Ladasta Audiin

20.09.2015 // Riitta Niskanen

Siikajokinen viljelijä hankki heti tuoreeltaan uuden Lemken Compact-Solitair KHD -kylvölannoimen. Ensimmäisissä käyttökokemuksissa ei ole ollut sanomista. Isäntä odottaakin nyt mielenkiinnolla tulevia aikoja, jolloin hän pääsee perehtymään kunnolla työkoneensa moniin hienoihin ominaisuuksiin.   

Timo Hummastenniemi kylvää ohraa alkukesän sateiden pehmittämällä pellollaan Siikajoen Tauvossa. Traktorin perässä on vaikuttavan näköinen, kuusi metriä leveä Lemkenin uusi kylvölannoitin.

– Aivan erilaista kuin ennen. Tehokkuutta löytyy, joten vapaa-aikaa saa enemmän ja siitä pitää maksaa, isäntä tuumaa.

Hummastenniemi on tietojensa mukaan ollut koko Suomessa vasta toinen, joka on ostanut uuden ja pitkään odotetun, pneumaattisen Lemken Compact-Solitair 9/600 KHD:n. 

Isännän mieleen on jäänyt erityisesti kylvölannoittimen käyttöönotto ja perusteellinen opastus. Paikalla olivat valmistajan saksalaiset edustajat – tehtaalta ­koneen suunnittelija ja toinen ­henkilö – työkoneen paikallinen myyjä Arto Kauppi K-maataloudesta sekä tulkki.

– Opastus oli hyödyllinen. Koneessa on kaikki uutta: säädöt, hallintalaitteet, miten se toimii. Pneumaattisessa koneessa on kaikki erilaista kuin rihlasysteemissä. Sama kuin olisi vaihtanut Ladasta Mersuun, Hummastenniemi kuvailee.


Koneen 5 000 litran säiliötilan pystyy jakamaan joustavasti siemenelle ja lannoitteelle. 

Käyttöönotossa tehtiin myös kiertokoe, jota isäntä piti erittäin helppona.

– Pöljempikin osaa tehdä kokeen. Se oli myös tarkka, minkä käytäntö on hyvin osoittanut.

Kylvölannoittimen hallintalaite on käytännössä yksi tietokoneruutu, joka sekin on helppokäyttöinen.

– Ruudussa kaikki esitetään kuvina, ei sanallisesti. Koneen käyttäjän ei tarvitse osata edes lukea, Hummastenniemi selvittää.

Käytännön työssä eli kylvössä Lemken on osoittautunut isännän mielestä juuri sellaiseksi kuin luvattiinkin.

– Tosin kokemuksia on ehtinyt tulla vasta ensimmäiseltä keväältä, eli ihan perustoiminnoista. Koneesta oppii koko ajan uutta. Ehkä kymmenen vuoden päästä osaan käyttää kaikkia sen hienoja ominaisuuksia.

Uuden ajan tekniikkaa

Hummastenniemellä tuli uuden kylvölannoittimen hankinta harkintaan jo runsas vuosi sitten, jolloin vielä vaihtoarvoltaan hyvä VM 400 oli aika vaihtaa. 

Hummastenniemen tärkeimpänä tavoitteena oli hankkia kuusimetrinen, tehokas kylvölannoitin. Vaihtoehtoja oli neljä, joita hän punnitsi tarkasti koko viime vuoden. Viime vuodenvaihteessa hän teki lopulta kaupat Lemken Compact-Solitair KHD:stä.

– Hyvä K-maatalouden myyjä sai myytyä Lemkenin, hän virnuilee.

Uuden ja vanhan kylvölannoittimen välillä on eroja. Lemkenissä esimerkiksi siemen ja lannoiterae eivät mene saman vantaimen kautta, vaan siemen edellä ja lannoite perässä. 


Hummastenniemen koneen renkaina ovat lisävarusteena saatavat, isot Michelinin matalapainerenkaat.

– Olisin ehkä halunnut sellaisen, jossa ne menevät maahan yhtä aikaa. Vähemmän vantaita, vähemmän kuluvia osia. Tämä ei ollut kuitenkaan mikään kynnys­kysymys, isäntä sanoo.

Lemkenissä on hieman isompi säiliö kuin VM:ssä. Uuden työkoneen 5 000 litran säiliötilan pystyy myös jakamaan joustavasti siemenelle ja lannoitteelle. 

– Suurin ero muihin kylvölannoittimiin on siinä, että Lemkenin saa pienempiin osiin. Kuusi metriä leveä kylvölannoitin menee puolentoista metrin osiin, kun toisissa jako on fifty-fifty.

– Ja todella painava tämä Lemken on: kahdeksan tonnia ja kolme tonnia enemmän, kun säiliöt ovat täynnä, Hummastenniemi toteaa.

Odotettu uutuuskone

K-maatalouden myyjä Arto Kauppi kertoo uutta työkonetta odotetun K-maataloudessa pitkään ja hartaasti. Lemken eroaa kilpailijoistaan monin tavoin edukseen. 


Timo Hummastenniemi työn touhussa kotitilallaan, jossa hän viljelee ohraa, kauraa ja vehnää. Kaikki viljelysmaat sijaitsevat Siikajoen Tauvossa.

– Järeä lautasmuokkainyksikkö hydraulisella etulatalla mahdollistaa kylvämisen eri tavoin muokatuille kylvöalustoille, jopa täysin muokkaamattomalle. Jyräpyörästössä olevat 420/65R20-matalapainerenkaat ovat halkaisijaltaan markkinoiden suurimmat, 1 097 millimetriä. Ne esitiivistävät kylvöalustan hyvin ja vetotehontarve on vähäinen kilpailijoihin verrattuna, hän perustelee.

– Siemenvantaiston lohkot ovat keskiripusteiset ja seuraavat hyvin pellon pintaa. Vantaat ovat hydraulipainotteiset. Erilliseen varteen kiinnitetty tiivistyspyörä takaa tarkan kylvösyvyyden hallinnan ja varmistaa siemenien peittoa.

Tekniset tiedot

Lemken Compact Solitair 9/600 KHD -kylvölannotin

 • Säiliön tilavuus 5 000 l, säädettävä väliseinä    
 • Hydr. säädettävä latasmuokkainyksikkö
 • Jyräpyörästö 405/70-20AS 504    
 • OptiDisc-kaksoiskiekkovantaat    
 • Lannoitepuolen painotus max 150 kg
 • Siemenpuolen painotus max 75 kg
 • Säiliöiden sähköinen pinnanvalvonta
 • Seulat    
 • Solitronic -hallintalaite päisteautomatiikalla
 • Kaksirivinen hydr. säädettävä muokkausyksikkö
 • Ajo- ja työvalot
 • Digitaalinen vaaka
 • 2 kpl sivulautasia
 • Ajouralle, 2 x 2 rivi
 • Hydr. säädettävä etuala
 • Keskimerkitsin

 

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita