Mepu S-sarjan kuivurit moneen eri tarpeeseen

18.03.2015 // Matti Kallio

Mepu on tuonut markkinoille tiukkaan hiottuja maailmanluokan ratkaisuja viljan käsittelyyn ja kuivaukseen. Uudet S-sarjan kuivurit ovat muokattavissa erilaisiin tarpeisiin.

Mepun uudet S- ja M-sarjan kuivurit, kaatoaltaat, ohjauskeskus, Twisterin siilot ja muut viljankäsittelylaitteet, kuten Wheatheardin ruuvit ja Mepun uusi lajittelija olivat havainnollisesti esillä tehdaspäivillä helmikuussa. Mukana oli K-maatalouden lisäksi myös muita yhteistyökumppaneita, kuten Lammin Betoni ja Biofire.

Myyntijohtaja Jerker Söderholm piti herättelevän esityksen viljankäsittelyn mahdollisuuksista. Sen päälle tarjoiltiin herkullinen keittolounas.

Uusi kiinteästi asennettava Mepu S-sarja esiteltiin lokakuussa KoneAgriassa. Se on suunniteltu puhtaalta pöydältä tehokkaaksi, varmatoimiseksi ja huoltoystävälliseksi. Moduulirakenteiden avulla samoista yhteensopivista osista voidaan toteuttaa erilaisia kiinteitä kuivaamoita 150–1 020 hehtolitran kokoluokassa. Perusrakennetta voidaan muokata helposti. Elevaattorin ja kaatosuppilon paikka voidaan sovittaa joustavasti. Laajentaminen on poikkeuksellisen helppoa myös jälkikäteen. 

– Suunnitteluun on panostettu tosissaan ja vahvan päämiehen kanssa on saatu toteutettua ratkaisuja, joihin muuten ei olisi ollut mahdollisuuksia, Söderholm muistuttaa.

Käytettävyydestä kielivät muun muassa säädettävä telasyöttö, tyhjiksi valuvat ilmakotelot ja kunnolliset puhdistusluukut sekä uusi logiikka-ohjaus. Yksinkertaisimmillaan ohjauskeskusta voidaan käyttää perinteisillä käyttökytkimillä, toisessa ääripäässä toimintoja voidaan hallita täysin etä­ohjauksessa.

Samoja komponentteja käytetään myös Mepu M5-sarjan (380–790 hehtolitraa) vaunukuivureissa. Niissä kaatoallas ja uuni voidaan sijoittaa kuivaamoon nähden joustavasti. Myös tuttua K-sarjan vaunukuivuria (180–420 hehtolitraa) on päivitetty.

– Vaunukuivuri tarjoaa nopean ja kustannustehokkaan vaihtoehdon kuivauskapasiteetin lisäämiseen. Se on useimmiten helpompi toteuttaa kuin kiinteä kuivaamo. Myös olemassaolevia rakennuksia voidaan monesti hyödyntää. ­Yhdistämällä vaunukuivuri pyöreisiin siiloihin saadaan todella kustannustehokas ja toimiva ketju viljan kuivaukseen ja varastointiin, ­Söderholm laskee.

– Kokonaisuuden toimivuuden kannalta on iso etu, että koko viljan käsittelyketju tulee yhdeltä toimittajalta, muistuttaa myyntipäällikkö Esa Vuorela Rautakeskon K-maatalousyksiköstä. Ketjun osien toiminta ja sopivuus toisiinsa tiedetään, jolloin saavutetaan parhaiten asetetut tavoitteet.

 

AGI, Aggrowth International

Aggrowth International on kanadalainen yritys, jolla on asiakaskuntaa kaikilla viljankäsittelyn ja varastoinnin osa-alueilla pellolta kansainväliseen viljakauppaan ja teollisuuteen. Se on johtava valmistaja USA:n ja Kanadan markkinoilla ja kolmen suurimman joukossa maailmassa. Mepu on kuulunut konserniin vuodesta 2010.

www.aggrowth.com

 

Vinkkejä kokonaistaloudelliseen viljankäsittelyyn

Kuivauskapasiteetin lisääminen

 • Uusi kuivaamo. Kiinteä vai vaunu?
 • Koneiston uusinta tai korotus.
 • Kuivauslämpötilan nostaminen. Taloudellinen optimi rehuviljalle 99°C.
 • Ilmaputken tai koneiston eristäminen.

Kuivaushuipun tasoittaminen

 • Puskurisiilojen käyttö, tuuletettavat Twister-siilot.
 • Viljelyvalikoiman eriaikaisuus.

Öljyn korvaaminen edullisemmilla polttoaineilla

 • Biouuni ja poltin hakkeelle, turpeelle, lajittelu/puhdistusjakeille. Tapauskohtaiset investointi-kustannukset suhteessa hyötyyn.
 • Olemassa olevan biolämmön käyttö lisälämpönä.

Varastotilan lisääminen

 • Siilojen sopiva koko, määrä ja paikka.
 • Siilon/siilojen tiiviys, varmuus säilymisestä.
 • Viljan siirtoteknikka, täyttö ja tyhjennys. Mahdollisuus käyttää kartiopohjasiiloja ja siirrettävää kanuunaruuvia.

 

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita