Feedexin reseptien sisältö vaihtelee hyvin harvoin. Rehuseoksien valmistuksessa käytettäviä raaka-aineita ei muutella maailmanmarkkinahintojen mukaan.

– Eläimet yleensä reagoivat siihen, jos rehu haisee tai maistuu erilaiselta, vaikka se olisi arvoiltaan samanlaista. Kentältä on tullut kiitosta, että haju ja maku ovat tasaiset.

Jokaisesta valmistetusta rehuerästä otetaan näyte. Myyntiassistentti Marjo Pikkumäellä on käsissään näytteet Optima-rouheesta sekä Teho Atlet -porsasrehusta.

 

Ostojen oikea ajoitus tärkeässä osassa

K-maatalouden kanssa Feedex on tehnyt yhteistyötä jo useita vuosia. Rehuja myydään K-maatalouden kautta, ja Feedexin kymmenen alue-edustajaa tekee yhteistyötä saman tahon kanssa. Rehujen myynnistä K-maatalouden osuus liikkuu vuositasolla 11 prosentissa, loput Feedex markkinoi itse. Feedex käyttää rehunvalmistuksessa ohraa 37 miljoonaa kiloa vuodessa. Viljanhankinnassa keskeinen yhteistyökumppani on K-maatalous.

– Valtaosa viljasta tulee Keskon kautta. Meidän organisaatiollemme on mahdottomuus saada kentältä suoraan tarvitsemamme määrä viljaa, Wiklund kertoo.

Wiklundin mukaan Feedex varmistaa kilpailukykynsä kahdella asialla. Toinen keino on se, että tuotantokustannukset pyritään pitämään mahdollisimman alhaisina.

– Pyrimme tekemään mahdollisimman paljon tavaraa mahdollisimman alhaisella hinnalla. Volyymien pitää olla kunnossa.

 Toinen kilpailukyvyn varmistamisen peruspilari on kyky ostaa rehunvalmistuksessa tarvittavat raaka-aineet oikealla hetkellä.

– Viljan kanssa ei pysty niinkään pelaamaan, mutta rypsin ja soijan hinta vaihtelee kuin osakekurssien. Pitää ostaa mahdollisimman paljon silloin, kun hinta on alhaisimmillaan. 

Rehuseosten teossa tarvittavan rypsin ja soijan Feedex tuo maahan hyvin pitkälti itse. 

Virolainen Aago Hindre rehurekan täyttöpuuhissa. Oy Feedex Ab valmistaa Pedersöressä Pohjanmaalla noin 90 miljoonaa rehukiloa vuodessa.

 

 

Näytteitä otetaan koko ajan

Rehusekoitusten laatua ja erien tasalaatuisuutta valvotaan Feedexin omilla, jatkuvasti tapahtuvilla näytteenotoilla sekä Eviran testeillä. Feedex ottaa rutiininäytteitä omavalvontaohjelman mukaisesti. Myös Eviran edustajat ottavat kuukausittain kymmenittäin näytteitä.

– Salmonellanäytteitä otetaan varmaan parikymmentä kertaa viikossa. Rehuja ja tuotantotiloja tutkitaan koko ajan, Wiklund kertoo.

Eviran näytteenotoissa on omat rutiininsa, joiden mukaan myös Feedexillä eletään. Rutiineissa on määritelty, kuinka usein ja mistä mitäkin näytettä otetaan.

– Kaikki raaka-aineet, jotka ovat alttiita salmonellalle, pitää olla karanteenissa ja tutkittu, ennen kuin ne tulevat tehtaalle.

 

Oy Feedex Ab

Feedexin tarina sai alkunsa vuonna 1992, kun kolme yrittäjää, eli Jan Fors, Karl-Gustav Höglund ja Kauko Kauppinen, osti Hankkijan rehunvalmistuksessa käytetyn tehdaskiinteistön sekä osan tuotantolaitteistosta Pedersören Kolpissa itselleen. Nykyisin perustajajäsenistä on mukana Oy Feedexin hallituksen puheenjohtajana toimiva Fors. Yritys on Forssin perheen omistuksessa ja sen liikevaihto vuonna 2014 oli 43 miljoonaa euroa. Tällä hetkellä yrityksellä on työntekijöitä noin 50. Kokonaisvalmistusmäärä on noin 90 miljonaa kiloa rehua vuodessa.

 

 

 

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita