Aloita kompostointi jo tänään

08.04.2015 // Tuomas Lehtonen

Talous- ja puutarhajätteen kompostointi tuo jätemaksuihin säästöä. Mikä parasta, prosessin lopputuloksena syntyy mainiota maanparannusainetta. Kompostointi ei ole hankalaa, kun perustamistoimissa ja käytössä noudattaa ohjeita.

Kompostoitavaksi kelpaavat niin puutarha- ja talousjätteet kuin käymälän jätöksetkin. Tässä jutussa perehdytään tarkemmin näistä kahteen ensimmäiseen. 
Puutarhajätteen eli esimerkiksi oksien, lehtien, rikkakasvien ja ruohon kompostointiin riittää mainiosti muovinen ja eristämätön kompostorimalli. Komposteja rakennetaan myös puu- tai metallikehikoista, ja haja-asutusalueilla voi käyttää myös aumakomposteja. Puutarhakomposti jäätyy kylmillä keleillä, mutta kompostoituminen jatkuu taas säiden lämmetessä.

– Puutarhajätteen sekaan on hyvä laittaa hieman valmista ­kompostiainesta sekä turvetta, muistuttaa Rautakeskon tuotepäällikkö Kaija Delany. 

Turve ja multa käyvät myös kompostin katteeksi. Aumakompostorin tulisi olla 1–1,5 metrin ­levyinen ja korkuinen. 

– Sopiva pituus riippuu jätteen määrästä, minimissään sen tulisi olla tuo 1–1,5 metriä. Tällöin kompostiin mahtuu riittävästi tavaraa ja kompostoitumisprosessikin on ­tehokas, Delany sanoo.

 

Ympärivuotinen ja umpinainen

Talousjätteestä kompostoitavaksi kelpaavat esimerkiksi vihannekset ja hedelmät kuorineen, kahvinporot, kananmunankuoret ja pienissä määrin talouspaperit. Kompostorin tulee olla umpinainen, sillä ruuanjätteet houkuttelevat jyrsijöitä. Talousjätekompostoria voi lämpöerityksen ansiosta käyttää ympäri vuoden. 

Delany arvioi, että talousjätekompostorit maksavat 400–500 euroa ja puutarhajätekompostorit 10–200 euroa. Näppärä voi rakentaa kompostorin myös pitkästä tavarasta. Käytetyn puutavaran Delany kehottaa suojaamaan myrkyttömillä aineilla. Jätehuoltomääräykset edellyttävät, että komposti tulee sijoittaa vähintään viiden metrin päähän tontin rajasta ja 15 metrin päähän talousvesikaivosta. 

 

Riittävästi happea ja jätettä

Kompostoitumista tapahtuu, kun pieneliöt käyttävät jätteestä saatavaa energiaa ravinnokseen ja rikkovat samalla orgaanista ainesta. Lopputuotteena syntyy lämpöä ja kompostoitunutta maa-ainesta. Pieneliöt tarvitsevat riittävästi ravintoa ja happea. Kompostiin on siksi lisättävä säännöllisesti jätettä ja sitä on ajoittain käänneltävä, jotta kompostoituminen on tehokasta. 

Delany suosittelee myös kompostin möyhimistä, jotta pieneliöiden työympäristö saadaan pysymään hapekkaana eikä komposti mädänny. 

Kompostin liiallista kos­teutta ja jäätymistä ehkäistään lisäämällä kuiviketta. Talvella sulamista edesauttaa esimerkiksi ­herätteen ja Biolanin talvikuivikkeen käyttö. Puutarhakompostin lahoamisprosessia voidaan tarvittaessa tehostaa typpipitoista lannoitetta tai ureaa lisäämällä.

– Kosteuspitoisuuden voi testata ottamalla käteen jätettä kompostin keskiosasta ja puristamalla käden nyrkkiin. Kosteus on sopiva, jos jätteestä puristuu vain muutama tippa vettä, Delany havainnollistaa. 

 

Kompostointi kasvussa

Puutarhakompostorissa kompostoituminen kestää 1–3 vuotta, talousjätekompostorissa jopa lyhimmillään 2–3 kuukautta. Muutaman kuukauden kompostoitumisen jälkeen aines on kuitenkin vielä karkeaa, joten se kelpaa vain katteeksi. Jos halutaan saada ravitsevaa ja multavaa maanparannusainetta, jätettä kannattaa vielä jatkokompostoida puutarhakompostissa. 

Suomessa tulee vuonna 2016 voimaan valtakunnallinen jätesuunnitelma, joka tulee yhtenäistämään kuntien käytäntöjä. Jatkossa biojätteet erotellaan entistä useammin sekajätteestä. Delany uskoo, että muutos tulee lisäämään kompostointia.

– Kompostointi ei ole mystiikkaa. Se onnistuu ­jokaiselta, mutta alussa saattaa joutua hieman harjoittelemaan. Kompostoinnin etuna on se, että sekajätteen määrä vähenee. Sekajäte ei myöskään haise, kun ­orgaanista jätettä ei ole kuivajätteen seassa. 

 

Miten valita oikea komposti? Katso video! 
youtube.com/rautiaTV

 

Kompostoi talousjäte tehokkaasti 

  • Valitse kompostorin koko tarpeen mukaan. ­Nelihenkinen perhe tarvitsee noin 200 litran kompostorin. 
  • Laita kompostin pohjalle karheaa ainesta. Lisää vuorotellen jäte- ja kuivikekerroksia. 
  • Sijoita talousjätekompostori helppokulkuiseen paikkaan, ­esimerkiksi kuivajäteastian viereen. Puutarhakomposti sopii pihan perälle kuivaan ja varjoisaan paikkaan.
  • Lisää kompostoriin säännöllisesti ­jätettä ja tarvittaessa ­herätteitä. 
  • Hanki kompostin sekoittamiseen möyhennin, tyhjennykseen sopivan kokoinen lapio ja valmiin ­aineksen siirtoon kottikärryt. 
  • Tyhjennä kompostoitunut aines 2–4 kertaa vuodessa kompostorin alaosan luukusta.

Näin hyödynnät kompostimultaa

  • Karkea kompostiaines käy katteeksi.
  • Kompostimulta sopii maanparannusaineeksi. 
  • Jos käytät kompostimultaa istutusmultana, sekoita sitä puutarhamultaan tai turpeeseen suhteessa 1:3. 
  • Kompostimulta ei sovellu yksin lannoitteeksi. Rikasta sitä muilla lannoitteilla. 

 

Uusin lehti

Lue verkkolehti

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita