Hyvien yllätysten Claas Cargos 9600 -kombivaunu

02.11.2015 // Jussi Mustikkamaa

Alajärvellä silppurivaunu vaihtui Claas Cargos 9600 -kombivaunuun, joka on noukinvaunun ja kuljetusvaunun yhdistelmä. Uusi laite osoitti tänä kesänä tehokkuutensa ja nopeutensa. Markus Puoliväli on hankintaansa enemmän kuin tyytyväinen. 

Kombivaunu on noukinvaununa toimiva monitoimivaunu, jonne pystyy ajamaan pellolta heinää itsekulkevilla tarkkuussilppureilla. Vaunusta voi poistaa noukinpään, jolloin se toimii esimerkiksi talvella hakkeen ajossa kuljetusvaununa. Claas Cargos osoitti tänä kesänä tehokkuutensa tuorerehun keräämisessä.

– Noukinpään terät tekevät heinästä silppua, joka menee esikuivattuna tuorerehuna rehutorneihin, alajärveläinen viljelijä Markus Puoliväli kertoo.

Kevätsadon aikana uusi laite kellotettiin pellolla ja vaunu ajettiin täyteen kuudessa minuutissa. 

– Se oli nopea. Vauhtikin oli pellolla nopea, ajoimme kymmenen kilometriä tunnissa. 

Claas Cargos 9600 -vaunuun mahtuu sullontaominaisuuden vuoksi kerralla heinät noin hehtaarista puoleentoista hehtaariin. Se on lähes kolminkertainen määrä aikaisempaan laitteeseen nähden, mikä tarkoittaa sitä, että työaikaa ei nyt kulu tien päällä ajamiseen niin paljon kuin ennen. 

 

Ison tilan tarpeisiin

Markus Puolivälin lypsykarjatilalla on 130 lypsävää lehmää ja nuori karja siihen päälle. Tarkoitus on kasvattaa tilaa edelleen. Eläinten rehu saadaan omilta pelloilta, joten logistiikan pitää toimia. Tuorerehun kevätsato pitää pystyä korjaamaan pellolta viikon aikana, ja kun pinta-alaa on 170 hehtaaria, niin kiirettä pitää. Claas Cargos 9600 ylitti viljelijän odotukset.

– Hieman oli ennakkoluuloja, mutta kyllä se yli odotusten toimi, tehokas vaunu, Markus Puoliväli toteaa tyytyväisenä.

Kyseisiä vaunuja ei Suomessa ole vielä montaa kappaletta, ja viime talvena Puoliväli kävi tutustumassa Torniossa Juha Lääkkölän käytössä olevaan laitteeseen.

– Juha totesi minulle, etteivät Keskon miehet tiedä kuinka hyvä laite tämä oikein on, ja se vakuutti minut, Puoliväli naurahtaa. 

Kesän käyttökokemus osoitti sen, että vaunu on käytössä erittäin hyvä, ja se vastasi tilan tarpeeseen yli odotusten.

 

Kova tuntivauhti ja hyvä laatu

Tuorerehun keräämisessä uusi vaunu osoitti nopeutensa, kun sillä pystyi keräämään heinät tunnissa neljän hehtaarin alueelta. Pullonkaula muodostui siilolle: sinne pystyy ajamaan korjattua heinää sisään neljän hehtaarin määrän tunnissa. 

– Tuolla vaunulla ajaa sen määrän helposti ­yksistään. 

Erityisen tyytyväinen Puoliväli on vaunun tekemään silpun laatuun, joka on tasaista 30 millimetrin luokkaa, kun teräväli on 40 milliä. 

– Pitkiä heiniä ei ole mukana juuri ollenkaan. 

Silpun pituudella on merkitystä siksi, että siirrettäessä rehua siilosta eläimille liian pitkä tuorerehu tukkii kuljetusjärjestelmät. 

– Liian pitkästä heinästä tulee ongelmia ja häly­tyksiä.

 

Helppo ottaa käyttöön

Claas Cargos 9600 on iso investointi, mutta Markus Puoliväli on hankintaansa tyytyväinen. Laite hankittiin kasvavan lypsykarjatilan kymmenen vuoden tarpeisiin. Vaunun käyttöönotto onnistui helposti.

– Keskolta tuli huoltoinsinööri kouluttamaan yhdeksi päiväksi, ja saimme käyttöön selkeät ohjekirjat. 

Vaunun ohjauspaneelinäyttö on traktorissa, ja ohjauspaneelin käyttö on yksinkertaista. Nappia painamalla valitaan tiellä ajaminen, pellolla työskentely tai lastin purkaminen. 

– Käyttö on yksinkertaisempaa kuin oletin, ja käytössä on myös automaattinen tukonpoisto.

 

Tekniset tiedot

  • Claasin kombivaunumalliston suurin 50 m³ DIN-lavatilavuudella.
  • PFS-sullonta lisää korjuutehoa ja tiivistää kuorman.
  • Claas Cargos 9600:n alusta on kolmi-akselinen.
  • Sulloja ja noukin voidaan irrottaa, jolloin pohjakuljetinvaunua voidaan käyttää monipuoliseen kuljettamiseen.

 

Arttu ja Markus Puoliväli ovat tyytyväisiä Claas Cargos 9600 -kombivaunuun, joka osoitti tänä kesänä työtehokkuuden perheen pelloilla. Uuteen vaunuun oli helppo oppia ja vaunu pelaa hyvin yhteen traktorin kanssa.

 

Uusin lehti

Lue verkkolehti

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita