Joustavaa viljan varastointia Mepu Twister -tuuletussiiloilla

21.01.2015 // Hannu Koivisto

Mepu Twister -tuuletussiilot tarjoavat mielenkiintoisen vaihtoehdon Suomen vaihteleviin sadonkorjuuolosuhteisiin.

Vielä muutamia vuosia sitten viljan varastointiin oli tarjolla pääasiassa pyöreitä peltisiiloja ja peltielementtisiiloja. Viljaa varastoitiin ties missä laareissa.

Viljan varastointi ei ole yhdentekevä asia. Oikein tehty varastointi varmistaa sadon laadun ja säilyvyyden ja pitää haittaeläimet loitolla.  

 

Kuivaa ja varastoi huolella

Vilja pitää kuivata oikein ja riittävän kuivaksi. Pilaantuminen aiheutuu mikrobitoiminnasta, entsyymitoiminnasta ja hengityksestä. Viljan pitää olla varastoitaessa riittävän kuivaa, jotta kosteus, mikrobien ravinto, saadaan pidettyä aisoissa.

Säilyvyyteen vaikuttaa olennaisesti kuivatun ja kuuman massan jäähdytys. Jos viljaa ei ole jäähdytetty kunnolla, kuivakin massa voi homehtua. Juuri jäähdytys laiminlyödään useimmiten kiirettä syyttäen. 

Jos vilja siirretään heti kuivauksen jälkeen tuulettuvaan siiloon, se jäähtyy varmasti ajan kanssa. Jos kuivurin lämpöä ei tarvitse ajaa jäähdytyksen ajaksi alas, kuivaaminen on huomattavasti tehokkaampaa. Kuivuriuunin jäähdyttäminen vie aikaa, samoin sen uudelleen kuumentaminen.

Tuulettava siilo toimii kuivatun viljan jäähdyttäjänä erinomaisesti. Kuivurin kapasiteetti saadaan hyödynnettyä tehokkaammin, kun jäähdytystaukoja ei tarvitse pitää.

Tuulettuva siilo voi olla vaihtoehto myös kuivurin koon kasvattamiselle, kun tehoja saadaan lisää.  

Markku Puska, Janne Matintalo ja Jaakko Kortesmäki ovat yhdessä suunnitelleet viimeisen kokonaisuuden viljan käsittelyyn ja varastointiin.

 

Suoraan tuulettumaan puinnin jäljiltä 

Sateinen syksy tulee aina silloin tällöin yhtä varmasti kuin yön jälkeen päivä. Sateisena syksynä peltoon pilaantuva sato on korjattava nopeasti. Kiire aiheuttaa ruuhkaa kuivurille.

Jos viljan kosteus on 20 prosenttia, sen pilaantuminen alkaa kahden vuorokauden sisällä. 25 prosentin kosteuden vilja on saatava kuivuriin vuorokauden sisällä ja 30 prosenttia kostea vilja on saatava kuivuriin jo 12 tunnin sisällä.

Puitu vilja kipataan laatalle, jonka reunoilla on siiloelementit. Tavara lykitään kuormaajalla kuivurin kaatosuppiloon. Laatta viertää poispäin kuivurista, jolloin vesi ei jää makaamaan laatalle.

Märän viljan kuivausajat venyvät, ja puidussa viljassa alkaa pilaantuminen. Jos siilo on varustettu puhalluslaitteilla, vilja voidaan varastoida suoraan puinnin jäljiltä tuulettumaan. 

Tuulettuvaa siiloa voidaan hyödyntää ennen ja jälkeen kuivauksen. Lisäksi se toimii varastosiilona. 

Viljan laatua kannattaa seurata myös varastoinnin aikana pitkin vuotta. Joskus voi olla tarpeen tuulettaa siiloa kesken varastokauden. Vaikka viljamassa toimii lämmöneristeenä ja lämpötilavaihteluiden tasaajana, siiloon saattaa kertyä kondenssikosteutta.

 

Sikana Oy satsaa sadonkäsittelyyn

Jaakko Kortesmäen ja Markku Puskan 3 000 lihasian sikala ja broilerkasvattamo Sikana Oy käyttää viljaa runsaasti. Kummallakin miehellä on omalla tilallaan myös eläimiä: Kortesmäellä broilereita, Puskalla sikoja. Viljaa kuivataan ja varastoidaan kolmen tilan tarpeisiin reilu pari miljoonaa kiloa.

Vuoden 2007 jälkeen viljan kuivausta ja varastointia on kehitetty koko ajan. Tilalla on käytössä viljan varastointiin ilmakuivaava siilo, varastosiilo ja ilmatiivis siilo. 

Uusimpana hankittiin kaksi Mepu Twister -siiloa. Toiseen Twisteriin siirretään puitu vilja tuulettumaan, toista Twisteriä käytetään jäähdytyssiilona. Joskus molempia Twistereitä käytetään tuoreen viljan vastaanottoon. Viimeiset viljat varastoidaan lopuksi kumpaankin Twisteriin.

Kuivuriksi hankittiin 420 hehtoinen Mepu RCW.

Mepu Twisterin tyhjennys toimii. Jyrkkä pohjakartio tyhjenee kerralla.

 

Miksi Mepu RCW?

– Hankimme Mepun kuivurin, koska Mepun Janne Matintalo oli niin innokas myyjä, kaverukset vitsailevat. 

– Itse asiassa kaikki varaosat ja rakennusaikaiset tarvikkeet löytyvät Yläneeltä, kotimaasta, Kortesmäki perustelee.

Mepu RCW seisoo Ilmajokisella tilalla taivasalla. Se on niin sanottu Stand-Alone-kuivuri. 

– Jos katsoo kuivurin rakennetta tarkemmin, niin esimerkiksi kaikki pokkaukset on tehty alaspäin, jolloin vesi valuu pois, Puska jatkaa. 

Yhtenä tärkeimmistä yksityiskohdista miesten mielestä on ilman sisääntulo kuivuriin. Imuilma tulee Mepuun poikkeuksellisesti keskeltä, jolloin viljamassa toimii eristeenä, eikä kuivurin eristämiselle ole niin suurta tarvetta.

Kokonaisuus oli kuitenkin tärkeää. Koska kuljettimet olivat jo aiemmin Mepun toimittamia, niitä käytettiin nytkin. Eri merkkien kuljettimien yhdisteleminen on hankalaa. 

Kokonaistaloudellisuus ratkaisi hankinnan Mepun eduksi.

Stokerista tuodaan kuivauslämpö lämmönvaihtimelle. Biopannu pitää kuivauslämmöt korkealla kylmälläkin.

 

Kartiopohjasiilolla omat vahvuutensa

Amerikkalaisvalmisteisia AGI-konsernin valmistamia Twister-siiloja on kolmea eri tyyppiä. Sikana Oy:n käytössä ovat kartiopohjasiilot, jotka ovat edullisia ja nopeita asentaa. Niiden paikkaa voidaan myös vaihtaa. 

Lisäksi Twisteristä löytyy tasapohjainen ilmapohjasiilo ja perinteinen betonikartiosiilo. 

Kortesmäki ja Puska päätyivät kartiopohjasiiloon siitä syytä, että kuljettimet voitiin asentaa maan pinnalle. 

– Betonin sisään upottaminen toisi jossain vaiheessa ongelmia.

Keskipakopuhallin antaa ilmalle riittävästi vauhtia ja painetta. Pohjakartiossa on helppokäyttöinen tarkistusluukku.

 

Helppoa viljansiirtoa

Twisterin valttina voi pitää sen monipuolisuutta. Koko viljankäsittelyketjun sieluna toimivia tuuletussiiloja voidaan hyödyntää moneen tarkoitukseen. Ne toimivat puskureina, mikä antaa joustavuutta koko viljankäsittelyyn kiireisenä puintisesonkina.

Toinen Twistereiden suuri etu on siinä, että ne tyhjentyvät täysin. 

– Viimeiset nokareet lähtevät kopauttamalla pois, Janne Matintalo Mepulta kertoo. 

Matintalo on ollut koko hankintaprosessin ajan tiiviissä yhteistyössä Kortesmäen ja Puskan kanssa. Kun viljansiirron logiikkaa piirretään ruutupaperille, kaikki kolme seuraavat tiiviisti kynän krahinaa.

Kartipohjaiset siilot on seitsemänkerroksisia. Tilavuus on kummassakin 302 kuutiota. 

Mepu Twisterin erikoisuus on 40 asteen kulmaan tehty pohjakartio. Jyrkkä kartio painoi vaaka­kupissa paljon hankintaa suunniteltaessa. ­Periaatteessa märkä vilja valuu loivemmassakin kartiossa, mutta käytäntö ei ole aina teorian kanssa sama asia.

Siilon sisällä on hylsymäinen raketti, johon ilma puhalletaan keskipakopuhaltimella. Ilma purkautuu joka puolelta viljamassaan. Siiloa tyhjennettäessä ilmavirta purkautuu pääosin pohjaluukusta. Tämä varmistaa viljan liikkeellelähdön ja tasaisen kulun. 

Viljansiirto on toteutettu Sikanalla siten, että miltei kaikista siiloista voidaan siirtää tavaraa ristiin rastiin. Poikkeuksena on ilmatiivis siilo, josta vilja lähtee aina vain yhteen suuntaan, sikalaan.  

Kuljettimien toimintaa ohjataan yleensä kosketusnäytöstä, mutta etäkäyttömahdollisuus kännykällä tai sikalan tietokoneella on vähentänyt rutkasti kuivurilla käyntejä. Puintiaikaa rauhoittaa, kun tilannetta kuivurilla pystyy seuraamaan mistä tahansa, vaikka puimurin hytistä.   

Kuivurissa on kaksi elevaattoria. Toisella elevaattorilla kierrätetään ja tyhjätään kuivaajaa, toisella täytetään ja siirretään kuivauksen aikana.

Viljaa siirretään siiloista toisiin yleensä suuria määriä, usean kuukauden tarpeen verran. Kun hommaan kerran ryhdytään, yhtä asiaa tehdään tehokkaasti. 

– Jos nyt jotain tekisin toisin, hankkisimme vielä suuremmat elevaattorit, Puska pähkäilee. 

Usean vuoden aikana ”hifistelty” viljankäsittely on nyt saavuttanut Sikana Oy:ssa lakipisteensä. Kaikki toimii nyt niin kuin nykyaikaisen viljankäsittelyn pitääkin, nopeasti ja luotettavasti.

Mepu Twister -siilot

  • Siilojen halkaisijat 4,2–13,6 metriä
  • Tilavuuksia tarjolla 55–1 859 kuutiossa
  • Kolme pohjaratkaisua: tuulettuva tasalattiaversio, betonikartiopohjasiilo ja tuulettuva teräskartiosiilo.
  • Useita tyhjennysvaihtoehtoja
  • Valmistus Kanadassa

 

Uusin lehti

Lue verkkolehti

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita