Öljykäyttöinen lämminilmakehitin – Lämpöä silloin kun tarvitaan

20.01.2015 // Matti Kallio

Öljykäyttöinen lämminilmakehitin on tehokas ja yksinkertainen tapa nopeaan lämmittämiseen. 

Kotimainen Mepu Oy on valmistanut lämminilmakehittimiä yli 20 vuotta. Mallistossa on kolme perustyyppiä: siirrettävät ja kiinteästi asennettavat Eki-lämminilmakehittimet sekä Hot Box -lämpökontit. Yksittäisten laitteiden tehot ovat 30–620 kW, jolla lämmitettäviä rakennuskuutioita on noin 300–20 000.

Kaikissa Mepun lämminilmakehittimissä on tehokas 3 millimetrin kestävä ja vahva lämmönvaihdin. Jokaisen Mepu-lämminilmakehittimen hyötysuhde on yli 90 prosenttia. Puhaltimet ovat hiljaisia ja savukaasut viedään aina hormilla ulos.

Poltin imee polttoöljyn erillisestä säiliöstä, joka voidaan sijoittaa ulos tai erilliseen tilaan. Polttimet ovat kotimaisia Oiloneita. 

– Lämminilmakehitin tuottaa lämpöä hiljaa ja hajuttomasti. Erillinen säiliö 1-putkiliitännällä parantaa myös paloturvallisuutta, esimerkiksi  rakennuskohteissa polttoainetta ei tarvitse tuoda huonetiloihin, Reijo Rantanen Mepulta muistuttaa.

 

Siirrettävä tai kiinteä

Siirrettävät lämmittimet (60 ja 120 kW) on tarkoitettu väliaikaisiin käytökohteisiin, kuten rakennustyömaille, kasvihuoneisiin ja kateviljelyksille, toisinaan lämmitettäviin halleihin tai vastaaviin kohteisiin. Laitteissa on säädettävä termostaattiohjaus ja neljän metrin imukärsä polttoaineelle. Sähköliitäntä on 1-vaiheinen, jotta liittäminen olisi mahdollisimman helppoa. Siirrettävät lämmittimet ovat heti valmiita käyttöön, vain savuhormi on sovitettava käyttöpaikalla. Ne voidaan varustaa myös ilmanjakoputkistolla, joilla lämmin ilma voidaan jakaa eri huoneisiin sekä ulkoisella termostaatilla ja kellokytkimellä kiinteiden mallien tapaan.

Kiinteät lämminilmakehittimet (30–120 kW) sopivat erityisesti hallien, tuotantotilojen ja kasvihuoneiden lämmitykseen silloin kun lämmitystarve on jatkuva tai toistuva.

 

Myös suurta lämmitystehoa vaativiin tiloihin

Lämmitin voidaan tavallisesti asentaa suoraan lämmitettävään tilaan. Jakoputkistolla lämmitys- tai tuuletusilma voidaan halutessa jakaa haluttuun paikkaan. Suurissa halleissa voidaan käyttää isomman sijasta myös useampaa pienempää lämmitintä.

Korjaamotiloissa poltin on palomääräysten mukaan oltava yli kahden metrin korkeudessa mahdollisten bensiinihöyryjen vuoksi. Kattilahuoneeseen asennettuna Eki-lämminilmakehitin soveltuu mainiosti myös vaikkapa juhlatilojen lämmitykseen ja tuuletukseen. Tarkat vaatimukset riippuvat kohteesta, ja ne on aina tarkistettava paikallisilta viranomaisilta.

Suurta lämmitystehoa vaativiin kohteisiin on tarjolla myös käyttövalmiit Mepu Hot Box -lämpökontit. Niissä koko lämmityspaketti öljysäiliöineen on koottu käyttövalmiiksi siistiin säänkestävään konttiin. Hot Box on tarkoitettu suurten tilojen, kuten teollisuushallien, kasvihuoneiden, urheiluhallien lämmitykseen.

 

Öljykäyttöisellä lämminilmakehittimellä voidaan pitää yllä peruslämpöä tai nostaa lämpötila työskentelytasolle myös automaattisesti.

 

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita