K-maatalous testaa uutuuslajikkeet Hauhon koetilalla

02.11.2015 // Marjo Serenius

Uutuuslajikkeita tulee K-maatalouden kautta markkinoille vuosittain noin viisi kappaletta. Vaikka valinta perustuukin pitkälti tilastomatematiikkaan, niin valinta helpottuu, jos mukana on sopivasti vaihtelevia kasvuolosuhteita ja hitunen onnea.

K-maatalous testaa yhteis­työkumppaneidensa jalosteita useita vuosia ennen kuin niitä haetaan kansalliselle lajikelistalle tai otetaan siemenlisäykseen Suomessa. K-maatalouden koetila sijaitsee Hauholla, joka on aikanaan valittu edustamaan koko Suomea. Totuus on, että lajikkeiden viljelyvarmuudesta ei saada luotettavaa tietoa yksin Hauhon kokeiden perusteella, minkä vuoksi niitä testataan myös NSL:n koeasemalla Västankvarnissa sekä LUKEn asemilla Ylistarossa, Ruukissa, Sotkamossa ja Maaningalla. 

Tätä ennen jalostajat ovat testanneet lajikkeitaan jo useita vuosia ennen kuin ne tulevat K-maatalouden kokeisiin. Tulosyhdistelmä usealta koepaikalta ja vuosilta antaa aika hyvän kuvan lajikkeen soveltuvuudesta viljelyyn. Parhaat lajikkeet päätyvät virallisiin kokeisiin, ja jos tulokset ovat hyviä, ne haetaan lajikelistalle. Joskus onnekkaalla sattumallakin on osuutensa.

 

Trym, ”Pohojanmaan Helmi” 

K-maatalous testaa Ylistarossa ­LUKEn koeasemalla vuosittain useita lajikkeita. Sijainniltaan ­Ylistaro edustaa vahvasti muun muassa ohraa käyttävän teollisuuden ostoaluetta ja maatiloja. Lisäksi sieltä löytyy peltolohkoja, joissa esiintyy sopivasti kasvitauteja. 

Kesällä vuonna 2010 olin koe­paikkakierroksella K-maatalouden viljapäällikön Mauri Koivulan kanssa. Kiertämämme ohraruudut olivat tautisia ja täynnä etenkin rengaslaikun oireita, kunnes kohdalle sattui yksi täysin terve ja vihreä ruutu. Ruutulapussa oli tunnisteena onneksi meidän lajikkeemme numero, ja se laitettiin ylös. Virallisten kokeiden tuloksia odotettiin sormet ristissä, ja ne vain vahvistivat Trymin valintaa uutuuslajikkeeksi. 

Kokeet osoittivat Trymin olevan aikainen ja happamuuden kestävä, kuten toinen vanhemmistaan Tiril ja lisäksi satoisa. Näillä perusteilla Trym haettiin lajikeluetteloon, johon se pääsi vuonna 2014. Trym on nyt siementuotannossa ja saatavana K-maatalouskaupoista.

 

Avetron, ”Pohjoisen mahtikaura”

LUKEn Ruukin koeasema puolestaan edustaa sijainniltaan pohjoista viljelyaluetta. Eivätkä suinkaan kaikki virallisella lajikelistalla olevat viljalajikkeet ole viljelykelpoisia Ruukin korkeudella. Niinpä se soveltuukin hyvin aikaisuuden määrittämiseen. 

Monena vuonna kevätkylvöt ovat venyneet Ruukissa kesäkuun alkuun ja syksyä ovat saattaneet vaikeuttaa runsaat sateet, kuten tänäkin vuonna. Myös maalajit ovat eloperäisempiä kuin Hauholla. Vuoden 2012 syksy oli myös sateinen. Monta koeruutua jäi puimatta laon ja sateiden takia, mutta se ei toisaalta harmittanut. Tuona syksynä Avetron valikoitui joukosta korrenlujuutensa ja jyvän laatunsa ansiosta. 

Hankalat säät eivät siis välttämättä ole lajiketestauksen kannalta huonoja. Tavoitteena on kuitenkin löytää riittävän aikaisia lajikkeita juuri tällaisten vuosien varalle. 

Avetron on haettu lajikeluetteloon vuonna 2014 ja on nyt siemenlisäyksessä. Sen suhteen on suuria odotuksia, että se täyttäisi niin karjatilojen kuin vienninkin tarpeita nimenomaan pohjoisilla kauran viljelyalueilla.

 

Avetron-oraita keskellä. Avetronin suhteen on suuria odotuksia.

 

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita