Hauhon koetila – takana mielenkiintoinen kasvukausi

21.09.2015 // Marjo Serenius

Suomen kesä näytti monet kasvonsa Hauhon koetilalla. Uusilla VIP-päivillä päästiin puimaan kasvukauden ajankohtaisia asioita.

Vähälumisen talven jäljiltä povattiin aikaista kevättä, mutta eipä kevät alkanutkaan yhtä aikaisin kuin edellisenä vuonna. Ensimmäisille kylvöille päästiin niin sanotusti normaaliaikaan eli vapun aikoihin, joka oli lähes 1,5 viikkoa edellisvuotta myöhemmin. 

Toukotöitä jaksottivat kuurosateet, jotka paikoitellen olivat suorastaan kylväjien riesana. Samaa ei voi sanoa koetilan keväästä. Toukosateet kastelivat, mutta eivät vettäneet peltoja kylvökelvottomiksi, kuorettumis- tai liettymisvaivat olivat vähäisiä. Pellot myös kantoivat hyvin. Viimeiset kylvöt tehtiinkin toukokuun kolmannella viikolla, ja orastuminen lähti viileydestä huolimatta hyvin käyntiin. Kevään viileys antoi myös hyvän lähtökohdan kasvitaudeille, joiden oireita esiintyi runsaasti jo alkukasvukaudesta.

 

VIP-päivillä ajankohtaista asiaa

Koetilalla järjestettiin tänä vuonna kauppakohtaisia VIP-päiviä aiempina vuosina tutuksi tulleen Viljely­ohjelmapäivän sijaan. Kesäkuun alkuun ajoittuneet VIP-päivät saivat liikkeelle lähes 400 aktiivista viljelijää usean eri kaupan alueelta. 

VIP-tilaisuuksissa esille nousivat muun muassa viileästä keväästä johtuvat mangaaninpuutosoireet ja lehtilaikkutaudit, joihin tarjottiin ratkaisuja viljelyohjelmaresepteistä. Esillä olivat myös erinomaisesti talvehtineet syyskylvöiset kasvit, joista vierailijoita kiinnosti etenkin syysohra ja Clearfield-syysrapsilajikkeet. 

Ajankohdan muuttuminen heinäkuun lopusta kesäkuun alkuun nosti esille enemmän ajankohtaisia asioita ja toimia, joilla voitiin vaikuttaa satoihin jo kuluvan kasvukauden aikana. Erikoisuutena oli nurmituottajille suunnattu päivä, jossa oli esillä muun muassa nurmi­seoksia, siementuotantoa ja kasvinsuojelua.

Kuiva vuosi

Koetilan pellot kärsivät kuivuudesta toukokuun lopusta eteenpäin. Viime vuoteen nähden kasvukauden sademäärät olivat merkittävästi alhaisempia kesä-
heinäkuun aikana, mutta elokuussakin oltiin vielä 60 millimetriä jäljessä. Kasvukauden viileys helpotti hiukan tilannetta, ja satoennusteet olivat lupaavia.

Useampana vuonna koetilalla on aloitettu nurminadan tai syysrypsin puinnit jo heinäkuun puolella ja aikaisimmat ohratkin heti elokuun alussa. Tänä vuonna ensimmäiset puinnit alkoivat noin kaksi viikkoa myöhemmin. 

Osa kauroista ja kevätvehnistä näytti kukkivan vielä heinäkuun lopulla, samoin apilan kukinnan alku tuntui pitkittyvän loputtomiin. Elokuun alussa arvuuteltiinkin puintien ajoittumista ja sitä, ehditäänkö kaikki ylipäänsä puimaan ajoissa. Koulujen alkaessa tulivat lopulta hellivät helteet, ja lämpö olikin viljoille todella tarpeen. Kuivuus ei tosin helpottanut koetilalla. Elokuussa lämpösumma oli noin kymmenen päivää jäljessä pitkän ajan keskiarvoa, mutta edellisestä vuodesta jopa 2–3 viikkoa.

 

Uutuuksia

Kesä oli jälleen mielenkiintoinen uutuuksineen. Kokeissa oli niin uutuuslajikkeita kuin kasvinsuojelu­aineita sekä viljelyohjelmareseptejä. Ruutumäärä on kasvanut entisestään. Syksyinen Clamox-ruiskutus, joka sai viranomaistenkin hyväksynnän, näytti toimivan erinomaisesti uusilla CL-syysrapsilajikkeilla. 

Syysrikkatorjunta säästää keväältä sopivan ajankohdan kyttäämisen ja näyttää pitävän pellon puhtaana. Syyskylvöisistä myös syysohra Matros kiinnosti, ja se olikin menestynyt hyvin niin koeviljelijöillä kuin koeasemilla Hauholla, Västankvarnissa ja Kotkaniemessä. 

Syysohra on edelleen tulokas Suomessa, eikä siitä vielä viime vuosien leutojen talvien jäljiltä voi povata laajasti viljelyyn leviävää lajia. Tosin mielenkiinnolla seuraamme pinta-alojen kehitystä. Viileä kesä ja myöhäiset kylvöt tekivät pesäeroa aikaisten ja myöhäisten lajikkeiden välille. Muun muassa Avetron-uutuuskaura erottui jo kasvuun lähdössä ripeydellään ja elokuun alussa aikaisella tuleentumisellaan. Samoin ohrissa erottui monitahoinen uutuuslajike Ragna, joka pysyi hyvin pystyssä suuresta tähkästään huolimatta.


Tänä kesänä jäätiin jälkeen sekä sade- että lämpösummissa verrattuna edellisiin kesiin.

Viljalaboratorio valmiina satokauteen

Kesän aikana toteutettiin koetilan viljalaboratorion remontti ja toimintojen uudelleenjärjestely. Uusissa valoisammissa ja väljemmissä tiloissa näytteitä on helpompi käsitellä enemmänkin. 

Viljalaboratorio on valmistautunut sadonkorjuuseen. Siellä pystytään analysoimaan niin mallas-, rehu- kuin leipäviljaakin. Kesän sateisuus näyttää aiheuttaneen punahomeongelmia kaikissa viljoissa, mikä tulisi huomioida sadon laatuanalyyseissä. Tilalla käytettävien rehuviljojen DON-toksiinipitoisuus ja omien siemenviljojen itävyys kannattaa testauttaa ajoissa. Viljalaboratorion näytteenotto-ohjeet löytyvät uudistetuilta ­K-maatalous.fi-sivuilta. Näytteet voi toimittaa K-maatalouskauppaan, joka toimittaa ne Hauholle analysoitavaksi. 

 

Uusin lehti

Lue verkkolehti

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita