Aktiivisen koiran ruokinta kohdalleen

02.11.2015 // Heli Kivimäki-Manner

Koiran ravintotarpeet muuttuvat eri elämänvaiheissa ja -tilanteissa, minkä vuoksi ruokinnassa kannattaa käyttää teollisia ruokia. Hyvinvoiva ja terve koira on merkki ruokinnan onnistumisesta. Runsaasti liikkuvan tai työskentelevän koiran ravitsemukselliset tarpeet poikkeavat seurakoiran elämää viettävän koiran tarpeista monilta osin.

Koiran energiantarve kasvaa luonnollisesti liikunnan ­lisääntyessä. Pitkäkestoinen liikunta voi jopa tuplata koiran päivittäisen­ energiantarpeen. Koirat ovat tehok­kaita ravintorasvojen hyödyntäjiä, ja näin ollen niiden kestä­vyyskunnon tiedetään paranevan­ runsasrasvaisen ruokavalion avulla. Valmisruoista onkin hyvä valita normaalia runsas­energisempi vaihtoehto.

Ruokavalion antioksidantit ennaltaehkäisevät liikuntasuorituksen aikana vapautuvien vapaiden radikaalien vaikutuksia koiran elimistössä. Lihasten hapen kulutuksen lisääntyessä vapaat radikaalit voivat vaurioittaa solurakenteita. Antioksidantit tukevat elimistön hyvinvointia erityisesti pitkäkestoisten suoritusten aikana. Tunnetuin antioksidantti on E-vita­miini, jonka riittävä pitoisuus koiran elimistössä korreloi koiran suorituskyvyn kanssa.

Aktiivisen koiran lihakset ja nivelet ovat kovalla rasituksella. Ruoan riittävä valkuaisainepitoisuus auttaa tukemaan lihaskuntoa tarjoamalla rakennusaineita pienten lihasvaurioiden korjaamiseen. Nivelten hyvinvoinnin tukemiseksi­ koiran ruokavalioon kannattaa ­sisällyttää omega-3-rasvahappoja (erityisesti EPA ja DHA) sekä ­glukosamiinia ja kondroitiini­sulfaattia, jotka tukevat nivelten ­hyvinvointia tehostaen muun ­muassa ruston uusiutumista ja ­nivelnesteen tuotantoa.

Koiran vuosittaiset terveystarkastukset tärkeitä

Kohtuulliset annoskoot ja liikunnan mukaan ajoitetut ruokinta-ajat ovat tärkeitä tekijöitä koiran suoliston optimaalisen toiminnan kannalta, sillä rasituksen aikana ruoansulatuksen teho heikkenee. Huonosti sulanut ruoka voi aiheuttaa muun muassa löysää ulostetta ja ripulia. Tästä syystä aktiivisen koiran ruoan onkin oltava erityisen hyvin sulavaa, jotta ruoan imeytyminen varmistetaan ja ongelmilta voidaan välttyä.

Ruoan kuitukoostumus vaikuttaa myös suoliston moitteettoman toimintaan ja ulosteen laatuun. Kuidut vaikuttavat muun muassa suolen sisällön kosteuspitoisuuteen sekä tasapainottavat suolen bakteeri­kannan koostumusta.

Terveystarkastus olisi suositeltavaa tehdä koiralle vuosittain. Terveyden ylläpitäminen on yleensä helpompaa kuin sairauden hoito, ja säännöllisissä tarkastuksissa ­voidaan usein huomata alkavia ­sairauksia.

Pieneläinklinikka Tuhatjalassa työskentelevä eläinlääkäri Katja Hakkarainen suosittelee, että koiranomistajan kannattakin tehdä koiralleen myös kotioloissa niin sanottu perustarkastus kerran viikossa. Kotona tehtävässä perustarkastuksessa on hyvä käydä läpi silmämääräisesti tassut, kynnet, hampaat, turkki, iho, silmät sekä korvat. Eläinlääkärin tekemää perusteellisempaa terveystarkastusta suositellaan vuosittain. Tuolloin voidaan tutkia myös perusverenkuva eläinlääkäriaseman laboratoriossa, jolloin saadaan tarkempi kuva koiran terveydentilasta. Sisä­loiset suositellaan häädettäväksi kahdesti vuodessa, ja rokotuksista tulisi huolehtia vuosittain.

Koirahierojan tai eläinfysio­terapeutin tekemä lihashuolto ­kuuluu myös usein paljon liikkuvan koiran säännölliseen terveydenhoitoon. Hieronta ennaltaehkäisee lihasvammojen syntyä, edistää palautumista rasituksesta sekä lisää koiran hyvinvointia.

Uusin lehti

Lue verkkolehti

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita