Uuden tason Massey Ferguson 5600-sarja

21.01.2013 // Matti Anttila

Maatilan Pirkka

Massey Fergusonin uusi 5600-sarja yhdistää Premium-tason mukavuuden ja ominaisuudet kompaktiin kokoon ja taloudelliseen sekä tehokkaaseen moottoriin. Maatalouskäyttöön suunnitellun moottorin komponentit kestävät kovaakin kuormitusta. Tilava ohjaamo on ”lainattu” MF 7600-sarjan Essential-mallista. Tehokas hydrauliikka on vakiona kaikissa sarjan uusissa traktoreissa.

Massey Fergusonin 5400-sarja on tullut tunnetuksi erinomaisista ominaisuuksistaan etukuormaintöissä. Uusi 5600-sarja vie näitä ominaisuuksia edelleen eteenpäin. Agco Powerin 3,3-litrainen kolmisylinterinen moottori mahdollistaa entistäkin viistomman konepeiton, ja näkyvyys etukuormaajalle sekä etunostolaitteelle on erinomainen. MF 5600 -sarja tulee kevään aikana korvaamaan suositut MF 5420–5450-mallit.

Moottori

Suomalainen Agco Power on suunnitellut ja valmistanut moottorin maatalouskäyttöä silmällä pitäen. Komponentit ovat tukevia ja kestävät kovaa kuormitusta. Moottori alittaa Tier 4i -päästö­vaatimukset huoltovapaan hapetuskatalysaattorin (DOC) ja pienen ulkopuolisen pakokaasujen kierrätyksen (EGR) avulla. Tämä yksinkertainen järjestelmä sopii hyvin kompaktiin traktoriluokkaan, jossa maksimiteho yltää 105 hevos­voimaan.

Sähköohjattu Common Rail -ruiskutus ja neliventtiiliteknologia pitävät huolen siitä, että moottori vastaa nopeasti tehon tarpeeseen, ja vääntöä on tarjolla laajalla kierroslukualueella. Kolmisylinterisessä moottorissa on vähemmän liikkuvia osia kuin nelisylinterisessä, joten kitkahäviöt ovat pienemmät ja polttoaineen hyödyntäminen tehostuu. Taloudellisuus näkyy myös pidentyneenä, 500 tunnin huoltovälinä.

Kuormaus­ominaisuudet

MF 5600 -sarjan entistä viistomman konepeiton lisäksi etunäkyvyyttä parantavat kapeampi kojetaulu ja lisävarusteena saatava Visio-kattoikkuna. Traktoriin on saatavissa 100 litran minuuttivauhdilla toimiva hydrauliikka, jolloin etukuormaajan liikkeet ovat todella ripeitä jo matalilla moottorin kierroksilla. Uusi mekaanisesti hallittu kuormaajan joystick mahdollistaa paitsi kuormaajan hallitsemisen ja suunnanvaihdon myös vaihteiden vaihdon sekä vedon vapauttamisen. Näin kuormatessa ei tarvitse irrottaa otetta joystickista, ja vasen käsi voi olla koko ajan ohjauspyörällä – erittäin kätevää!

Kun tähän yhdistetään uusi ominaisuus, jolla voi vapauttaa vedon jarrupoljinta painamalla, kuormauksesta tulee todella vaivatonta. Vasemmalla kädellä on edelleen vakiona Power Control -suunnan­vaihdon vipu, jolla voi paitsi vaihtaa suuntaa, myös vaihtaa vaihteita ja vapauttaa vedon.

Vaihteisto

Kaikissa MF 5600 -sarjan malleissa on vakiona Dyna-4-vaihteisto, joka on optimoitu teholuokkaan 80–110 hevosvoimaa. Vaihteistossa on neljä powershift-vaihdetta neljällä alueella, ja kaikki vaihteet voi vaihtaa kytkimeen koskematta. Vedon vapautus jarru­polkimia painamalla on vakiovaruste, joka lisää tehokkuutta ja mukavuutta. Dyna-4 ECO -vaihteiston ansiosta traktorit saavuttavat huippunopeuden matalammilla kierroksilla, ja maantieajossa säästetään polttoainetta.

Aiemmin vaihteistoautomatiikka löytyi vain suuremmista traktoreista, mutta uutena ominaisuutena MF 5600 -sarjaan on myös saatavissa AutoDrive-vaihteistoautomatiikka. Se osaa tarvittaessa vaihtaa vaikka kaikki vaihteet automaattisesti. Peltoasennossa automatiikka vaihtaa vaihteita neljän powershift-vaihteen välillä. Automatiikkaa hallitaan kätevästi sivukonsolissa olevalla painikkeella ja kahdella rullalla. Napilla kytketään automatiikka päälle ja pois. ­Oikeanpuoleisella rullalla säädetään suurin vaihde, jolle automatiikka saa vaihtaa. Vasemman puoleisella rullalla säädetään kierrosluku, jossa ylöspäinvaihto tapahtuu. Säädetyt arvot näkyvät kojetaulun pistematriisinäytöllä. Käyttö on erittäin yksinkertaista, ja säädöt onnistuvat vaikka vauhdissa.

Ohjaamo

Vaikka MF 5600 -sarja on kompakti kooltaan, niin ohjaamossa riittää tilaa. Ohjaamo on sama ulko- ja sisämitoiltaan kuin MF 7600 -sarjan Essential-malleissa. Kaarevat etupilarit lisäävät etunäkyvyyttä merkittävästi ja kaarevat lasit tuovat ilmavuutta sisätiloihin.

Apukuskin pehmustettu ja turvavyöllä varustettu istuin on vakiovaruste. Apukuskin istuimen ei tarvitse olla poiskäännettävää mallia, sillä suuren sivuoven leveä alaosa mahdollistaa väljän kulun kuljettajan paikalle. Portaat ovat myös uudistuneet ja mahdollistavat helpon kulun sisään ja ulos traktorista.

Uusi kapea kojetaulu on sama, jota käytetään MF 7600 ja MF 8600 -sarjoissa. Kojetaulu pitää sisällään pistematriisi- ja diginäytöt, joiden myötä on tullut monia uusia toimintoja, kuten polttoaineen kulutuksen seuranta, suunnanvaihdon aggressiivisuuden säätö erikseen taakse ja eteen, powershift-vaihteiden vaihdon aggressiivisuuden säätö, "minipäiste­automatiikka" ynnä muuta. Muita uusia ominaisuuksia ovat muun muassa voimanottoautomatiikka nostolaitteiden ohjaamana, lukittavat hydrauliikan vivut, sähköinen käsikaasu ja kylmälokero juomille. Ohjaamo on mahdollista saada kahdelle eri korkeudelle asennettuna, molemmissa tapauksissa itse ohjaamon runko on yhtä korkea.

Molempiin korkeusvaihtoehtoihin on lisäksi saatavissa kolme erilaista kattovaihtoehtoa. ­Normaalikaton lisäksi saatavissa on Visio-katto, jossa on kattoikkuna korkealle kuormausta varten sekä matala katto, jolla päästään pienimpään kokonaiskorkeuteen. Ohjaamonjousitus on saatavissa lisä­varusteena normaalille korkeudelle asennettuun ohjaamoon.

Hydrauliikka

Uusissa MF 5600 -sarjan traktoreissa on vakiona tehokas hydrauliikka. Ohjaukseen ja sisäisiin toimintoihin on 33 l/min-pumppu ja ulkopuoliseen hydrauliikkaan 58 litran pumppu. Lisäksi on saatavissa yhdistetyn virtauksen hydrauliikka, jolloin ulkopuoliseen käyttöön on 58+42=100 litraa minuutissa ja 33 litraa minuutissa sisäisiin toimintoihin. 100 litran virtaus minuutissa ulkopuoliseen hydrauliikkaan tuo etukuormainkäyttöön todellista ripeyttä, ja moottorin kierrokset voidaan pitää alhaisina, jolloin säästyy polttoainetta. Yhdistetyn virtauksen 42 l/min-pumppu voidaan ottaa pois päältä sähkönapilla silloin, kun suurta virtausta ei tarvita, joten öljyä ei pumpata turhaan ja polttoainetta säästyy. Yhdistetyn virtauksen järjestelmässä 58 l/min-pumppu käyttää nostolaitetta, joten siitä on saatu entistä nopeampi. Nostolaite myös toimii vaikka yhdistetty virtaus on kytkettynä. Kun traktoriin tilataan tehtaalta kuormaajan sovitteet ja hydrauliikka, tulee kuormaimen hallintaan tehdas­asennettu joystick, joka on markkinoilla ainutlaatuinen. Siitä löytyy kuormaimen hallinnan lisäksi myös painikkeet suunnan ja vaihteiden vaihtoa varten, etupuolella on lisäksi painike vedon vapauttamista varten. Lisäksi löytyvät painikkeet kuormaajan lisähydrauliikoiden aktivointiin. Massey Ferguson on jälleen vienyt kompaktin kuormaintraktorin ominaisuudet uudelle tasolle.

 

 

Oikeaan sivupilariin on keskitetty työvalojen, nostolaitteen säätöjen ja nelivedon ynnä muut säädöt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uusi kapea kojetaulu mahdollistaa erinomaisen näkyvyyden ja tuo
mukanaan käteviä toimintoja.

Uudistetut portaat takaavat turvallisen kulun.

T-mallisesta kahvasta hallitaan kaikki vaihteet ja takana näkyvillä
rullilla hoidetaan vaihteistoautomatiikan säädöt.

 

 

 

Maatilan Pirkka

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita