Koetilan vaihtuvien säiden kesä

15.09.2014 // Marjo Serenius ja Milla Välisalo, K-maatalouden koetila

Koetilan kesää 2014 voi kutsua vähintäänkin mielenkiintoiseksi. Tutkimustoimintaan panostettiin perustamalla ennätysmäärä nurmikasvikoeruutuja ja kasvinsuojelukokeita, ja myös lajiketestauksen ruutumäärät kasvoivat. Kokeissa nähtiin erikoisuuksia, kuten auringonkukkaa ja hirssiä.

Hyvin vähälumisen talven jälkeen kevät otti varaslähdön, mutta lupaava vauhti hyytyi osin jo toukokuussa. Koetilalla maatilan kylvöt aloitettiin 19.4., mutta kuivan, tosin lämpimän kahden viikon aikana orastuminen oli hidasta. Pääsiäisestä toukokuun lopulle osui yhteensä 18 pakkasyötä, ja sateita ja lämpöä saatiin suuremmassa mitassa vasta toukokuun toisesta viikosta alkaen kahden viikon ajan.  

Helle palasi kesäkuun alussa muutamaksi päiväksi, mutta antoi lopulta odottaa itseään 4. heinäkuuta saakka. Samaisena ajanjaksona sadetta kertyi lähes 150 millimetriä. Tämä yhdistelmä sai aikaan otolliset olosuhteet kasvitaudeille ja toisaalta kevätviljojen pensomiselle. Heinä–elokuussa hellepäiviä kertyi tasaisesti, mikä kiihdytti kevätviljojen tuleentumista. Kuluneena kasvukautena sääolosuhteet vaihtelivat paikallisesti paljonkin, joten sadon laadussa ja määrissä on odotettavissa myös suuria vaihteluita.

Sadanta oli Hauholla runsasta etenkin kuivaan vuoteen 2013 verrattuna.

 

Toimintaa kehitetään

Nurmitutkimus on pitkäjänteistä, ja kuluneena keväänä perustetut yli 80 uutta koeruutua toivat hyvän lisän Hauhon 250 nurmiruutuun. 

Kokeissa testataan toisen ja kolmannen niiton korjuumenetelmiä, eri lajikkeita ja lajiseoksia sekä tutkitaan muun muassa siementuotanto-ominaisuuksia ja apilapitoisten nurmien rikkakasvien torjuntaa. Mukana on myös uutuusrehukasveja, kuten hirssi ja maissi

Kasvinsuojelu- ja viljelyteknisiä koeruutuja on myös ennätyksellinen määrä, lähes 700 kappaletta. Osa kokeista toteutettiin yhteistyöviljelijöiden pelloilla suuremmassa mittakaavassa, mikä antaa paremman kuvan aineiden toimivuudesta maatilamittakaavassa.

Lajikekokeissa nähtiin jälleen pohjoismaisten yhteistyökumppaneiden aineistoa. Erikoisuutena ovat aikaiset, satoisat pohjoisruotsista tulevat kaksitahoiset ohrat. SW Mitjalle näyttäisi löytyvän seuraajia, joista virallisissa kokeissa on nyt toista vuotta Vilgott-ohra. Syysvilja ja syysöljykasvikokeet talvehtivat todella hyvin, mutta syysrypsistä jäädään jälleen ilman satotuloksia Hauhon osalta. Syysrypsiin viehtynyt pikkulintukanta on kasvanut kokeisiin nähden liian suureksi, ja paikalle kaivattaisiinkin haukkaleijan sijaan oikeaa haukkaa. 

K-maatalouden viljalaboratorio laajensi palveluntarjontaansa. Viking Malt auditoi ja hyväksyi laboratorion mallasohra-analyysien tekijäksi. K-maatalouskaupan asiakkaille tarjotaan jatkossa leipä- ja rehuviljan laatuanalyysien ja itävyysanalyysien lisäksi mallasohran analyysejä. Viljalaboratorio kuuluu kansalliseen Eviran ylläpitämään vilja-analyysilaitteiden kalibrointiverkkoon. 

Lämpötilan vaihtelu kasvukaudella oli suurta. Hallaöitä kesti pitkään kevääseen, mutta 1. hellejakso koettiin jo toukokuussa. Kesäkuu oli jälleen viileä.

 

Uutuuskasveista hyviä kokemuksia

Koetilalla oli kokeilussa tänä vuonna useampia uutuuskasveja. Positiivisena yllättäjänä oli Matros-syysohra, joka kylvettiin demoruuduille rukiin ja syysvehnän kylvöaikoihin eli 23.8.2013 ja 6.9.2013 eri kylvötiheyksillä 350–450 kpl/m2. Parhaiten talvehti rukiin kylvöaikaan kylvetyt harvat ohraruudut. Syysohra kärsi selvästi enemmän talvesta kuin ruis tai syysvehnä, koska sen juuristo kehittyi syksyllä heikommin.

Sato puolestaan ylitti kaikki odotukset. Kasvusto puitiin 7.8.2014 ja satoa tuli keskimärin yli 7 000 kiloa/ha. Muita erikoisuuksia olivat muun muassa kotimainen lyhyt ja aikainen auringonkukka sekä hirssi, joka päästiin ensimmäisen kerran niittämään vasta elokuussa. Koetilan kokeiden tuloksia esitellään talven mittaan Viljelyohjelma-tilaisuuksissa ja Maatilan Pirkan talven numeroissa. 

 

Uusin lehti

Lue verkkolehti

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita