Multivan työkoneet monessa mukana

01.11.2015 // Martti Patokoski

Kotimaisen Multivan koneet seuraavat Kalajoella viljelykierrossa keväästä syksyyn. 

Kalajoen Tyngänkylällä ­sikatilaa pitävää Jussi Joki-Erkkilää voi hyvästä syystä kutsua monen Multivan mieheksi. Kerta toisensa perään hän on kone­valinnoissaan päätynyt kotimaiseen Multivaan. Koneiden hinta-laatusuhde on hänelle ykkösasia, mutta suuri merkitys on myös ­asiakassuhteella tuttuun kone­kauppaan.

Jussi Joki-Erkkilän Claas puimassa naapurin ohrapellolla. Ohjaimissa vanha isäntä Matti Joki-Erkkilä.

 

Syyskuun lopulla lämmin puintisää on paras mahdollinen, ja maakunnan kaikki puimurit ovat korjaamassa syksyn satoa talteen.Joki-Erkkilän Claas on vanhan isännän ohjastamana naapurin pellolla, ja omalle vehnäpellolle päästään iltapäivällä. Kahdessa sikalassa röhkii 2 000 lihasikaa. Tilan 130 peltohehtaaria kasvavat rehuviljaa. Tilan siilokuivuriin mahtuu miljoona kiloa rehuohraa. Rehuvehnä varastoidaan kuivattuna. http://maatilanpirkka.fi/sites/default/files/artikkelitiedostot/multiva_...

Multivan koneet ovat Joki-­Erkkilän traktorien perässä suuren osan kasvukautta. Peltojen muokkaus tehdään OptimaT600-joustopiikkiäkeellä. Multivan kärryt ovat käytössä lähes jatkuvasti. Puintiaikana ne on varustettu viljakase­teilla, joilla niiden koko kantavuus saadaan käyttöön. Kärryistä TR150HD on hankittu varta vasten maanajoon, mutta sitä käytetään luonnollisesti myös viljan ajossa. Porukkakoneena kaverin kanssa hänellä on Multiva DM 350 -lautasmuokkain. Laite on melko pieni Joki-Erkkilän traktoreille, mutta se on riittävä, sillä lautasmuokkaimen käyttö on melko vähäistä. Pääasiassa sitä käytetään turvemaiden muokkaukseen ja raivioiden kunnostukseen. Siinä se onkin todella tehokas.

– Kun asiaa kysyttiin, lupasin lähteä porukkaan, jos se on Multiva, isäntä kertoo. 

Multiva-joustopiikkiäkeellä muokataan keväisin 130 hehtaaria peltoa.

 

Kotimaista laatua

Joki-Erkkilän mukaan Multivan työkoneet eivät ole halvimpia, mutta ne mielletään laatutuotteiksi, jotka pitkällä aikavälillä tulevat edullisimmaksi. Ne valmistetaan edelleen kotimaassa, mikä ei enää ole itsestäänselvyys. Multiva-kärryjen ja työkoneiden suunnittelussa on huomioitu suomalaisten viljelijöiden tarpeet. Muun muassa kärryjen rengas­varustus on riittävä jopa poikkeuksellisen sateisena syksynä. 

Joki-Erkkilän näkemyksen mukaan Multiva-työkoneiden myynti on kasvamaan päin. Multiva on kotimaassa hyvin tehty. Juuri nyt omalla tilalla konekannan uusiminen ei ole päällimmäisenä mielessä. Matalasuhdanteen aikana koneinvestointien lykkääminen on tilan talouden kannalta luonnollinen ratkaisu. 

– Toivottavaa kuitenkin on, että kotimainen koneteollisuus selviää tästäkin suhdannekuopasta, Joki-Erkkilä pohtii.

Asiakassuhde Ojan Rautaan on syntynyt jo edellisen sukupolven aikana. Tuttu liike ja asiansa osaava luottomyyjä Ilkka Jokitalon ovat viljelijälle korvaamattomia kumppaneita. Tämän päivän viljelijät ovat hyvin koulutettuja ja hyvin tietoisia talouden realiteeteista. Katteettomilla lupauksilla heille ei myydä mitään. Myyjä on yhteistyökumppani, ei vastapuoli. Jotain luottamuksesta kertoo se, että suurin osa tilan koneista on ostettu samasta liikkeestä.

– Molemminpuolinen luottamus helpottaa kaupankäyntiä, Joki-Erkkilä muistuttaa.

Syksyn sato on pian korjattu siiloihin, iloitsee Jussi Joki-Erkkilä.

 

Nurmelan tila numeroina

  • Peltoa viljelyssä 130 hehtaaria.
  • Pelloilla kasvatetaan rehuohraa ja -vehnää. Tilalle ostetaan paljon rehuviljaa naapuritiloilta. Omiin varastoihin mahtuu koko vuoden vilja.
  • Päätuotantosuunta lihasikojen kasvatus.
  • Jussi Joki-Erkkilän isoisä aloitti tilanpidon Nurmelassa 50 vuotta sitten.
  • Nykyinen isäntäpari aloitti 10 vuotta sitten.
  • Pelloista suurin osa on kivennäismaita Kalajokilaaksossa.
  • Työvoima: isännän lisäksi vanhaisäntä ja syksyllä työharjoittelija. 
  • Traktorit: MF 7620 Dyna-VT ja MF 7618 Dyna-VT. Traktoreita on yhteensä neljä, sekä lisäksi telakaivinkone Hitachi 160 Zaxis.

 

Uusin lehti

Lue verkkolehti

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita