Kuivuri lisää tehoa ja kuivauskapasiteettia

02.11.2015 // Jaana Tapio

Matti Selinheimon tilalla päästään eroon vuokrakuivurista, kun uusi kuivuri valmistuu. Kuljetusralli pitkin pitäjää loppuu.

Matti Selinheimon tila Loimaalla on niin lähellä kaupungin keskustaa kuin maatila vain voi olla. Aivan vieressä on omakotitaloalue, ja joen takana näkyvät kaupungin viljasiilot. Kaupoille ja asioimaan pääsee halutessaan vaikka kävellen, mutta silti aivan vieressä joen rannassa on oma rantasauna. 

Selinheimon kesä on kulunut tiu­kasti kuivurityömaalla. Vanha kuivuri jää edelleen käyttöön, mutta sen tueksi rakennetaan uusi. Ennen tilalla on käytetty yhteensä kolmea kuivuria, joista yksi oli vuokrattu ja toinen omakin kuivuri sijaitsi muualla kuin kotitilalla, kumpikin eri puolilla paikkakuntaa. Uuden kuivurin valmistuessa saadaan kaikki kuivattua samassa paikassa. 

– Kuljettaminen on ollut järjetöntä. Tuolla on ajeltu öisin ja aamulla ensimmäisenä, ja se kuormittaa. Aika ratkaisee. Jos syksyllä on sateista, pitää saada kaikki äkkiä pellolta pois, eikä ajeluun ole aikaa, Selinheimo kertoo.

Niinpä uusi investointi alkoi tuntua ajankohtaiselta, kun toinen kuivuri alkoi viime syksynä näyttää kuoleman merkkejä.

 

Uusi täydentää vanhaa

Uuden kuivurin rakentamisen myötä tehdään suuri hakekeskus, joka lämmittää tulevaisuudessa niin uutta kuin vanhaakin kuivuria. 

– Hakkeeseen päädyin siksi, että öljyn hinta tuskin enää pitkään on kauhean alhaalla. Vanhassa olisi kuitenkin tarvinnut uusia öljy­kattila, mutta se on ihan älytön investointi. Haketta saa omasta metsästä harvennuksella, joten se on käytännössä ilmaista energiaa, kun harventaa pitää aina. 

Uuden hakekattilan teho on 500 kilowattia. Vanhan kuivurin lämmönlähteenä oli sekä 250-kilowattinen öljykattila että 120-kilowattinen hakekattila, jotka jäävät nyt kumpikin pois. 


Kuivurin rakentaminen on yksinkertaista, koska valmiit elementit vain ruuvataan yhteen. 

Se, että Selinheimo päätyi juuri tämäntyyppiseen ratkaisuun, oli monen mietinnän summa. Paketti­kuivuria tilalla ei tarvittu, koska uuden kuivurin saa helposti tyhjennettyä vanhan kautta. Uudesta kui­vurista tulee ruuvikuljetin suoraan vanhaan kuivuriin. 

Kuivurien välistä kulkeva ja uudelle kuivurille johtava ajoväylä on jyrkässä mäessä, joten talviaikaan siitä on hankala ajaa isolla kärryllä. Niinpä on hyvä, että liukkaassa mäessä ei ole uuden ruuvikuljettimen ansiosta pakko seikkailla. 

Selinheimo kertoo kuitenkin, että varmuuden vuoksi rakentaessa jätetään mahdollisuus tyhjentää uusi kuivuri myös peräkärrylle tai viljarekkaan, jos kesäaikana sellaiseen tulee tarvetta.

 

Lisää tehoa

Tilalla tarvittiin ennen muuta lisää kuivauskapasiteettia. Uuden kuivurin kuivauserän koko on lähes saman verran kuin mitä vanhat olivat yhteensä. Nyt rakennettavassa kuivurissa on lisäksi varastointitilaa hieman enemmän kuin kahdessa pois jäävässä yhteensä. 

– Pyöreät siilot ovat tosi käteviä varastointiin. Vanhassa paketti­kuivurissa on monta siiloa, jotka riittävät monelle eri lajille, mutta uudessa on kaksi pyttyä lisää, jotka saadaan käyttöön isolle massalle. 

Selinheimon tilalla isoihin sii­loihin varastoidaan syysvehnää, kevätvehnää ja ohraa, kun taas pie­niin siiloihin esimerkiksi kuminaa, hernettä ja ajoittain rapsia. 

 

Täydennysrakentaminen edullisempaa

K-maatalouden Risto Peltolan mukaan nykyään on yleinen ratkaisu täydentää vanhaa, olemassa olevaa pakettikuivuria pelkällä kuivurilla ja erillisillä viljasiiloilla. Taustalla on tilakokojen kasvu, kun kasvaneen peltopinta-alan myötä tarvitaan lisää kuivuritehoa.

– Uusi täydentää ja tehostaa olemassa olevaa. Tämähän on investointina edullisempi kuin tehdä uusi pakettikuivuri, Peltola sanoo.

Vaikka uuden kuivurin tekniikka on Selinheimon mukaan yksinkertainen, uudempi malli tuo aina mukanaan myös käyttöä helpottavia hienouksia. 

– Kuivausautomatiikka on ihan erilainen. Ei tarvitse aina käydä kuikuilemassa ja ihmettelemässä, onko vilja kuivaa vai ei, vaan säätöjä pystyy tekemään paljon helpommin kuin ennen.

Toisaalta Selinheimon tilalla ei automatiikkaa paljon tarvita, kos­ka kuivuri sijaitsee tilan pää­rakennuksen lähellä. Kauempana olevan kuivurin voisi ajastaa toimimaan automaattisesti, mutta ­lyhyen matkan vuoksi kuivurin hoitaminen itse onnistuu helposti. 

Selinheimon rakennustyömaalla on ollut nosturi kovassa käytössä.
Ilman sitä ei juuri mikään nouse kuivurin harjan korkeuteen. 

 

Koko perhe mukana auttamassa työmaalla

Matti Selinheimo jatkaa vanhempiensa maatilaa, jossa ennen oli lisäksi emakkosikala. Matti itse oli aluksi töissä myös muualla, mutta lopulta aika ei enää riittänyt muulle kuin tilanpidolle. 

Viljan kasvattamisen lisäksi tilalla on konepaja, jossa valmistetaan Sora-Mara-sorastusvaunuja ja myydään lämmönvaihtimia. Eläimiä tilalle ei aiota enää ottaa, kos­ka vaimon työ vaate- ja sisustusliikkeen yrittäjänä on jo perheelle tarpeeksi sitovaa. 

Kuivuria on pystytetty pääosin omin voimin. Apuna ovat olleet tilan vanha isäntä, naapurit ja ystävät. Nostotyötä on tilattu myös ulko­puolelta. Selinheimon mielestä kuivurin kasaaminen on yksinkertaista hommaa. 

– Katsoo vain ohjeista ja vääntää mutterin paikoilleen. Vähän kuin Meccanoita tekisi. 

 

Koko kesä työmaata

Kesä on kuitenkin maanviljelijälle kiireistä aikaa, eikä kuivurityömaa helpota asiaa. 

– Tämä mahtuu aikatauluun helposti, kun tekee kolmekymmentätuntista päivää ja kahdek­san­päiväistä viikkoa, Selinheimo vitsailee. 

Selinheimon tila sijaitsee keskellä maaseutua, mutta aivan lähellä Loimaan kaupungin keskustaa. 
 

Tosiasiassa rakentaminen on huonon kesän ja kylvöjen viivästymisen takia jäänyt jälkeen aika­taulusta, ja kuivurin valmistuminen siirtyy ensi vuodelle. Tällä hetkellä pystyssä on toinen siilo, kuivuri­koneisto, elevaattori ja kolakuljetin. 

– Vapaa-aikaa ei ole tänä kesänä ollut yhtään. Kuten viljanviljelyssä, salaojalaitteidenkin kiireisin aika on kesällä ja syksyllä. 

Viivästyminen ei tällä kertaa haittaa, koska huonon satovuoden vuoksi viljat saadaan kyllä mahtumaan vanhoin ratkaisuin. Puintien jälkeen rakentaminen jatkuu uudella innolla.

 

Tekniset tiedot

  • Mepun S3-34M3-kuivurikoneisto
  • Skandian 80 T -elevaattori
  • 6-tiejakaja
  • Skandian 80 T -kolakuljetin
  • 2 kpl Twister-viljasiiloja 6,8 M/197M3
  • 3 kpl 8 tuuman Wheatheart-ruuveja

 

 

 

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita