Vaunukuivurilla tilakohtaisia kuivausratkaisuja

05.02.2014 // Irma Peltola

Arska-vaunukuivuri toi kaivattua lisäpuhtia Linnanmaiden tilan viljankuivaukseen. Se integroitiin Jaakko-pakettikuivurin kanssa toimivaksi kokonaisuudeksi. 

Harri ja Anette Linnamaan tilalla Kangas­alalla viljankorjuu sujuu kolmen hengen voimin. Harri pui, Anette ajaa viljaa ja Harrin isä Matti Linnamaa hoitaa kuivauksen. Viljeltävä ala on viime vuosina kasvanut kolmanneksella. Syys- ja kevätvehnää, ohraa ja kauraa on tilalla reilut 250 hehtaaria.

– Kuivaus oli meillä syksyisin selkeä pullonkaula. Vaunukuivurin­ myötä alkoi tuntua, että puimurin työleveys voisi olla suurempi, Harri Linnamaa naurahtaa.

Laajentavat viljatilat vaativat tilakohtaisia kuivausratkaisuja. Markku Koivisto Arskametallilta arvioi, että noin neljännes vaunukuivureista pystytetään uudeksi pääkuivuriksi aiemman rinnalle.

– Vaunukuivuri sopii moneen tilanteeseen. Jos pakettikuivurin koneisto on hyvässä kunnossa, mutta kokoa ei voida kasvattaa, vaunukuivuri on toimiva ratkaisu.

 

Viisitoistametrisen elevaattorin hoitotason ja kaiteiden merkityksen huomaa, kun katselee tasolta alas.

 

Huolella räätälöity kokonaisuus

Laajennus käsittää Arska SW 4550 -vaunukuivurin, kaksi halkaisijaltaan 7,2 metristä peltisiiloa aiempien rinnalle ja pakettikuivuriin lisätyn rinnakkaiselevaattorin.

– Vaunukuivuri täytetään ­rinnakkaiselevaattorilla samasta kaatosuppilosta kuin pakettikuivaamo. Vaunukuivurista voi tyhjentää viljaa pakettikuivaamon siiloihin ja molemmista kuivureista kaikkiin neljään peltisiiloon, Harri Linnamaa kertoo.

Vaunukuivurin ohjauskeskus nostettiin kuivurin vasemmalle seinustalle, jolloin se on samassa tasossa muutaman metrin päässä vanhan kuivurin keskuksesta. Ratkaisu säästää askelia.

 – Lisävarusteena asennetun neli­portaisen täyttövahdin avulla on vaivatonta seurata kuivurin täyttymistä, sanoo Matti Linnamaa tyytyväisenä. 

Harri Linnamaa kehuu Arskametallia valmiudesta kuunnella asiakkaan toiveita. Se vaikutti osaltaan hankintapäätökseen. Vaunukuivuriin asennettiin myös koko elevaattorin kiertävä huoltotaso ja tasolle johtaville tikkaille pidennetty selkäsuoja.

– Kertaakaan ei sanottu, että ei onnistu, vaan tehtaalla oltiin valmiita etsimään ratkaisuja.

 

Eriväriset köydet auttavat muistamaan, mistä narusta pitää vetää, jotta vilja lähtee elevaattorilta haluttuun suuntaan.

 

Varmatoiminen ratkaisu

Vaunukuivurin pohja tehtiin talvella. Pystytysporukka tuli kesäkuussa ja kokosi kuivurin neljässä päivässä. Harri ja Matti Linnamaa tekivät itse tarvittavat muutokset kuivureiden välillä ja vanhalla puolella, jotta kuivurit saatiin toimimaan yhteen. Viljaputkia kulkeekin ristiin rastiin melkoinen määrä. Mitoitus oli paikoitellen tarkkaa, sillä pakettikuivaamon seinät ja katto asettivat rajansa. Esimerkiksi elevaattori nousi 40 sentin päähän räystäslaudasta.

Työturvallisuuteen panostettiin paljon ja kaiteita on esimerkillisesti. Peltisiilojen välille laitettiin kulkusillat, jotta ylimääräiseltä ylös alas kiipeämiseltä vältytään. Pakettikuivaamon ylätasanteelta tehdään vielä silta vaunukuivurin elevaattorin huoltotasolle, jolloin kulku sinne sujuu pääosin sisäkautta.

Harri työskentelee talvet rakennus­liikkeen tuotannon kehittämispäällikkönä ja Matti on kokenut levyseppähitsari. Osaamista siis löytyy, mutta silti urakka oli melkoinen, puolitoista kuukautta kahdelta mieheltä.

Suunnitelmissa on vielä suojata uuniosa irrotettavalla säänsuojalla. Myös uunin piippu irrotetaan talveksi, kuten on jo tehty muun ­muassa pyöreiden siilojen täyttöputkille.

Linnamaat ovat tyytyväisiä. Vuorokaudessa ehdittiin kuivata kahdella kuivurilla 1500 hehtoa eli molemmilla kuivureilla kaksi satsia. Laitteisto toimi moitteettomasti ja öljynkulutus oli vaunu­kuivurilla alhainen.

– Laajennus toteutettiin kolmessa vaiheessa ja omaa työtä käytettiin paljon. Neljäs vaihe tullee olemaan hakelämpöön siirtyminen, Harri Linnamaa kertoo.

 

Linnamaan kuivurikokonaisuus

Arska vaunukuivuri SW 4550

 • tilavuus 43 m3
 • elevaattori 92 tn/h, korkeus 15 m
 • uuni 6500 S, teho 412 kW
 • yhteinen kaatosuppilo pakettikuivurin kanssa
 • elevaattorin hoitotaso
 • neliportainen kuivurin täytön valvonta
 • neljä Arskan pyöreää kahdeksankerroksista peltisiiloa, yhteistilavuus 1024 m3
 • kummassakin kuivurissa omat pölynpoistosyklonit esipuhdistajalle ja pohjaimurille  (yhteensä 4 kpl)
 • täyttö pyöreisiin siiloihin  molemmista kuivureista

Jaakko pakettikuivuri, vm 1992

 • tilavuus 32 m3
 • siilotilaa 350 m3
 • täyttö- ja tyhjennyselevaattori, 92 tn/h
 • alkuperäinen elevaattori kierrättää viljaa
   

Käytössä on myös 1970-luvun 13 m3 kuivaamo, jonka yhteydessä on varastotilaa 200 m3.

 

 

Uusin lehti

Lue verkkolehti

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita