Kaikki hyöty irti

01.10.2014 // Jussi Knuuttila

Hardi-kasvinsuojeluruiskujen käytännönläheisellä käyttäjäkurssilla on jokaiselle annettavaa. Laitteen voi ottaa luottavaisena käyttöönsä, kun sen ominaisuuksia oppii hyödyntämään oikein alusta lähtien.

Kevään korvilla huhtikuussa järjestettiin Seinäjoella Arto Tervahaudan K-Maatalous­keskuksen tiloissa Hardi-kasvinsuojeluruiskujen käyttäjäkurssi. Kurssi oli yksi kaikkiaan kahdeksasta kevään mittaan järjestetystä kurssista, joilla perehdytään Hardin Master- ja Rangermalleihin, joiden perustekniikka on sama. Seinäjoen kurssille osallistui yhteensä yhdeksäntoista henkeä – heistä kaukaisimmat saapuivat Oulusta asti.

Tuotepäällikkö Torsten Bergström Rautakeskolta näkee käyttäjäkurssien osoittautuneen hyödyllisiksi. Viljelijät voivat kurssin käytyään ottaa koneen luottavaisesti käyttöönsä. Käyttövirheet vähenevät, ja käyttäjät pystyvät hyödyntämään huipputeknisen laitteensa ominaisuudet täysimääräisesti. Kurssit ovat Bergströmin mukaan selkeästi vähentäneet asiattomia reklamaatioita. Käytännönläheinen opastus on kurssien selkeä päämäärä.

Navigator- ja Commander-malleille järjestetään omat kurssinsa, samoin kuin ilma-avusteisille kasvinsuojeluruiskuille. Näiden mallien ostajille annetaan lisäksi käyttöönotto-opastus paikanpäällä tilalla, jonka jälkeen koneen luovutus katsotaan tapahtuneeksi.

Monipuolista perehtymistä

Aamupäivän mittaan kurssilaiset perehdytettiin kasvinsuojeluruiskutuksien suunnitteluun. Suutinvalinnoista ja ruiskun kalibroinnista riitti puhetta. Bergström kertoi huomanneensa, että jotkut käyttäjät ovat omaksuneet liian hanakasti tuulikulkeutumaa vähentävien suuttimien käytön. Normaalit viuhkasuuttimet ovat aina paras valinta, mikäli tuuliolot sallivat.

Myös kasvinsuojeluruiskutuksia koskevat uudet määräykset ja lait käytiin kurssilla läpi. Kurssilaisille neuvottiin, mistä uusimmat määräy­kset löytyvät jatkossakin.

Iltapäivällä keskityttiin Hardien tekniikkaan huoltoinsinööri Tommi Tervon opastuksella. Uusissa ruiskuissa säädöt toimivat sähköisillä venttiileillä. Kun tähän lisätään mikroprosessoriohjaus ja GPS-paikannus, niin on selvää, että toimintoihin kannattaa perehtyä tarkoin. Kemikaalien täyttölaitteet ja koneen pesut vaativat oman perehtymisensä.

Usein kunnollinen talvisäilytys tuppaa unohtumaan. Bergström sanoo tämän näkyvän ruiskutuskauden alun varaosamyynnissä. Huolellinen huolto säästää rahaa, mutta vielä tärkeämpää on, että se minimoi turhat keskeytykset kiivaimpana ruiskutusaikana.

Tyytyväisiä kurssilaisia

Asiakasvastaava Timo Kurikka ­K-maatalous Oulusta toi asiakkaitaan Seinäjoen kurssille. Hänen mukaansa on selvää, että ­käyttäjäkoulutus tukee erinomaisesti myyntityötä. Kun asiakas osaa hyödyntää konettaan alusta lähtien, niin se tietenkin parantaa asiakastyytyväisyyttä.

Oululaisten joukkueessa oli mukana viljaa ja siemenperunaa viljelevä agronomi Esa Lehto Siikajoelta. Lehto tietää kasvinsuojeluruiskutuksista varsin paljon, sillä hän on pitänyt kasvinsuojelun ruiskuttajatutkintoja kymmenisen vuotta.

Kokemuspohjastaan huolimatta Lehto piti Seinäjoen kurssia opettavaisena. Hänen uudessa Rangerissaan on navigointilaitteet, joiden ominaisuudet tulivat nyt tutuiksi. Hän arvosti myös sitä, että kurssin vetäjät uskalsivat puhua muustakin kuin Hardin ruiskuista. Kurssin vetäjät selvästi tunsivat asiat myös käytännön kannalta, ei yksin teoriassa.

Kurssilaisten joukossa oli muutama muukin perunanviljelijä ja lisäksi mansikanviljelijöitä. He, jos kukaan, ovat vaativia asiakkaita. Jutustelu kurssilaisten joukossa paljasti, että osanottajat olivat tyytyväisiä päivän antiin.

 

Kasvinsuojeluruiskun käyttäjäkurssi:

  • nopeuttaa ruiskun käyttöönottoa
  • vähentää käyttövirheitä
  • auttaa ruiskun ominaisuuksien hyödyntämisessä
  • helpottaa ruiskun kunnossapitoa
  • minimoi varaosakulut
  • lopputuloksena korkea satotaso ja laadukas sato

 

Uusin lehti

Lue verkkolehti

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita