Kotimainen Potila Maxer – tehokas ja pettämätön äes

20.09.2015 // Maria Munck-Pihlgren

Henry ja Benita Wikholm halusivat äkeen, joka oli tehokas ja jolla oli tarpeeksi jäykät piikit, jotta sillä olisi hyvä työkyky savella. Lisäksi sen piti mielellään olla kotimainen. Vuodet ovat osoittaneet, että he valitsivat oikein. 

Henry ja BenitaWikholm Porvoon Kulloonkylässä hankkivat joustopiikkiäkeen Potila Maxer 6000:n viisi vuotta sitten. Pariskunnalla on siitä vain myönteistä sanottavaa. Äes pitää syvyyden kohdallaan ja tekee hyvän kylvöalustan siemenviljalle.

– Potila Maxer on pelastanut meidän avioliittomme, Henry vitsailee. Koska Benita yleensä hoitaa äestämisen, niin enää ei tarvitse riidellä äestyssyvyydestä. 4 000 kilon painoisena ja S-joustopiikeillään Maxer pitää syvyyden oikeana. Sitä eivät aiemmat ulkomaiset äkeet tehneet.

Toukokuun viimeisenä päivänä Henry äestää yhtä vuokrapeltoaan Maxerilla. Koska sadetta on tullut paljon, pelto on märkä ja äestyssyvyys on normaalia matalampi. Äes pelittää hyvin ja isäntä on tyytyväinen.

Benita kertoo, että hänellä oli ennakkoluuloja kun Maxer saapui.

– Ajattelin että mitä siitä tulee, jos minun pitää ajaa tuota, joka on pitkä kuin nälkävuosi. Mutta minun täytyy kyllä sanoa, että saa olla minkälainen pelto ja maalaji tahansa, niin kaksi äestyskertaa riittää. Joissain paikoissa kertakin riittää ja pitää kyllä olla todella huonot olosuhteet, että tarvitsee ajaa kolme kertaa. Minulla ei ole mitään huonoa sanottavaa siitä, ja nyt kun siihen on tottunut, ei haittaa ollenkaan että se on pitkä, Benita kertoo.


S-joustopiikki pitää työsyvyyden, vaikka taipuu taaksepäin. 

Wikholmit viljelevät oman ­tilansa ohella kolmea vuokratilaa. Yhteensä hehtaareita on 143. Pelloilla viljellään mallasohraa, leipävehnää ja kauraa. Maata muokataan perinteisesti kyntämällä ja äestämällä. 

– Pelloiltamme löytyy kaikkia maalajeja hiekkaa lukuun ottamatta. Savilajeja on monta ja Maxer tekee hienoa työtä niillä kaikilla. Halusin äkeen, jolla on tarpeeksi jäykät piikit, jotta sillä olisi hyvä työkyky savella. Vanha maanviljelijä täällä seudulla sanoi minulle että nyt sinä olet saanut ensimmäisen oikean äkeesi, kertoo Henry.   

Peltojen välillä tulee äkeen kanssa jonkin verran tieajoja, mutta ne menevät ongelmitta. Henry on tyytyväinen, että äkeellä on vakiovarustuksena valoja ja vilkkuja, jotta kanssaliikennöitsijät tietävät, mihin on kääntymässä. 

 

Hyvä kylvöalusta

Potila Maxer 6000:lla on S-joustopiikki-äkeet kahdeksalla akselilla ja etulata vakiovarustuksena. Wikholmien äkeellä on väli­lata lisävarustuksena. Välilata on äkeen ­levyinen ja korvaa kolmannen piikkirivin.

– Me halusimme kaksi lataa, koska silloin saa yhden vaiheen lisää ja säästää ajoissa, Henry selittää.

 

Ladat ovat hydrauliset

– Kun puristaa etuladan alas, saa pois kaikki pienet ojat, jotka muodostuvat kynnettäessä ja tulee tasaista ja hienoa, Benita sanoo. 

Äkeen takana on jälkihara. Se lajittelee maan niin, että hieno maa-aines laskeutuu alas ja kokkareet jäävät pintaan. 

– Silloin hieno maa jää kylvöalustalle, jotta siemen itää hyvin. Sen ei pidä näyttää silmälle hyvältä niin kuin ennen, jolloin hienon maa-aineksen piti olla ylimpänä, Henry kertoo. 

Äkeen isot pyörät ovat Henrystä hyviä, sillä ne estävät sitä uppoamasta liian syvälle multaan tai pehmeään maahan. 

Potilan reaktio reklamaatioon saa kiitosta Henryltä.

– Ne tulivat mukisematta korjaamaan paria lastensairautta, jotka liittyivät äkeen avaamiseen. 

Kysymykseen mitä äkeessä olisi hyvä olla toisin, pariskunta vastaa, että siinä voisi olla yksi jalkatuki lisää noustaessa äkeelle vetoaisan suunnasta. Nyt Henry on lisännyt yhden itse. He ovat myös sitä mieltä, että esitteessä mainittu traktorin hevosvoimamäärä ei riitä. Heidän 160-hevosvoimainen traktorinsa tuntuu välillä liian pieneltä.

Viisi kautta antaa hyvin perspektiiviä, ja Wikholmin pariskunta on tyytyväinen Potila Maxer 6000:nsa. 

– Se oli arvokas investointi, mutta kyllä se on rahansa arvoinen, summaa Henry. 

 

Potila

  • Konepajayritys, perustettu 1967
  • Sijaitsee Pirkanmaan Sastamalassa
  • Erikoistunut maatalouskoneisiin ja maantierakentamiseen liittyviin teräsrakenteisiin
  • Maatalouskoneissa panostetaan maanmuokkauksen liittyviin laitteisiin
  • Yhtiön palveluksessa noin 40 henkilöä
  • Vuotuinen liikevaihto noin viisi miljoonaa euroa
  • Omistaja muun muassa Dometal, joka valmistaa Multiva-vaunuja

 

 

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita