Helppokäyttöinen Claas-paalainkäärin rehuntekoon

28.03.2015 // Matti Kallio

Claasin paalainkäärin on tarkkaan harkittu yhdistelmä oivia ratkaisuja kompaktissa paketissa.

Claasin uusi paalainkäärijä Rollant 455 RC Uniwrap on näyttänyt kyntensä MTY Aholan tilalla Pälkäneellä. Tilalla kasvaa 300 mullia, ja rehu korjataan kahteen kertaan noin sadalta hehtaarilta. Syksyisin paalataan olkea niin paljon kuin kelit sallivat.

Nykyinen on jo neljäs Claasin paalain tilalla. Rollant 355 Uniwrap vaihtui uuteen seitsemän vuotta sitten, ja 16 000 paalia on jo mittarissa.

Sekä paalaus että käärintä ovat sujuneet mainiosti. Uudet ominaisuudet helpottavat ja tehostavat paalausta selvästi, viljelijä Asko Ahola kertoo. Mekaniikka pelaa täsmällisesti ja automatiikka todella palvelee käyttäjää.

Paali putoaa kammiosta välipöydälle, joka nostaa ja kippaa paalin käärimelle.

 

Poimii ja nielee tehokkaasti

Noukkimella karhon painin on vaihtunut kammasta rulliin. Leveä, 2,1 m noukin poimii karheet siististi myös poikittain ajettaessa. Kavennusruuveissa riittää puhtia, ja ne pitävät pöydän nurkat tehokkaasti puhtaina.

Sullojan vastaterät on sijoitettu kahteen sarjaan. Hallintapaneelista voi milloin vain ottaa käyttöön 0, 12, 13 tai 25 terää. Täydellä setillä päästään 40 millimetrin teräväliin.

Sullojan pohjan automaattinen avaustoiminto ylikuormitus­tilanteissa saa Aholalta kiitokset. Rollant PRO -järjestelmä varoittaa ylikuormasta ensin näytöllä. Kuorman kasvaessa se avaa syöttökanavan pohjaa 30 milliä ja ilmoittaa tästä summerilla. Kasapään mentyä kone palaa normaalitilaan.

Paininrullilla varustettu noukin poimii karhot tasaisesti ­sulloimen kitaan. Ronskit kavennusruuvit ja sulloin­automatiikka ovat pitäneet tukokset loitolla.

 

– Se reagoi yllättäviin karhon vaihteluihin nopeasti ja tehokkaasti. Konetta ei ole saatu ajettua tukkoon.

Paalikoon säätö 1,25–1,35 metriä antaa mahdollisuuden optimoida paalikokoa tilanteen ja paalattavan tavaran mukaan. 

– Koon säätö on riittävä ja siitä on iso etu. Tiiveysautomatiikka pelaa matalilla hydrauliikan paineilla ja tasaisen varmasti kuin junan vessa, Ahola nauraa.

 

Ripeä käärintä

Claas Rollant 455 Uniwrapissä paalin poisto kammiosta käy 12 sekunnissa, jonka jälkeen paalaus voi jatkua. Paali saadaan käärittyä kuuteen kerrokseen 23 sekunnissa. Käärintä tiivistyspyörityksineen on aina valmis ennen seuraavaa paalia.

Levyjarru pitää käärintäkehän lepoasennossa täsmällisesti paikoillaan. 

– Muovi pysyy myös siirtoajossa tiukkana pitimissä ja aloitukset sujuvat varmasti, Ahola toteaa.

Muovirullien säilytyskaapit ovat osa varmaa käärintää. Kyytiin sopii kuusi rullaa pystyyn molemmille puolille. Vesitiiviit kaapit kallistuvat hydraulisesti sivulle, jolloin painavat rullat laskevat työskentely­tasolle.

– Muovia mahtuu mukaan riittävästi. Rullat pysyvät puhtaina ja kuivina eivätkä kolhiinnu kyydissä, Ahola pohtii.

Myös rullien vaihto on sujuvaa. Automatiikka osaa jatkaa kietomista yhdellä rullalla ja jatkaa muovin loppuessa keskeytyneen käärinnän valmiiksi.

Sujuvan paalaamisen varmistaa hyvä näkyvyys. Silmä ja ohjaimen tiedot vahvistavat toisiaan reaaliajassa.

Claas Rollant 455 Uniwrap on selvästi traktoria matalampi. Isot renkaat ja matala painopiste tekevät siitä vakaan maantiellä ja ketterän pellolla. Pinnalla paalain on pysynyt ongelmitta.

Voimansiirrossa käytetään tuhannen kierroksen voimanottoa. Järeä voimansiirto ja koko paalain käyvät tasaisesti, lähes äänettömästi.

– Hiljaisuus kruunaa miellyttävän käyttökokemuksen, Asko ja veljensä Veikko Ahola toteavat.

Claas Communicator II kertoo selkeästi paa­laimen toiminnoista. Rutiinikäyttö, ­säädöt ja ase­tukset on helppo tehdä.

 

Tärkeimpänä omat säilörehut

Hyvä säilörehu on elintärkeä lihakarjatilan tilan toiminnalle, veljekset Veikko ja Asko Ahola painottavat.

– Rehu on tehtävä huolella ja ajallaan. Huonolaatuinen tai märkä ja jäätynyt rehu kostautuu monin verroin ruokinnan vaikeutumisena.

Omien töiden ajoituksen ja toimintavarmuuden vuoksi tilan koneilla ei juuri ole urakoitu ulkopuolisille.

Paalaus on todettu tilalla parhaaksi korjuutavaksi, sillä pellot ovat noin kymmenen kilometrin säteellä useammassa nipussa. Reilu esikuivaus ja paalaus 3,2 metriä niittomurskaimen jäljestä tiukkoihin paaleihin on tuottanut hyvää rehua. Säilöntään on käytetty biologisia aineita.

– Käärinnässä on käytetty kuudestä seitsemään kerrosta muovia. Vähemmästä näkyy korsia läpi, jolloin linnut nokkivat muovit rikki, Asko perustelee.

www.k-maatalous.fi

www.claas.fi/products

 

Uusin lehti

Lue verkkolehti

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita