Kauramylly saksalaisella tehokkuudella

02.04.2014 // Ilkka Pekkala

Düsseldorfissa, Rein-joen varrella läntisessä Saksassa sijaitsee Fortinin kauramylly. Suuret tuotantovolyymit edellyttävät toimivaa logistista ketjua aina raaka-aineen hankinnasta valmiiden tuotteiden toimituksiin saakka. Saksalaismylläreillä on terveisiä myös suomalaiselle kauranviljelijälle.

Fortin Mühlenwerke GmbH & Co. KG perustettiin vuonna 1932 ja on alusta lähtien ollut perheyritys:

– Olemme Saksan ja manner-Euroopan suurin kaura­mylly, kertovat yhtiön johto ja omistajaporras Ernest Lamers, Robert Lamers ja Ulrich Schumacher ylpeänä.

Saksan elintarvikekauran yhteen­laskettu vuosikulutus on tällä hetkellä yli 300 000 tonnia ja vahvan kysynnän takia sen odotetaan lähestyvän 400 000 tonnia lähi­vuosina. Vertailun vuoksi, Suomessa elintarvikkeeksi käytettävän kauran käyttö on luokkaa 60 000 tonnia vuodessa.

 

Yhtiön omistajat ja toimiva johto. Vasemmalta Ulrich Schumacher, Ernst Lamers ja Robert Lamers.
 

Tehokkuus on välttämätöntä

Fortinin kauramylly tuottaa erilaisia hiutaleita asiakkaiden tarpeiden mukaan vuorokauden ympäri viitenä päivänä viikossa 49 tuotannossa työskentelevän henkilön voimin. Viikonloppuisin töitä ei tällä hetkellä tehdä. Erittäin korkealle viedyn automatisoinnin ansiosta yhdessä työvuorossa työskentelee vain muutama henkilö.

– Tuotantomme on nelinkertaistunut 30 vuoden aikana, mutta toimimme edelleen samojen seinien sisällä. Lopputuotteet viipyvät varastossa keskimäärin 36 tuntia, Robert Lamers kiteyttää.

– Tehokkuus on välttämättömyys, koska toimimme erittäin kilpailluilla markkinoilla, Ulrich Schumacher jatkaa. Myllyn tuotannosta 90 prosenttia on kauratuotteita.

Syksyllä 2011 tulipalo keskeytti myllyn tuotannon 4,5 kuukaudeksi ja aiheutti merkittävät tappiot. Katkoksen aikaisilla tehdastuotannon ulkoistuksilla ja hyvällä suunnittelulla tappiot saatiin kuitenkin minimoitua ja pääosa asiakkuuksista kyettiin säilyttämään. Henkilökunnan irtisanomisilta vältyttiin muun muassa pitämällä heitä siivoustöissä tuotannon ollessa keskeytyneenä. Palon jälkeen myllyn kaikki sähköt uusittiin samoin kuin suurin osa koneista ja muista laitteista kaikilla tuotanto­linjoilla.

Luottokumppaneita

Suuret tuotantomäärät edellyttävät tehokasta logistiikkaa. Suurin osa Suomesta ja muualta tulevasta kaurasta saapuu laivalla Rotterdamin satamaan Alankomaihin, josta se jatkaa proomukuljetuksena Reiniä pitkin myllyn vierelle, jossa jokiproomut tyhjennetään pneumaattisesti 80 tonnin tuntiteholla suoraan siiloihin.

Fortin arvostaa pitkäaikaisia asiakkuuksia sekä
raaka-aineen ­toimituksissa että lopputuotemarkkinoilla.

– Arvostamme kauppakumppaneita, jotka toimittavat sovittua laatua sovitun aikataulun mukaisesti. Suomesta olemme onnistuneet ostamaan kauraa myös vaikeina satovuosina luotettavilta sopimuskumppaneiltamme, jotka ovat ymmärtäneen pitkäaikaisen yhteistyön merkityksen, Ernst Lamers avaa kaupallisia periaatteitaan.

Puhdasta kauraa

Myllylle saadaan purettua kerrallaan reilun 2 500 tonnin proomulasti kauraa, mutta tämän lisäksi tarvitaan puskurivarastoja läheisistä Neussin siiloista. Fortinilla arvostetaan kauraa, joka on mahdollisimman puhdasta vieraista viljoista ja muista epä­puhtauksista. Luonnollisesti myös EU-lainsäädännön mukainen laatu, muun muassa hometoksiineissa, pitää olla kunnossa.

– Suomalainen kaura on parasta, mitä markkinoilla on tarjolla, toteavat myllärit kuin yhdestä suusta.

 

Mahdollisimman puhdas kaura säästää myös kuljetus- ja tuotantokapasiteettia.
 

Prosessissa erikokoisista jyvistä saadaan tehtyä erikokoisia hiutaleita tai muita kauratuotteita, joten ostetun kauran jyvät saadaan otettua tehokkaasti talteen. Kaurankuoret pelletöidään, jolloin käsiteltävyys paranee niiden tiivistyessä ja myös pölyäminen vähenee. Prosessien vaatima höyry tuotetaan kaasulla, ja sähkö mukaan luettuna energialasku onkin yksi kaura­myllyn merkittävä kuluerä.

 

Kauranjyvä on kulkenut monen myllyprosessin läpi ennen kuin se on hiutaleena.
 

Suurin osa vientiin

Fortinin kauratuotteita nautitaan ympäri maailman noin 60 eri maassa. Yhtiö vie 60 prosenttia tuotannostaan Saksan ulko­puolelle, josta toki muilla EU-mailla on tärkeä rooli. 100 ­kilometrin säteellä myllystä asuu noin 20 miljoonaa ihmistä, joten tuotanto on siellä, missä tuotteen loppukäyttäjätkin.

Aivan kuten raaka-aineen hankinnassa, myös lopputuotteen markkinoilla kauppaa käydään pitkä­jänteisesti useiden kuukausien päähän. Näin kauran ja hiutaleiden hintavaihteluita voidaan hallita paremmin. Kauratuotteiden menekki kasvaa jatkuvasti Lähi-idässä. Myös väkirikkaassa Intiassa, entisessä Iso-Britannian siirtomaassa, on perinteitä kauratuotteiden käytölle ja siksi merkittävää kasvupotentiaalia.

Käyttäjää ei saa unohtaa

Lopputuotteiden myynnistä vastaavan Ulrich Schumacherin mukaan kauran toimitusketjua pitää ajatella pitkänä kokonaisuutena, joka alkaa pellolta ja päätyy kuluttajan lautaselle.

– Kaikkien tässä ketjussa pitää tulla toimeen tekemällään työllä, eivätkä kauran dumppaushinnat kuulu myllärinkään etuun, sillä silloin viljelyhalukkuus laskee ja se kostautuu seuraavina vuosina epävakaana markkinana, hän selittää.

– Raaka-aineen saatavuus on elinehto.

Fortinin myllärit suosittelevat viljelijää tarttumaan esimerkiksi kaupan tarjoamiin hintakiinnitysvaihtoehtoihin, jotka tuovat suunnitelmallisuutta koko viljaketjulle viljelijästä kaupan kautta myllyyn ja edelleen loppuasiakkaalle.

– Jossain vaiheessa viljelijän täytyy tehdä päätös myynnistä ja lukita hinta sekä varmistaa menekki kauralle myös tulevina vuosina. Toisaalta, käyttäjän näkökulmasta hinnat eivät saisi olla liian korkeitakaan, jotta esimerkiksi Afrikan maissa kuluttajien rahat riittävät näiden terveellisten tuotteiden ostamiseen, sanoo viennistä vastaava Robert Lamers.

– Vuonna 2013 tuotteiden kulutus laski, koska ne olivat liian kalliita monien kehittyvien maiden kuluttajille.

Suomelle kiitosta

Viljeltävän kauran laatuun kannattaa panostaa: sekä viljan tekninen laatu (hehtolitrapaino, jyväkoko) että nykyisin yhä tärkeämmäksi käynyt hometoksiinien hallinta ovat tärkeitä jo viljelystä alkaen. Tuotettava kaura pitää saada mahdollisimman puhtaaksi tyhjistä ja surkastuneista jyvistä ja muista epäpuhtauksista, sillä niiden laivaaminen kuluttaa kapasiteettia sekä kuljetusketjussa että tuotannossa.

Skandinaavista ja erityisesti suomalaista kauraa Fortinin myllyssä osataan arvostaa:

– Suomi on meille tärkein raaka-aineen lähde ja haluamme sen olevan sitä myös jatkossa, paljastaa Ulrich Schumacher. 

 

 

Viisi tärkeintä myllykauran laatuvaatimusta

  • korkea hehtolitrapaino, yli 58 kilogrammaa
  • jyvän ydinsaanto korkea
  • viljan kosteus kunnossa
  • hometoksiinit (DON) hallinnassa tilalta lähtien
  • ei epäpuhtauksia viljan seassa

 

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita