Kotoisat Suomenratsujen Kuninkaalliset

02.11.2015 // Kati Leppälahti

Lähes 500 ratsua ja kymmentuhatpäinen yleisö kokoontui Ypäjän Hevosopistolle kunnioittamaan suomenhevosten omaa tapahtumaa 

Ratsukko kävelee rauhallisesti pois kilpakentältä. Ratsastajan posket punottavat ja hevosen kaula on hiestynyt suorituksen aikana. Humppilalainen Vuokko Puurula ja suomenhevostamma Jeveriina ovat selviytyneet kunnialla ensimmäisestä startistaan Suomenratsujen Kuninkaallisissa Ypäjällä.

– Meni hyvin! Meidän ensimmäinen helppo ­A -kisamme yli 60 prosentin tuloksella, Puurula hymyilee. 

Ympärillä kävelee ja ravaa kymmenittäin suomenhevosia ratsastajineen. Ollaan ainoan kotimaisen hevosrodun ikiomassa eliittitapahtumassa, jossa 496 suomenratsua ottaa mittaa toisistaan koulu- ja este­ratsastuksessa, valjakkoajossa ja laatuarvosteluissa. Mukana on niin kisakireitä liitokavioita kuin tavallisempiakin suomiputteja. 

– Suomenhevosten määrä on kasvatuksen hiivuttua uhkaavasti laskussa, mutta se ei näy täällä. Kuninkaallisten osallistujamäärä on kasvanut vuosi vuodelta, mikä kertoo hevosten laadun paranemisesta, toteaa kilpailujärjestelyistä vastaava Pauliina Pöntinen Ypäjän Hevosopistolta.

Ei ole sattumaa, että 14:ttä kertaa järjestettävä satojen ratsastajien ja kymmentuhatpäisen yleisömäärän keräävä tapahtuma on juuri Hevosopistolla. Siittolanmäellä kotimaista hevosjalostusta ja hevosalan koulutustoimintaa on harjoitettu jo 78 vuoden ajan. 

– Kuninkaalliset on tapahtuma, joka kunnioittaa rotua ja haluaa tukea suomenhevosen kasvatusta, Hevos­opiston suhdetoimintapäällikkö Sirkku Korkia-mäki sanoo. 

 

Yhteistyö tärkeää

Kuninkaallisista on leivottu suomenratsuja harrastaville kiinnostava tapahtuma. Kilpailun lisäksi on tarjolla monipuolista oheisohjelmaa: orikavalkadia, suomen­hevosaiheisia illanviettoja ja hyvät ostosmahdollisuudet.

Tapahtuman pääsponsorina on K-maatalous. Korkiamäki toteaa, että yhteistyökumppanuus on tärkeää, jotta yleisölle ilmainen, satojen työntekijöiden tapahtuma saadaan toteutettua. K-maatalous tekee muutoinkin yhteistyötä Hevosopiston kanssa. 

– Tiloissamme on järjestetty esimerkiksi myyjien koulutusta. He ovat saaneet käytännön harjoitusten kautta muun muassa opastusta hevosten loimien ja erilaisten suojien sovikseen, kengitysvälineiden käyttöön ja muiden hevosen sekä ratsastajan tarvikkeiden saloihin, Korkiamäki kertoo.

 

Rento tunnelma

Pauliina Pöntinen ja Sirkku Korkiamäki ovat molemmat olleet Kuninkaallisten järjestelytöissä muutaman vuoden ajan. Pöntinen on kokenut tapahtuman myös satulasta käsin kilpailijana heti ensimmäisistä Kuninkaallisista alkaen. Heidän mukaansa tapahtuma poikkeaa rentoudessaan ”normaaleista” ratsastuskilpailuista.

– Täällä on vähän ronskimpaa menoa ja käsinkosketeltavan hyvä henki. Toisten menestymisestä iloitaan, Korkiamäki kuvailee.

Sama asia on vetänyt myös Vuokko Puurulan vuosi toisensa jälkeen Humppilasta naapuriin Ypäjälle Kuninkaallisten aikaan. 

– Tämä on samanmielisten leppoisa tapahtuma, jossa on paljon tuttuja ja hyvät järjestelyt, hän sanoo ja lupaa palata illalla Jeveriinan kanssa takaisin kouluradalle.

Kuninkaallisviikonloppuna langat pysyvät kilpailusihteeri Pauliina Pöntisen käsissä. Palkintokansliassa on läjäpäin ruusukkeita ja palkintoja liki viidensadan ratsukon parhaiden palkitsemiseen.

 

Maistuisiko pollelle omenamelassi?

− Huonosti juoville hevosille on syksyn uutuutena Black Horsen omenamelassi, josta voi löytyä apu myös esimerkiksi elektrolyyttien alas saamiseen rasituksen jälkeen. Kaksi desiä omenamelassia, kymmenen litraa vettä ja BH Premium-elektrolyyttiä on hyvä palautumisjuoma, esittelee Mia Segercrantz Biofarmin ständillä.

Orimattilasta perheensä ja viisivuotiaan Rimpati-tamman kanssa Suomenratsujen Kuninkaallisiin saapunut Venla Avelin kuuntelee kiinnostuneena. Tapahtuma on vetänyt Avelinit Ypäjälle jo kolmena vuonna. Hyvän tunnelman ja järjestelyjen lisäksi ostoskatu kiinnostaa.

Segercrantz mainitsee syksyn uutuuksista Black Horse Mash -rehun, joka on höystetty omenapuristeella ja syötetään runsaaseen veteen turvotettuna. Lisäksi uutuushyllystä löytyy maittava jauhemainen D-vitamiinivalmiste, jota tarvitsevat erityisesti kesäkauden suoja-loimissa viettävät ihottumahevoset sekä muut runsaasti loimitetut hevoset.

 

 

 

Uusin lehti

Lue verkkolehti

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita