Multi JF VM: tehoa nautatilan töihin

03.02.2015 // Ira Honkonen

Multi JF VM -apevaunu hankittiin Peltomäen lihanautatilalle kahdesta syystä: jauhamaan apetta ja helpottamaan kuivitusrumbaa. Vaunuun on integroitu olkilietso kuivikeoljen puhallukseen, eikä kovillakaan pakkasilla tarvitse enää ryhtyä vaunun vaihtoon. 

Olkisilppu lentää komeassa kaaressa kylmäpihaton takaseinään asti. Hiehot ja sonnivasikat joko seisovat rauhallisina silppusateen alla tai riehaantuvat hyppimään ja juoksemaan ympäri aitaustaan. Aikaa isojen ryhmäkarsinoiden kuivitukseen menee vain puolisen tuntia, ja se sisältää jo olkipaalien vaunuun nostamisen ja silppuamisen.

Pielavetisen Peltomäen tilalle kaksitoiminen JF VM -apevaunu hankittiin noin vuosi sitten helpottamaan myös kuivitusrumbaa.

– Entisellä vaakaruuvivaunulla oli jauhettu apetta toistakymmentä vuotta, joten sille olisi pitänyt tehdä täyskunnostus, minkä lisäksi vaunu oli jäänyt pieneksi eläinmäärän kasvettua. Koska meillä oli myös kuivitustarvetta, arvelin, että tällainen hybridi-vaunu voisi olla hyvä ratkaisu. Nyt ei tarvitse kovillakaan pakkasilla vaihdella vaunua tai lämmitellä toista traktoria, Peltomäen isäntä Esko Väänänen kertoo.

Lisäteristä nopeutta ja tasaisuutta

Neljäntoista kuution vaunu palvelee hyvin keskikokoisen karjatilan tarpeita.

– Vaunun koko on riittävä nykyiselle eläinmäärälle. Yksi vaunullinen apetta riittää koko karjalle ja vaunullinen olkea riittää myös kuivitukseen. Tätä vaunua pyörittää vielä hyvin 80-heppaisella ikiliikkujallamme – traktorilla, joka on jo 15 vuotta pyörittänyt apetta.

Vaunun kokoa määritti myös vanhan navetan antamat puitteet. Kun navetan sisätilan korkeuden vuoksi vaunuun ei voitu ottaa korokelaitoja, teki Väänänen vaunujen laitojen sisäpuolelle kumimatosta stopparit estämään kuohumista. Kumireunus lisää vaunun täyttöastetta huomattavasti etenkin oljen kanssa. Kuohuntaa vähentävät myös lisäterät, jotka vaunuun
asennettiin pari kuukautta sitten.

– Urakoitsijalta tuli vahingossa täyspitkää heinää, joka ei tahtonut leikkaantua vakioterillä ja se tuplasi appeen sekoitusajan. Nyt lisäterillä ape on tasaisempaa ja nopeampaa jakaa. Lisäterät saisivat olla vaunussa vaikka vakiona, niin paljon ne parantavat työn laatua, Väänänen kehuu.

Vaaka apuna kuivikemäärän arviossa

Kuivittamiseen vaunua käytetään keskimäärin kaksi kertaa viikossa.

– Kuivitustarve riippuu täysin keleistä. Kostealla kelillä kuivitetaan useammin ja pakkaskelillä harvempaan. Optimi kuivikkeen käytön kannalta on kaksi kertaa viikossa.

Isommille eläimille Väänänen puhaltaa olkea reilummin, mutta pienempien vasikoiden alla pehkut ­eivät tiljaannu niin nopeasti, että niille riittää pienempi määrä kuiviketta. Puhalletun oljen määrää on helppo tarkkailla traktorin hytissä olevasta vaa’an näytöstä – silmämääräisesti tehtävä olisikin varsin hankala, kun pölypilven takaa työmaata ei näe.

Kuivikkeena on ruokohelpi. Se on isännän mukaan niin hyvin murenevaa, ettei sillä ole merkitystä onko olki paalissa pitkänä vai silputtuna.

Varmatoiminen ja tasainen kuormittaja

Ennen kuivittamaan lähtemistä Väänänen vilkaisee keittiön ikkunasta pellon takana kasvavan kuusikon latvustoa.

– Itä–länsi-suunnassa tuuli pöllyttää tässä meidän mäellä niin pahasti, että kuivitusta ei kannata edes ­harkita. Vaikka pölläkkä tuolla pihatossakin on melkoinen, on se vain hetkellistä, enkä ole huomannut sen ­aiheuttavan eläimillä hengityspuolen ongelmia. ­Itselläni on työperäinen astma, mutta tuolla traktorin hytissä on enimmältä pölyltä suojassa, Esko Väänänen kertoo.

 

Väänänen on tyytyväinen vaunuunsa.

– Vaunu on melko huoltovapaa, miltei öljyjen tarkistuksella ja nivelakseleiden rasvauksella on selvitty. Vaunu on pelannut hyvin, joka päivä on saatu elukat ruokittua. Vaunu myös kuormittaa tasaisesti traktoria – kone ei ole sammunut kertaakaan kesken töiden.

 

Peltomäen tila

 • Esko ja Auli Väänäsen isännöimä ­­vuodesta 2000 lähtien.
 • Tuotantosuunta muuttui vuonna 2000 lypsykarjasta ­välitysnautojen kasvatukseen.
 • Karjaa enimmillään 200 nautaa.
 • Kylmäpihatto hiehoille valmistui kaksi vuotta sitten.
 • Kaikki rehu tulee omilta ­pelloilta, vain vilja ostetaan.

 

JF VM-2 SB Multi

 • Tilavuus: 14 m³
 • Korkeus: 2,57 m
 • Traktori kw/hv: 60/82
 • 1 kuorma / päivä vastaa ­päivitt. tarvetta (8 000 kg tuotos/lehmä/vuosi): 80-100 lehmää
 • Pystysekoitus 2:lla sekoitus­ruuvilla
 • Erikoisterästä säiliössä ja ­ruuveissa
 • Multitoiminto, vaunuun ­integroitu olkilietso kuivike­oljen puhallukseen
 • Feed manager -vaaka langat­tomalla näyttöpaneelilla
 • Impulssekoitus, ruuvien malli, ­nopeus ja rakenne takaavat ­hyvän sekoitustehon pienellä tehon­tarpeella
 • Järeät voimansiirtolinjat ja helppo huollettavuus 

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita