Kylpyhuoneesta kauniimpi pikaisella remontilla

03.11.2015 // Selja Tiilikainen

Kylpyhuoneen pintaremontti lähtee suunnittelusta. Ajattoman tyylikkäässä pesuhuoneessa on hyvä valo ja laadukkaat pinnat.

Kun kylpyhuoneen katselu alkaa kyllästyttää, kannattaa tilojen freesaaminen aloittaa miettimällä, miten rajua muutosta kaivataan. Jo pelkästään maton, saippuapumpun ja suihkuverhon vaihtamisella voi tuoda uutta ilmettä kylpyhuoneeseen. Imukuppikiinnitteiset kylpyhuonetuotteet sopivat niille, jotka haluavat järjestellä ympäristöään usein uudestaan. 
Tilan tunnelmaan voi vaikuttaa myös kynttilöillä ja tuoksutikuilla, mutta järeämpää päivitystä suunniteltaessa suunnaksi kannattaa ottaa rautakauppa. 

Sisustuksesta saa tyylikkään ja ajattoman esimerkiksi hakemalla inspiraatiota pohjolan kylmästä luonnosta, karkeista, viimeistelemättömistä pinnoista sekä ruskean ja harmaan sävyistä. Talvella 2015–2016 trenditietoinen somistaa suurilla kuvioilla ja kukkaprintillä. 

– Kylpyhuoneissa trendikästä on luoda kontrasteja esimerkiksi yhdistelemällä rouheutta ja pehmeyttä. Lisäksi trendeissä näkyvät edelleen sekä skandinaaviset linjat että marokkolaiset kuviot. Usein halutaan luoda spa-tunnelmaa omaan kylpyhuoneeseen, kertoo Rautakeskon kylpyhuonekalusteiden tavararyhmäpäällikkö Anniina Lahti.

Ennen täydellistä väripaletin muutosta kannattaa katsoa valoon. Kellastuneet lampun kuvut ja vanhat loisteputket saavat esimerkiksi violetin näyttämään harmaalta puhumattakaan siitä, miten ne vääristävät ihonväriä tai tuovat haasteen meikkaamiselle. 

– Mitä valkoisempi valon väri on, sitä luonnollisemmin ja kirkkaammin värit näkyvät, neuvoo kodin kalustamisen valikoimaneuvoja Johanna Grönfors.

– Esimerkiksi led-valolla saa tehokkaasti lumeneita eli valotehoa sähkönkulutusta kasvattamatta.

Pistotulpalla toimiva led-nauha ei tarvitse sähköasentajaa, vaan sen voi liimata itse vaikka hyllyn takareunaan tai peilin taakse, ja sillä voi vangita katseen yksityiskohtaan. Markkinoilla on led-­nauhoja, joiden väriä voi säätää liukuvasti. Kylpyhuoneen valaisimissa tulee kuitenkin huomioida se, että niiden on oltava kosteussuojattuja.

Pientä pintaremonttia

Jos pelkkä valo ei riitä, elämää nähnyt kylpyhuone saa eleganssia pintaremontista kuten vaikkapa kaakeleiden tai katon maalaamisesta. Ennen remontin aloittamista on tärkeää kartoittaa, että tilassa ei ole kosteusvaurioita eikä omaan taloyhtiöön ole suunnitteilla remonttia.

– Pientä piristystä voi laittaa toki koska tahansa, mutta jos kylpyhuone ollaan laittamassa pian kuitenkin uusiksi, pintapäivitykseen käytetyt rahat menevät hukkaan. Mahdollisen kosteusvahingon selvittäminen ennakkoon tulee halvemmaksi kuin remontti homeongelmien ilmettyä. Siksi päälle ei koskaan kannata laittaa mitään uutta ellei ole varma, että pohja on kuiva ja terve, Grönfors muistuttaa.

Lattiakaivon ympäristön, nurkkien ja saumojen kunto antaa osviittaa kylpyhuoneen seinien kunnosta. Jos ei ole mitään syytä epäillä pienintäkään kosteushaittaa, voi seinien ja katon pinnoittamista alkaa suunnitella.

Maaleja löytyy toki kaikissa mahdollisissa sävyissä ja efekteissä, mutta tavallinen seinämaali ei sovi kaakelien maalaukseen, sillä se ei välttämättä tartu kaakeleiden pintaan.

– V33-kaakelimaaleilla saa helposti käyttöä kestävän pinnan kylpyhuoneen laatoille, Rautakeskon tuoteryhmäpäällikkö Timo Vanninen kertoo.

Valikoimassa on erikseen maalit lattia- ja seinäkaakeleille. Lattioille suunnattu vaihtoehto kestää hyvin kulutusta. Vannisen mukaan lattiakaakeleille soveltuva maali sopii myös seinään.

Saunasuoja sopii myös kylpyhuoneeseen

Useimmissa kylpyhuoneissa sisäkatto on puupaneelia, jonka hiominen ja maalaaminen onnistuu vaivatta. Maalia valitessa tulee huomioida sen soveltuminen märkätilaan. Valkoinen on klassinen valinta, mutta persoonallisemman ilmeen saa esimerkiksi mustalla saunasuojamaalilla. Helppo tapa on myös asentaa kokonaan uusi paneeli vanhan päälle naulaamalla.

Kun tilassa kaikki vesipisteet ovat samaa sarjaa, kylpyhuoneen yleisilme on harmoninen. Siksi hanat ja metalliesineet kannattaa hankkia kerralla, jotta kaupassa tuotteita voi verrata rinnakkain. Hanat ja suihkusetit ovat standardimittaisia, joten mieluisien löydyttyä ei yhteensopivuudessa oman asunnon liitäntöihin pitäisi olla ongelmia. Hanan voi asentaa itsekin, mutta asentaminen suositellaan jätettäväksi ammattilaisille. Luotettavia asentajia kannattaa tiedustella rautakaupasta tai LVI-liikkeistä.

Huomioi nämä ennen kylppäriremonttia

  • Tarkasta tai tarkastuta, onko tilassa kosteusvaurioita.
  • Pyydä ammattilaiselta apua putkitöihin
  • Selvitä mahdolliset tulevat saneeraukset ennen omaa remonttia.
  • Tutki ammattilaisen kanssa vaikkapa valokuvien avulla, ovatko kylpyhuoneen seinät teräksiset, sillä se voi vaikuttaa pintaratkaisumahdollisuuksiin.
  • Ole varovainen kaakelia poratessasi, ettei laatta halkea.

Uusin lehti

Lue verkkolehti

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita