Titaanista tehokkuutta

25.09.2013 // Martti Patokoski

Tume Titan -kylvökone lunasti paikkansa suuren tilan töissä. Painavuudestaan huolimatta kylvökoneen vetovastus pysyy kohtuullisena.

Siikajokisella Pietolan karja­tilalla urakoitsija on hoitanut viimeiset kymmenen­ vuotta kylvötyöt, mutta viime kevään kylvöjä varten tilalle hankittiin Tume Titan 4000 -kylvökone. Isäntä Jari-Pekka Pietola on tyytyväinen hankintaan yhden kylvö­kauden kokemusten perusteella.

Viime keväänä kylvöjä voitiin tehdä ihanteellisissa oloissa. Kevään helleaalto kuivatti pellot ennätysvauhtia, ja kylvöt piti tehdä nopeasti ja varhain. Uusi kylvökone saatiin tilalle vain noin viikko ennen kylvötöitä, joten koneeseen perehtymiselle ei jäänyt riittävästi aikaa.

– Perusteellisempi syventyminen koneen ominaisuuksiin jää ensi kevääseen, Pietola toteaa.

Pietolan tilan kylvöala on 150–200 hehtaaria, ja nurmia uusitaan vuosittain 30–50 hehtaaria. Tilalla työskentelee isäntäparin lisäksi kolme palkattua työntekijää. Isännän mukaan uuden koneen käyttöönotto sujui ongelmitta.

– Yhdellä täytöllä voi kylvää kuudesta seitsemään hehtaaria ohraa. Suojaviljaa kylvettäessä jopa kymmenen hehtaaria, Pietola kertoo.

Piensiemenlaatikkoon mahtuu 200 kiloa timotein siementä.

Pietola antaa tunnustusta Tumen tuotekehittelijöille käytön helppoudesta. Kiertokokeen tekeminen on Tumella erityisen helppoa. Myös koneen hallinta pellolla on vaivatonta suuresta kokonaispainosta huolimatta.

 

Kokonaispaino työkunnossa on 8 600 kiloa. Suuresta painosta huolimatta koneen vetovastus on kohtuullinen. Vetovastusta ­pienentää se, että erillisistä lannoite­vantaista on luovuttu ja siemenet ja lannoite menevät samaan vakoon, tosin eri putkista. Pietolan tilalla konetta vedetään 200 hevosvoiman ­ traktorilla.

 

 

Kylvösyvyyttä voidaan säätää ajon aikana. Kylvösyvyys näkyy koneen etuseinässä olevasta asteikosta.

 

 

Ohjaamossa olevasta AgroCont-näytöstä kuljettaja voi seurata ja hallita muun muassa merkitsimiä ja ajouratoimintoa. Kuljettaja voi myös muuttaa koneen painotus­arvoa ja valvoa syöttöakselin pyöri­mistä. Koneen tietokone seuraa kylvettyä pinta-alaa, joka on luettavissa joka hetki koneen näytöltä. Laite ilmoittaa lisäksi summeriäänellä, kun säiliöt ovat lähes tyhjiä.

 

Kone on varustettu hammastetuilla kiekkovantailla, jotka toimivat hyvin kaikilla maalajeilla. Syöttökoneisto saa käyttövoimansa oikealla näkyvästä maapyörästä. Tume Titanissa juoksuputket eivät rajoita vantaiden pystysuuntaista liikettä. Avoimen rakenteen ansios­ta syöttösuppilot pysyvät ehjinä.

 Kannatin-/jyräpyörät on kiinnitetty siten, että uloimmat pyöräparit muodostavat yhtenäisen vakaajarungon. Sisemmät pyöräparit elävät suhteessa vakaajiin, mutta paino on aina tasaisesti kaikilla pyörillä. Konetta nostettaessa kaikkiin pyöräpareihin kohdistuu yhtä suuri hydraulipaine.

 

Aisasylinteri on saatavana Tume Titaniin lisävarustena. Aisasylinterillä saadaan lisää maavaraa siirto­ajossa. Sillä voi myös hetkellisesti nostaa vantaita olosuhteiden niin vaatiessa. Jari-Pekka Pietolan mukaan aisasylinteriä ei tarvita kovin usein, mutta erityisesti keveillä mailla se varmistaa tasaisen kylvösyvyyden.

 

 

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita