CLAAS-testivoittajatraktorit Suomen markkinoille

21.09.2015 // Pauli Jaakkola ja Jouko Väntänen

Saksalaisen CLAASin testi-voittajatraktorit tuovat kaivatun lisän suomalaisille markkinoille. Vihreät traktorit ensiesitellään Tampereen KoneAgriassa lokakuussa.

CLAAS järjesti kansainvälisen lehdistö­tilaisuuden Magdeburgissa 5.–6. elokuuta, jossa CLAAS ja Konekesko ilmoittivat vahvistavansa yhteistyötään. Konekesko ja CLAAS sopivat pitkäaikaisen jakelusopimuksen, jonka myötä Konekesko vastaa CLAAS-maatalouskoneiden maahantuonnista Suomessa, Virossa, Latviassa sekä Liettuassa. Merkittävin uutinen Suomen näkökulmasta oli se, että Konekesko tuo myös CLAAS-traktorit jatkossa Suomeen.

Konekeskon maatalouskoneiden linjajohtaja Jukka Keltto odottaa innolla tiiviimpää yhteistyötä CLAASin kanssa.

– Olemme erittäin tyytyväisiä vahvistuneesta yhteistyösopimuksesta. CLAAS on Euroopan johtava sadonkorjuukoneiden valmistaja, joka tunnetaan erittäin laadukkaista tuotteista ja ensiluokkaisesta palvelusta. CLAASin traktorimallisto on kehittynyt vuosien saatossa todella kattavaksi, ja meillä on jo kymmenen vuoden ja yli 1 500 traktorin positiivinen kokemus CLAAS-traktoreista Baltian markkinoilla.


Nelisylinterinen, 90–140 hevosvoiman kokoluokkaan sijoittuvat ARION 400 -sarja soveltuu mainiosti etukuormaajatöihin.Vaihteistona koneessa on 16-portainen QUADRISHIFT.

Merkittävää tuotekehitystä

CLAAS osti vuonna 2003 Renaultin traktorituotannon, jonka jälkeen se on määrätietoisesti kehittänyt traktorituotantoa ja -mallistoa. Vuodesta 2003 vuoteen 2013 CLAAS on lanseerannut 15 uutta mallisarjaa. Samalla kehitystä ovat seuranneet uudet moottorit päästömääräyksineen unohtamatta uusia tehokkaampia vaihteistoja. 

CLAAS on tehnyt teknisen kehityksen osalta tiivistä yhteistyötä maanviljelijöiden ja urakoitsijoiden kanssa. Tutkimus- ja kehitystyön sekä traktorituotannon investoinnit ovat olleet yli 500 miljoonaa euroa viimeisen 12 vuoden aikana. Työ kantaa hedelmää: CLAAS on voittanut monia eri palkintoja, suurimpina Tractor of the Year 2014 ja Machine of the Year 2014 -palkinnot AXION 800 -mallisarjasta. 

AXION 950, AXION 850 ja ARION 650 ovat saaneet palkintoja luokkansa parhaasta polttoaineen kulutuksesta saksalaisen DLG:n testeissä. Vuonna 2014 Ranskan LeMans’n tehtaan traktorituotanto oli 11 900 kappaletta ja yhteensä CLAAS on valmistanut yli 125 000 traktoria.

CLAASin uusimpia investointeja ovat Trangén testauskeskuksen kaksi uutta ajovoimansiirron testaukseen tarkoitettua testipenkkiä, jotka maksoivat 6,5 miljoonaa euroa. Näiden testipenkkien myötä koko koneen tai sen osien suorituskyky ja luotettavuus voidaan testata erittäin tarkasti ja toistettavasti. 


AXION 900 -sarja on CLAASin suurin perinteisen tyylinen traktori. Teholuokka on 320–410. Vaihteistona portaaton CMATIC, joka on ZF:n valmistama.

Uudet testipenkit mahdollistavat yhä monimutkaisempien maatalouskoneiden ja järjestelmien haasteiden paremman hallinnan. Testipenkit voivat työskennellä jatkuvasti vuorokauden ympäri ja näin ollen niiden avulla voidaan lyhentää kestävyystesteihin käytettyä aikaa ja pienentää tuotekehityskustannuksia. 

Kenttätestit säilyvät kuitenkin oleellisena osana testausprosessia ja niitä jatketaan yhteistyössä CLAASin kumppanuusmaatilojen kanssa ympäri maailman. Viime kädessä viljelijät ja urakoitsijat hyötyvät entistä luotettavammista CLAAS-koneista. 

 

Monipuolinen ja kattava mallisto

CLAAS -traktoreiden mallisto koostuu kahdeksasta eri mallisarjasta, joista kuutta tuodaan Suomeen. Pienin Suomeen tuotava mallisarja on ATOS, jonka mallit ovat alle 110 hevosvoiman luokassa. ARION 400 kattaa monen tilan tarpeen aina 90 hevosvoimasta aina 140 hevosvoimaan asti. 

ARION 500 ja 600 -mallisarjoissa tehoa löytyy nelisylinterisestä 145 hevosvoimaisesta koneesta aina 184 hevosvoimaiseen kuusisylinteriseen. Voimakkaammasta päästä löytyy suurimmat mallisarjat AXION 800 ja 900, jotka tuottavat tehoa aina 205 hevosvoimasta 416 hevosvoimaan asti. 

Konekeskon valikoimaan on edellä mainittujen lisäksi jo aikaisempina vuosina kuulunut myös XERION, josta tehoa löytyy aina 435 hevosvoimasta jopa 520 hevosvoimaan asti. 

 

Vakuuttavat ominaisuudet

Moottorit ovat ARION- ja AXION-mallisarjoissa joko DPS:n tai FPT:n valmistamia ja mallisarjasta riippuen täyttävät joko Stage 3b tai Stage 4 -päästömääräykset. Vaihteistona kyseisissä mallisarjoissa on Giman valmistamat powershift -vaihteistot QUADRISHIFT (16+16) tai HEXASHIFT (24+24). ARION 500 -mallisarjasta ylöspäin löytyy portaattomat vaihteistot. ARION 500/600 -mallisarjan portaattomat vaihteistot ovat CLAASin omaa tuotantoa, jonka tehdas sijaitsee Saksan Paderbornissa. AXION -mallisarjan portaattomat vaihteistot ovat ZF:n tuotantoa.

ARION- ja AXION-mallisarjat tulevat Ranskan LeMansin tehtaasta, jossa suurin osa Suomen markkinoille tulevista traktoreista valmistetaan. XERION-mallisarja valmistetaan Saksan Harsewinkelissä, josta tulevat myös puimurit ja ajosilppurit. ATOS-mallisarja valmistetaan Italiassa.

ATOS-mallisarjan koneista Suomeen tuodaan toistaiseksi malleja 330, 340 ja 350. Maksimitehot alkavat 88 hevosvoimasta aina 109 hevosvoimaan asti. Moottori on Farmotionin nelisylinterinen, joka täyttää Tier 4i/Stage 3b -päästömääräykset. 

Vaihteistona koneissa on mekaaninen 10 + 10 -vaihteisto, jossa on kaksi aluetta ja viisi mekaanista vaihdetta sekä eteen että taakse. Mallisarjaan on saatavana myös TWINSHIFT 20+20 ja TRISHIFT 30 + 30 -vaihteistot, joissa jokaisella vaihteella on vastaavasti kaksi tai kolme powershift-vaihdetta.

ARION 400 -mallisarjan nelisylinteriset koneet edustavat hevosvoimaluokkaa 90–140, ja tähän luokkaan on viisi eri mallia. Traktorit on varusteltu FPT:n 4,5-litraisella moottorilla, joka täyttää viimeisimmät Tier 4/Stage 4 -päästömääräykset. Giman valmistama QUADRISHIFT-vaihteisto on tekniikaltaan identtinen Massey Fergusonin Dyna-4-vaihteiston kanssa, mutta vaihteiston ohjelmisto on CLAASin itse kehittämä. 

Vaihteistossa on neljä pikavaihdetta neljällä alueella, ja vaihteita voi vaihtaa ilman kytkintä myös alueiden yli. Malliin saa myös Panorama-katon, jossa ei ole poikkipilaria katon rajassa eli näkyvyys kuormaajalle on taattu koko noston ajan. ARION 400 -mallisarjan Panorama-katto palkittiin SIMA 2015 -näyttelyssä kultaisella innovaatiopalkinnlla. 

ARION 500 -mallisarja on varustettu DPS:n 4,5-litraisella nelisylinterisellä moottorilla, joka täyttää Tier 4i / Stage 3b -päästömääräykset. Nelisylinteristä on saatavilla kolme mallia 145:stä aina 165:een hevosvoimaan saakka. 

 

Vuoden traktori 2014

Vastaavasti kuusisylinterinen ARION 600 -mallisarja on varustettu DPS:n 6,8 litraisella moottorilla, jota saa 158:sta aina 184 hevosvoimaan saakka. Vaihteistoksi saa joko HEXASHIFT 24+24 tai CMATIC-portaattoman. HEXASHIFT vaihteistossa on kuusi pikavaihdetta neljällä alueella, ja vaihteet on QUADRISHIFTin tavoin ohjattu sähköhydraulisesti. Vaihteita voi vaihtaa ilman kytkintä samaan tapaan myös alueiden yli. 

Tractor of the Year 2014 -palkinnon voittaneesta AXION 800 -mallisarjasta löytyy tehoja aina 205:stä jopa 264:ään hevosvoimaan asti. FPT:n 6,7-litrainen, kuusisylinterinen moottori täyttää viimeisimmät Tier4/Stage 4-päästömääräykset. Mallisarja on saatavilla joko HEXASHIFT 24+24 tai portaattomalla CMATIC-vaihteistolla. Nelipilarinen ohjaamo takaa loistavan näkyvyyden työkoneelle.


CLAAS-traktoreissa näkyvyyteen, ergonomiaan sekä ajomukavuuteen on kiinnitetty erityistä huomiota ja traktoria tarkastellessa huomaa komponenttien korkean laadun. Kuvassa AXION 850 -ohjaamo.

LeMansin suurin traktorimallisarja AXION 900 kattaa perinteisten traktoreiden suurimman hevosvoimaluokan 320:stä aina 410 hevosvoimaan saakka. Mallisarjan suurin traktori AXION 950 saavutti Saksalaisen DLG:n mittauksissa suurimman koskaan mitatun vetovoiman: 229 kW / 311 hv on erittäin merkittävä tulos. 

Mallisarjan koneet on varustettu portaattomalla CMATIC -vaihteistolla ja moottori täyttää Tier 4i / Stage 3b -päästömääräykset. Kooltaan ja tehoiltaan AXION 800 -mallisarjaa selkeästi järeämpi, mutta mukavuudeltaan yhtä laadukas mitä pikkuveljensä.

 

Parasta tekniikkaa ja taloudellisuutta

CLAAS käyttää mallisarjoissaan CPS-merkintää, joka tulee sanoista CLAAS POWER SYSTEMS. CPS perustuu siihen, että CLAASin traktoreissa ja muissa maatalouskoneissa käytetään teknisesti parhaita mahdollisia komponentteja tehokkuuden ja kestävyyden takaamiseksi sekä polttoainetalouden optimoimiseksi. Traktoreiden eri mallisarjoissa onkin erilaiset moottorit ja voimansiirrot, joita yhdistelemällä edellä mainittuun tulokseen päästään. 

Tehon ja polttoainetaloudellisuuden lisäksi traktorit ovat tunnettuja helppokäyttöisyydestään ja mukavuudestaan. Näkyvyyteen, ergonomiaan sekä ajomukavuuteen on kiinnitetty huomiota ja traktoria tarkastellessa huomaa komponenttien korkean laadun. CLAASin traktoreissa on myös puimureista tuttuja ominaisuuksia. CEBIS-terminaali, jonka avulla koneen tärkeimpiä toimintoja on helppo ohjata ja seurata sekä CMOTION-monitoimikahva ovat olleet TUCANO- ja LEXION-puimureissa jo useita vuosia. ARION 500 -mallisarjasta ylöspäin traktorit saadaan varusteltua kyseisillä lisävarusteilla, joten esimerkiksi menestyneen TUCANOn omistajille traktoreissa on paljon tuttua.

Traktorit soveltuvat erinomaisesti Suomen olosuhteisiin sekä maanviljelijöille että urakoitsijoille. Etujousitus, ohjaamojousitus ja ilmajousitettu istuin pelaavat hyvin yhteen, joten ajomukavuus on taattu sekä tiellä että pellolla. Kylmälokerossa pystyy säilyttämään pitkän päivän eväät. Talviolosuhteisiin moniin malleihin on saatavilla lämmitettävä takalasi, jolloin esimerkiksi näkyvyys lumilingolle helpottuu.

CLAASin traktoreiden tulemista Suomen markkinoille on odotettu jo usean vuoden ajan, ja CLAAS tekeekin sen varsin näyttävällä mallistolla. CLAAS-traktorit ensiesitellään KoneAgria-näyttelyssä 8.–10. lokakuuta ja traktoreiden myynti alkaa syksyn aikana.

 

 

Uusin lehti

Lue verkkolehti

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita