Murskan W-Max 20 -myllyssä uusi hiertävä murskaustekniikka

11.02.2015 // Eeva-Kaisa Pulkka

Murskan W-Max 20 -mylly uudella pidemmällä kuljettimella varustettuna ylitti Mikko Elovaaran odotukset.

 

Kiuruveden Lepistönperällä Mikko ja Outi Elovaaran rakentamien ja raivaamien navetoiden ja peltojen keskellä häärii myös perheen vanhin poika, Antti, joka jatkaa vanhempiensa jalanjäljissä. Tiloilla on yhteensä liki parituhatta lihanautaa. 

Antin navettojen valmistuttua kesällä 2013 tilojen yhteinen eläinmäärä kaksinkertaistui. Molempien tilojen kaikki navetta- ja pelto­työt hoidetaan samalla kalustolla ja samasta rehukeskuksesta.

Elovaarat viljelevät yhteensä noin 600 hehtaaria, josta suurin osa on nurmella. Nurmet uudistetaan kokoviljasäilörehun kautta, puitavia viljoja ei viljellä. Sonnien ruokinnassa käytettävä ohra ostetaan välittäjän kautta.

Eläinmäärän tuplaantuminen lisäsi myös käsiteltäviä viljamääriä: sonnit syövät vuodessa vähintään puolitoista miljoonaa kiloa ohraa. Määrä vaihtelee jonkin verran viljan ja muiden jakeiden hintasuhteiden mukaan. Aiemmin vilja jauhettiin siilojen alla olevilla automaattimyllyillä, ja pari vuotta viljan kävi jauhamassa urakoitsija.

 

Murska oli etukäteen tuttu

Elovaarat hankkivat tilalleen uutta hiertävää murskaustekniikkaa käyttävän Murskan W-Max 20 -myllyn syksyllä 2013. Suuren viljamäärän lisäksi oman myllyn hankintaan vaikutti tavoite siirtyä tuoreviljan ostamiseen. Urakoitsijaa ei välttämättä saisi juuri oikeaan aikaan.

Hankittavan myllyn merkkiä ja mallia isännän ei tarvinnut juuri miettiä. 

– Urakoitsijalla oli käytössä Murskan mylly. Näin sen toiminnassa, ja sen perusteella oli helppo päätös valita Murskan mylly.

Elovaarat ostivat Murskan W-Max 20 -myllyn ensin normaalilla kuljettimella. Käytön hidasteeksi ei tullut myllyn teho, vaan jauhetun viljan kasa. Se vyöryi myllyn päälle jo alle kymmenen tonnin jauhamisen jälkeen.

Murska tarjosi tilalle testattavaksi uutta myllyyn liitettävää kuljetinta. 

– Kuljetin muutti koko myllyn käytön. Myllyyn tuli tehoa lisää ja käyttö helpottui huomattavasti, kun kuljetin kääntyy eikä aina tarvitse siirtää myllyä, Mikko Elovaara kehuu.

Yhdeksän metriä leveän siilon saa täyteen murskattua viljaa niin korkeaan kasaan, ettei sitä tarvitse erikseen aumata. Ohra ostetaan muutaman rekallisen erissä pitkin vuotta ja jauhetaan kerralla laakasiiloon.

Uudella kuljettimella varustettuna myllystä on saatu 32 tonnin tuntiteho kuivalla viljalla, entisellä kuljettimella teho jäi 25–27 tonniin tunnissa. Kokemusta tuoreviljasta ei vielä ole, mutta Elovaara luottaa myllyn jauhavan sitä huomattavasti suuremman määrän tunnissa.

 

Tuoreena myyminen toivottavaa

Elovaaroilla myllyä pyöritetään yleensä 300 hevosvoimaisella traktorilla. Tehon tarve riippuu viljasta, sen kosteudesta ja myllyn kiekkojen välyksestä.

Vilja jätetään murskatessa mahdollisimman karkeaksi. 

– Riittää, että jokaisen jyvän kuori on rikki. Pölyksi viljaa on turha jauhaa, isäntä sanoo.

Mikko Elovaara ostaisi mielellään kaiken viljan syksyllä tuoreena, mutta se on osoittautunut toistaiseksi toiveeksi. Viime syksy kuivatti viljan pitkälti jo pellolla, mutta muutenkin viljan myyminen tuoreena tuntuu olevan vierasta.

– Kerralla saisi tulla se 1 500 tonnia. Sen voisi säilöä murskeena ja laittaa siilon kiinni, Elovaara toivoo.

– Uskon kyllä, että isännät ymmärtävät tulevaisuudessa, ettei viljaa kannata väkisin kuivata. Tuoreena myyminen on järkevä vaihtoehto.

Mikko Elovaara otti myllyyn lisävarusteena saatava ohjausjärjestelmän, joka hoitaa säilöntäaineen annostelun siihen syötetyn viljan kosteuden perusteella ja säätää syöttöä automaattisesti.

Ohra jätetään murskatessa mahdollisimman karkeaksi, jyvän pinnan rikkoutuminen riittää.

 

 

Uusin lehti

Lue verkkolehti

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita