KoneAgria Tampereella täytti tuvan

02.11.2015 // Matti Kallio

Syksyn 2015 KoneAgria-konemessut pidettiin Tampereella. Haastavan kasvukauden päätteeksi tullut poutajakso pelasti monen isännän syksyn. Messuilla nähtiinkin runsaasti innostuneita ja viljelyä kehittäviä kävijöitä.

Tampereen Pirkka-hallin täyttänyt ja ulkoalueille levittäytynyt KoneAgria 2015 järjestettiin 8.–10.10.2015. Kone- ja laite-esittelyjen lisäksi messujen yhteydessä pidettiin joka päivä eri aiheisiin keskittyviä seminaareja ja työpajoja. ProAgrian järjestämä näyttely keräsi kolmen päivän aikana 19 500 messuvierasta.

Claas-traktorit messuilla eturivissä

K-ryhmä esittäytyi valoisassa A-hallissa. Ensiesittelyssä ollut Claasin laaja traktorivalikoima keräsi odotetusti suurta huomiota. Edistyksellistä ja käyttäjäystävällistä Claasia odottaneiden asiakkaiden kärsivällisyys palkitaan, sillä ensimmäi­set koneet toimitetaan asiakkaille vielä tänä syksynä.

– Claasin traktorit on otettu vastaan todella positiivisesti, Pauli Jaakkola toteaa.

Arion 400-sarja on panoramakattoineen mainio vahtoehto näppäräksi etukuormaaja­koneeksi. Järeämpi 4-sylinterinen Arion 500-sarja yltää 160 hevosvoiman teholuokkaan, 6-sylinterinen Arion 600-sarja jatkaa 185 hevosvoimaan saakka. Yli 200 hevosvoiman kokoluokassa vastaus löytyy Axion 800-sarjasta.

Portaaton vaihteisto on tarjolla 500-sarjasta alkaen. Asiakaskohtainen räätälöinti eri vaihtoehdoista on osa Claasin normaalia kauppatapaa.

– Työkonerintamalla oli esillä paljon uusia tuotteita ja vanhojen parannuksia. Tiukasta tilanteesta huolimatta koneiden kehityksessä on menty koko ajan eteenpäin, tuoteryhmäpäällikkö Mikko Marttila kertoo.

Kasvukauden osalta haasteellinen vuosi

Kulunut kasvukausi oli haasteellinen. Kevään ja alkukesän kylmyys ja märkyys myöhastyttivät kylvöjä. Ruiskutuksia ei päästy aina tekemään ajallaan ja hyvissä olosuhteissa, mikä heikensi myös ruiskutusten tehoa. Syysviljat ja nurmet sen sijaan pärjäsivät hyvin.

– Ensi kevään viljelysuunnitelmia tehdessä kannattaa panostaa erityisesti kasvinsuojeluun, tuotepäällikkö Anni Kymäläinen muistuttaa.

– Itämiskelpoisten siementen varasto voi yllättää keväällä mahdollisesta syysmuokkauksesta ja glyfosaattiruiskutuksesta huolimatta. Monimuotoisen rikka­kasvivalikoiman torjuntaan on otettava koko arsenaali viljelytoimista laajatehoisiin aineisiin, Kymäläinen painottaa.
 

Uutuuksia viljalajikkeissa

K-viljelyohjelman kauravalikoimaan on tullut kaksi kovaa uutta tulokasta. Aikainen ja satoisa, pitkä ja vahvakortinen Avetron sopii laajalle viljelyalueelle. Suuri ja tasakoinen, ohutkuorinen jyvä käy rehun lisäksi myös elintarvikekäyttöön. Avanti puolestaan on erittäin satoisa ja lujakortinen. Se on virallisissa lajikekokeissa peitonnut pitkään myöhäisiä kauroja hallinneen Belindan sadossa 10-prosenttisesti ollen parempi myös korren ja jyväominaisuuksien suhteen.

Ohrissa monitahoinen Trym on jo ehditty nimetä "Pohjanmaan helmeksi". Se on aikainen ja satoisa sekä rengaslaikun kestävä. Se sietää myös happamuutta ja viihtyy hyvin 3. ja 4. viljelyvyöhykkeellä.

Nurmikasvien siemenissä K-maatalous tekee nyt yhteistyötä Vihervakka Oy:n kanssa. Se mahdollistaa monipuolisten valmiiden seosten lisäksi myös ajoissa tehtävät asiakaskohtaiset siemenseokset. Erän on oltava vähintään 600 kilon lava tai suursäkki. 

Kivenkeruukoneuutuus saa kolmen tähden arvion

Elho Scorpio 550 kivenkeruukone on Elhon kattavan nurmenkorjuuketjun ensimmäinen lenkki. – Kivet ovat ainainen riski sekä säilörehun korjuukoneille että ruokintalaitteille. Scorpiossa kivenkeruukoneiden tukkeentumisen tuomat ongelmat on pystytty hyvin pitkälle ratkaisemaan, Johan Löfbacka Elholta vakuuttaa. Ratkaisun avaimet ovat hydraulisessa voimansiirrossa, älykkäissä mekaanisissa ratkaisuissa ja oivalluksista hydraulisten automaattisäätöjen toteutuksessa. Nostimen akselilla on vetomoottori molemmissa päissä, ja niiden jatkona karhotinmoottorit molemmin puolin. Järjestely tasaa tehokkaasti karhotuksen kuormitusvaihteluja. Pyörityksen vaatima paine korjaa nostimen työ­syvyyttä tasaussylinterin kautta automaattisesti. Työalueita on kaksi, valinta ja asteikot näkyvät nostimen yläpuolella olevan sylinterin asennosta. Vetoaisa on pituussuunnassa liukuva. Vetovoima kohdistuu sylinterille, joka antaa törmäystilanteessa periksi ja nostaa samalla nostinta ylös. Nostimen piikit on kiinnitetty kumijousin akseliin. Viisto asento antaa joustossa lisätilaa, piikit nostavat kiviä kohti säiliötä rikkoontumatta. Seularaudat (40 millimetrin väli) joustavat takapäästä, mikä vähentää kivien kiilautumista rautojen väliin. Tukosten selvittämiseksi sekä karhottimia että syöttöjärjestelmää voidaan vapaasti peruuttaa. Hydrauliikka ei myöskään vaurioidu tukoksista. Järjestelmä ei kaipaa sähköä. Hydrauliikan tuottotarve noin 85 l/min.

Ohuempi käärintäkalvo riittää pitemmälle

RaniWrap Xtra on uudella valmistustekniikalla parhaista materiaaleista tehty perinteistä ohuempi käärintäkalvo. Tutun kokoiseen rullaan mahtuu 200 metriä enemmän kalvoa. Sopii erityisesti uudempiin paalaimiin ja nuorena korjatulle rehulle. Ei sovellu kanttipaalien käärintään eikä korsiintuneen heinän käärintään.

Maittava jyväsyötti jyrsijöille

Trinol-jyväsyötit on uusi, entistä maittavampi jyrsijöiden torjunta-aine. Se on pakattu 50 gramman annospusseihin käytön helpottamiseksi. Myyntipakkaukset ovat 0,25 ja 2 kilogramman pahvilaatikko sekä 4 kilogramman ämpäri. Tehoaine on bromadioloni. Torjunta-aine sisältää myös karvasainetta. Turvalliseen käyttöön suositellaan lukittavia Trinol-syöttilaatikoita. Myös perinteiset Ratimor-syöttipalat löytyvät nyt K-maatalouksista 2,5 kg:n pakkauksissa. MachineCam on langaton HD-kuvalaadun kamerajärjestelmä työkoneisiin. Näytön kirkkaus riittää myös kirkkaassa auringonpaisteessa. Näyttö voidaan jakaa kahdelle kameralle, kaikkiaan kameroita voi olla neljä.

Vasikat kuntoon

Vasikoiden vasta-aineiden saanti terni­maidosta voi olla heikentynyt monesta syystä. Elintärkeiden vasta-aineiden saantia voi varmistaa lisäämällä ensimmäiseen ternimaitoannokseen annospussin Colostrin-valmistetta. Se sisältää vasta-aineita, seleeniä, vitamiineja ja probiootteja. 10 pussin pakkaus on 29,95 euroa.

Vasikoiden siirtojen ja riskivaiheiden aikaista vasikkaripulia voi puolestaan ehkäistä Curavit-elektrolyytti- ja glukoosivalmisteella, jolla voi myös vähentää antibioottihoitoa vaativia tapauksia. Viiden kg:n ämpäri on 59 euroa.

Uusi perusäes Potilalta

Potila Classic Plus -äessarja kasvaa viisi- ja kuusimetrisestä seitsemään metriin. Maxer 11x45 piikit kuudella akselilla yhdeksän senttimetrin jaolla tekevät rakenteesta avaran. Sopii erityisesti kevyille ja keskiraskaille maille. Kokemusten mukaan selviytyy mallikkaasti myös kynnettyjen nurmien muokkauksesta. Joustoetulata ja jälkihara ovat vakiona, ja varpajyrä saatavana. Teliakselistot 250/65-14,6 pyörin. Nostokorkeutta on säädetty niin, että se kuljetuksissa nousee 36 senttimetriä.
 

Tehoa karhotukseen

Elho V-Twin 950 S -vinokelakarhotin vastaa yhä tehokkaampien karhottimien kysyntään. Periaate on sama kuin aiemmassa lippulaivassa 750, mutta toteutus uusi. Korien halkaisijaa on kasvatettu, millä päästään pitempään heittomatkaan. Työleveys on portaattomasti säädettävissä 9,5–4,5 metriin, kahon leveys 1,3–2,2 metriin.

Hydro-Balance kevennys pitää korit hallinnassa, työkorkeus säädetään tarkasti korien takana olevilla kolmella veivisäätöisellä kannatuspyörällä. Karhotinkorit nousevat 75 senttimetriä, jolloin päästään esimerkiksi karheiden yli. Karhotin voidaan ohjata kulkemaan myös jommallakummalla sivulla, jolloin syntyvä karhe saadaan uuteen paikkaan.

Hydrauliikasta tarvitaan korien pyöritykseen 35 l/min tuotto ja vapaa paluu. Muille toiminnoille tarvitaan kaksi kaksitoimista ja yksi yksitoiminen liitäntä.

Lavavaihtoehdot 15 tonnin Tuhtiin

Weckman Steel laajentaa samaa alustaa erilaisilla lavoilla hyödyntävää valikoimaansa 15 tonnin Tuhti WS 150 vaunulla. Alustassa on putkipalkkirunko ja 22,5" pyörät. Vakiorengas on 550, saatavilla myös 620 vyörenkailla. Jarrut ovat vakiona. Lavoista perinteinen irto­laitainen lisä- ja korokelaidoilla (20,6 m³). Kiinteälaitaiset sekä matalana (WS 150 M) maansiirtoon, että korkeana 18 m³ tilavuudella (WS 150 K). Käyttökohteita voidaan laajentaa vilja- ja tuorerehukaseteilla. Rehukasetin kanssa korkealaitaisesta mallista saadaan 30 m³ rehuvaunu.

Myös värivaihtoehdot ovat mahdollisia kiinteä­lataisissa malleissa. Claasin vihreäksi sonnustautunut ja suomalaisen sininen Tuhti on tästä esimerkkeinä.

Multivan koukku

Multiva esitteli KoneAgriassa uuden Hooksystem-koukkulavakonseptin. Konseptin perusosa on runko, johon saadaan lavoja eri käyttötarkoituksiin. Ensiesittelyssä oli 18 tonnin koukkuvaihtolava-alusta. Runkojen osalta mallisto tulee laajenemaan eri kantavuusluokkiin. Myös alustan jatkoksi tulevat lavat esitellään myöhemmin. Järjestelmä sopii normaaliin koukkuvaihtolavastandardiin. Kipattavaksi sopivat 5,3–6-metriset lavat.

Koukkumekanismia hallitaan kolmella tavallisella kaksitoimisella hydraulilohkolla. Juha Erkkilä Dometalilta kertoo, että vain valot toimivat sähköllä vaunussa. Huoltovapaus ja luotettavuus kallistivat ratkaisun selkeästi puhtaan hydrauliikan puolelle.

Yhdellä venttiilillä valitaan, kipataanko vai vaihdetaanko lavaa. Toisella hallitaan kippi-/lavanvetosylinteriä ja kolmannella käytetään koukun kääntöä. Osa toiminnoista on ketjutettu, jolloin enempää venttiileitä ei tarvita. Kippiasennossa kolmannen venttiilin tuotto voidaan ohjata vaunun taakse tuoduille ulkopuolisille pikaliittimille, esimerkiksi vaihtolavan takalaidan hallintaan. Öljyn tarve lavan vaihdossa on 23 litraa.

Taittuvan koukun ansiosta lava saadaan vedettyä mahdollisimman loivassa kulmassa kyytiin. Ylösvetokulman merkitys tulee esiin muun muassa täysien kuormien ja koneiden siirtojen yhteydessä.

Multiva HookSystem voidaan varustaa jopa 710/45-22,5 renkailla. Niiden kantavuus riittää pellon lisäksi myös liikennetraktoreiden 50 km/h tienopeuteen.

Muutokset maataloudessa heijastuvat väistämättä myös sitä palvelevaan kauppaan ja teollisuuteen. Mitkä asiat tällä hetkellä ovat korostuneet maatalouskonemarkkinoilla valmistajan vinkkelistä katsottuna?

– Tilat ovat kasvaneet ja koneille asetetaan entistä kovemmat vaatimukset, sanoo Dometal Oy:n toimitusjohtaja Mikko Mäkimattila.

– Koneen kokonaistaloudellisuutta arvioidaan erittäin tarkasti. Työsaavutuksen lisäksi mukaan tulevat tiukasti myös kustannukset, kuten polttoaineen kulutus sekä huoltokulut.

Hivenet ja rikat

Mangaaninpuutos oli yleinen vaiva sateisen ja kylmän kesän aikana. YaraVita Mancozin sopii mangaanin, kuparin ja sinkin puutosten korjaamiseen. Hyvän formulaatin ja juoksevuutensa ansiosta se sopii hyvin myös tankkiseoksiin. Mancozinia voidaan käyttää myös luomuviljelyssä. Mustang Forte on kolmen tehoaineen laajatehoinen yhdistelmä­valmiste. Se tehoaa hankaliinkin rikkakasveihin, kuten sauna­kukkaan, ohdakkeeseen ja valvattiin. Se toimii myös tavallista alhaisemmissa lämpötiloissa, jo +5 asteesta alkaen.

Viljelyohjelman parhaat reseptit rikkakasvien torjuntaan

Mustang Forte

 • Kolmen tehoaineen yhdistelmä nujertaa vaikeatkin rikkakasvit: saunakukka, ohdake, valvatti, orvokki, ruiskaunokki
 • Tehoaa jo + 5° C lämpötilasta alkaen
 • Kevät- ja syysviljoille

Broadway

 • Heinämäisten ja leveälehtisten rikkakasvien torjuntaan vehnä- ja ruispelloilla
 • Hyvä teho hukkakauraan, saunakukkaan ja mataraan

Roundup Max

 • Laatua ja varmuutta juolavehnän torjuntaan
 • Markkinoiden vahvin glyfosaatti, joka tehoaa myös syksyn epäedullisissa olosuhteissa
 • Raemaisena helppo käyttää ja säilyttää, pakkanenkaan ei haittaa varastointia

YaraVita

 • Mancozin Mangaanipitoinen moniravinne, sisältää mangaania, kuparia ja sinkkiä
 • Laadukas formulaatti tekee valmisteesta juoksevan ja helppokäyttöisen
 • Soveltuu myös luomutuotantoon
 • Hyvät tankkiseosmahdollisuudet

Multiva TRM10-maansiirtovaunu

Multiva TRM 10 on Dometalin edullisten punaisten maansiirto­vaunujen uusin tulokas. Se noudattaa isompien TRM 16 ja 13 ratkaisuja. Lava on saman levyinen (238 cm) ja korkuinen (70 cm) kuin isoveljissä, mutta 40 senttimetriä TRM 13:a lyhyempi (400 cm). Hydraulinen takalaita on vakiovaruste. Korokekasetti on saatavilla myös pesueen pikkuveljeen. Vakiolaidoilla tilavuus on 6,7 m³. Korokkeella vaunu kasvaa 13,5 kuutioon. Näppärä vaunu sopii mainiosti maatilojen yleiskäyttöön. Samalla vaunulla sujuvat mainiosti niin maansiirtoajot kuin viljan siirrot. Renkaat 400/60-15,5. Kantavuus 10 tonnia.

Vaunu on suunniteltu vahvaksi ja robotilla täsmällisesti hitsattavaksi. Materiaalien huolellisen valinnan, kuten pohjalevynä käytettävän Strenx 650-suurlujuusteräksen ja modernin valmistustekniikan ansiosta huippuluokan vaunu on pystytty tekemään tehokkaasti. Raepuhallus ennen maalausta parantaa maalauksen laatua entisestään. Lopputuloksena kotimaisen Multiva TRM 10:n hinta on puristettu 7 990 euroon.

Uudistuksia Optima T800 -äesmallissa

 • Multiva Optima T800-tehoäkeiden pääty­profiili vaihtuu putkipalkista astetta jäykempään taivutettuun levyprofiiliin.
 • Akseliputket saadaan hitsattua levyyn entistäkin tukevammin.
 • Rungot hitsataan robotilla. Latasylintereitä on kasvatettu, mikä lisää äkeen muokkausominaisuuksia äärimmäisissä muokkaustilanteissa.
 • Uutena käyttäjää helpottavana vakio­varusteena aisalle on ilmestynyt työkalut siistissä telineessä.

JF VM jakaa taitavasti ja kestää

Rehunjako JF VM seosrehuvaunulla saa uusia ulottuvuuksia. X-cross-purkukuljetin siirtyy suorana poikittain 0,3 metriin. Lisää siirtämällä kuljettimen päästä noin metrin pätkä taittuu ylös. Purku, sivusiirto ja korkeuden säätö toimivat yhdellä kuljettimella molemmin puolin vaunua. Vaunun leveys säilyy 2,45 metrissä.

Uutta ovat myös pystyruuvin reunaan saatavat rst-kulutuslevyt. JF MIX+ parantaa sekoitustehoa ruuvin kestoa, erityisesti karkeita kuitupitoisia seoksia valmistettaessa.

Oikukas kevät nosti kylvö- ja muokkauskoneet kartalle

Kylvö- ja maanmuokkausratkaisut kiinnostivat maatalousyrittäjiä viime kevään olosuhteiden jäljiltä. Katsojia keräsi esimerkiksi He-Van He-Van Combi-Tiller MK II -jankkuri (ylh.). Tumen osastolla esitelty kilpailumenestyjä Nova Combi (oik.) on yleiskylvölannoitin, joka sopii kaikille viljelymenetelmille ja maalajeille. Kone käy suorakylvöön, minimimuokattuun sekä perinteiseen kylvöön.

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita